Ο κ. Σωτηρόπουλος απαντά στον κ. Γράψα, σχετικά με τη χρήση των αθλητικών χώρων του Δήμου, από Ομάδες

Με επιστολή του, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτηρόπουλος, απαντά σε εκείνη του κ. Γράψα, Προέδρου του ΑΓΣ “ΠΟΛΥΝΙΚΗ”, σχετικά με τη χρήση των κλειστών γυμναστηρίων του Δήμου μας από αθλητικούς φορείς, για τη διεξαγωγή τουρνουά και άλλων εκδηλώσεων τους.

Ο κ. Γράψας μετά την αιφνιδιαστική εμφάνιση του κ. Σωτηρόπουλου στο κλειστό γυμναστήριο της οδού Σιπύλου, στις αρχές της εβδομάδας, κατά την οποία διεξήγητο αγώνας μπάσκετ στα πλαίσια τουρνουά και την κλήση της Αστυνομίας από τον κ. Δημοτικό Σύμβουλο, για έλεγχο νομιμότητας χρήσης του χώρου από τις ομάδες, απάντησε στον κ. Σωτηρόπουλο με επιστολή του, την οποία δημοσιεύσαμε, δίνοντας εξηγήσεις για το καθεστός και τον τρόπο χρήσης των κλειστών γυμναστηρίων από τις ομάδες.

Φαίνεται ο κ. Σωτηρόπουλος δεν καλύφθηκε από την επεξηγηματική επιστολή του κ. Γράψα και επανέρχετε στο θέμα με  δική του επιστολή, την οποία δημοσιεύουμε όπως μας την έστειλε:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κύριε Γράψα,

Μη προσπαθείτε να θολώσετε τα νερά και να μπερδέψετε τον κόσμο, ξεκινώντας την επιστολή σας με τα καλοκαιρινά camp των αθλητικών σωματείων της πόλης μας, για τη διοργάνωση των οποίων κανείς δε διαφωνεί και για τα οποία είναι ίσως η μόνη φορά που η διοίκηση του Δήμου και της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β., τηρεί τις απαιτούμενες διαδικασίες, αδειοδοτώντας τα με σχετική απόφαση.

Αυτό που ενδιαφέρει εμένα και για το οποίο, πιστεύω ότι δε έχετε και εσείς καμία αντίρρηση, είναι η επί σειρά ετών, ασάφεια των αποφάσεων της Διοίκησης του Δημάρχου κ Καπλάνη Γ.  σχετικά με την εφαρμογή του νομικού καθεστώτος διοργάνωσης ιδιωτικών τουρνουά, στα δύο δωρεάν παραχωρημένα σε αθλητικά σωματεία, δημοτικά Κλειστά Γυμναστήρια.

Ενώ τα κλειστά γυμναστήρια ,λοιπόν, είναι δωρεάν παραχωρημένα, ερασιτεχνικές ομάδες ιδιωτών, οι περισσότερες -αν όχι όλες- με συμμετέχοντες εκτός δήμου, κατά τη διάρκεια των τουρνουά, κάνουν πλήρη χρήση όλων των παροχών τους (χώρων, ρεύματος, νερού, καθαριότητας, αποδυτηρίων, αθλητικού εξοπλισμού κ.α.) με έξοδα των πολιτών της Αγίας Βαρβάρας!! Για τις δικές σας υπηρεσίες εσείς πάντως, έχετε ορίσει τιμολογιακή πολιτική και έχετε κάνει οικονομική συμφωνία μεταξύ σας με τους ιδιώτες, την οποία δε γνωρίζουμε.

Τελικά η δωρεάν παραχώρηση αυτή από το Δήμο μας σε ιδιώτες, προάγει τα τοπικά και πολιτιστικά συμφέροντα της πόλης μας, ή ζημιώνει την «τσέπη» των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας;

Το θέμα αυτό, δεν έχει απασχολήσει μόνο εμένα αλλά κατά το παρελθόν και τρείς αρχηγούς δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς και την πρώην Αντιπρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β.

Η τελευταία μάλιστα που ήταν και μέλος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής ελέγχου και εποπτείας της κατανομής ωρών των γυμναστηρίων, το 2014 κατήγγειλε στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης, ότι κατόπιν επιτόπιων ελέγχων από την ίδια – διαπίστωσε τη χρήση των κλειστών γυμναστηρίων από αθλούμενους και φορείς χωρίς να έχει δοθεί άδεια, στην ίδια συνεδρίαση  ζήτησε να μπει φύλακας και να ελέγχονται τα έσοδα από τα τουρνουά των αθλητικών σωματείων της πόλης! (απόφαση Δ.Σ. 38/2014).  Να προσθέσω και την δήλωση του πιο έμπειρου δημοτικού συμβούλου της πόλης μας κ Κουντούρη Α. που δεν ανήκει και στην… αντιπολίτευση στην 19η Συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου (σελίδα 148-149) που μεταξύ άλλων λέει τα εξής :   Λάθος ίσως της ∆Η.Κ.Ε.Α.Β., λάθος, δεν ξέρω πως το σκέφτηκε, το ότι επέτρεψε να γίνονται  τουρνουά εκεί, να εισπράττονται λεφτά από τους όποιους κάνουν το τουρνουά εκεί, χωρίς καµία ανταπόδοση προς τη ∆Η.Κ.Ε.Α.Β.  Αυτό δεν λέγεται  απλώς υπενοικίαση που πιθανά να έγινε, αυτό και κάτι άλλο µπορεί να έγινε. Να σου δίνω έναν χώρο για να εισπράττεις εσύ λεφτά  και εγώ να κοιτάω εσένα;  Μπορεί να µην σου αρέσει, εγώ έτσι αντιλήφθηκα. Αυτά πρέπει να σταµατήσουν.

Σας εξηγώ, λοιπόν, όσο πιο απλά και αναλυτικά μπορώ, παρακάτω το ιστορικό του ζητήματος, ώστε να γίνουν αντιληπτοί και στον κόσμο οι λόγοι της πρόσφατης  ενέργειας μου   :

Ο Δήμος μας, παραχωρεί δωρεάν στα αθλητικά σωματεία του Δήμου μας, τα 2 Κλειστά Γυμναστήρια (Ραιδεστού & Σιπύλου) για τις προπονητικές τους ώρες και για τις λοιπές αθλητικές τους δραστηριότητες.

Με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας των Δημοτικών Χώρων Άθλησης (ο οποίος συντάχθηκε – ύστερα από και τη δική μου καταγγελία – το 2/2014 και τροποποιήθηκε το 2/2015), η Τριμελής Επιτροπή εγκρίνει την κατανομή ωρών των γυμναστηρίων στα αθλητικά σωματεία. Η μοναδική γνωστοποιημένη απόφαση που έχει λάβει η ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β. (ύστερα από εισήγηση της επιτροπής), για κατανομή ωρών και έγκριση προγράμματος για διοργάνωση τουρνουά, είναι για το σχολικό έτος 2015-2016 (αριθμός 77/2015).

Στην απόφαση αυτή, ειδικά για εσάς, αναφέρεται: «… Εντός των ωρών χρήσης των Δημοτικών Κλειστών Γυμναστηρίων από τον αθλητικό σύλλογο ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ θα διοργανώνονται τουρνουά από τον Πρόεδρο του συλλόγου κ. Γράψα Γεώργιο.». Η έγκριση αυτή, όμως, έληξε στις 31 Ιουλίου 2016, και δεν έχει ληφθεί καμία νέα απόφαση (τουλάχιστον όπως είναι υποχρεωτικό, αναρτημένη δημοσίως, προς ενημέρωση των πολιτών και διαφάνεια). Συνεπώς, έληξε και η αδειοδότηση που σας έγινε για τη διοργάνωση των τουρνουά.

Ποια άδεια, λοιπόν, επικαλείστε ότι έχετε κ. Γράψα και από ποιον και συνεχίζετε να διεξάγετε τα τουρνουά; Αποφασίστε. Τη μια μας αναφέρετε ότι έχετε πρόγραμμα υπογεγραμμένο από τον Δήμαρχο. Την άλλη ότι το πρόγραμμα είναι από τη ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β. Δείξτε μας επιτέλους τι έχετε στα χέρια σας!

Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, από τις ώρες που ο Δήμος σας έχει διαθέσει, χρησιμοποιείτε όσες χρειάζεστε και τις υπόλοιπες που σας «περισσεύουν» τις παρέχετε (όπως ανέφερα παραπάνω) έναντι αντιτίμου σε ιδιώτες  για να πραγματοποιούν τα τουρνουά. Από έναν χώρο δηλαδή, που ο Δήμος σας παρέχει εντελώς δωρεάν και όχι ανταποδοτικά ή έναντι αμοιβής (αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση ή σύμβαση) εσείς προφανώς έχετε κέρδη, αφού εισπράττετε χρήματα!!

Σε συζήτηση που είχαμε, παραδεχτήκατε ότι κατά καιρούς καταβάλετε χρήματα στη δημοτική επιχείρηση. Πως καταβάλλονται αυτά τα χρήματα κ. Γράψα; Θα μου δείξετε τα αντίστοιχα παραστατικά ή αν δεν τα έχετε δεν πειράζει, θα τα ζητήσω εγώ ούτως ή άλλως, και αν υπάρχουν…  για να μάθουμε επιτέλους και σε τίνος το όνομα έχουν εκδοθεί .

Η ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β., όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε ως Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, δεν επιτρέπεται να εισπράττει χρήματα, που δε δικαιολογούνται. Με ποια απόφαση εσείς τα καταθέτετε στο ταμείο της; Με ποια αιτιολογία;  Πείτε μας και εμάς για να μάθουμε, γιατί ούτε η Δημοτική Επιχείρηση, ούτε και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει καθορίσει καμία τέτοιου είδους συνδρομή. Και αφού δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση για συνδρομή χρήσης των Κλειστών Γυμναστηρίων για διοργάνωση τουρνουά, δεν επιτρέπεται και η είσπραξη των αντίστοιχων χρημάτων. Και μη μου πείτε για την απόφαση 74/2017 που καθορίζει τις συνδρομές των αθλητικών τμημάτων, γιατί και ο πιο αδαής να τη διαβάσει θα αντιληφθεί ότι δεν αφορά σε καμία περίπτωση τα Κλειστά Γυμναστήρια, αλλά όπως αναφέρεται αφορά «Τμήματα σε αύλειους και εσωτερικούς χώρους σχολείων» ; Και για να χρησιμοποιήσετε τους χώρους των σχολείων θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν και εκεί διαδικασίες (Αίτησή σας, Εισήγηση Σχολικής Επιτροπής, Σύμφωνη γνώμη δημοτικής επιτροπής Παιδείας, Απόφαση Δημάρχου). Έχουν γίνει όλες αυτές; Γιατί στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» δεν υπάρχει τίποτα!!

Άρα , μήπως πληρώνετε στην Δημοτική Επιχείρηση  (σύμφωνα με τα όσα είπατε) για να γίνονται  τα ιδιωτικά τουρνουά που διοργανώνετε στους αύλειους  χώρους των σχολείων αλλά … χρησιμοποιείτε τα Κλειστά Γυμναστήρια ;  Να το  ψάξετε λίγο ;

Στην επιστολή σας, αναφέρετε ότι «Η παρουσία αθλητικών διοργανώσεων στα Κλειστά Γυμναστήρια της πόλης … προσφέρει ανταποδοτικά μέσω τεχνικών βελτιώσεων που πραγματοποιούνται στους αθλητικούς χώρους της πόλης μας να γίνουν πιο λειτουργικοί» ενώ σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι ζητήσατε από τους συνεργάτες σας να               «… επωμιστούν το κόστος συντήρησης μέρους του παρκέ το οποίο έχριζε άμεση αντικατάσταση».

Καταρχάς, από πού προκύπτει η ανταποδοτικότητα στη δωρεάν παραχώρηση που σας κάνει ο Δήμος; Όπως είπαμε και παραπάνω, δεν υπάρχει καμία απόφαση που να καθορίζει είτε αντίτιμο, είτε οποιαδήποτε προμήθεια υλικών από το αθλητικό σωματείο και διάθεσή τους προς το Δήμο, είτε έστω παροχή υπηρεσιών. (Για παράδειγμα σας αναφέρω την απόφαση 65/2016 της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β. με την οποία ορίζεται ομόφωνα και με σαφήνεια ότι το Κλειστό Γυμναστήριο (Νίκης 2ου Λυκείου) παραχωρείται  στο σύλλογο «ΚΙΝΗΣΗ» και σε ανταπόδοση της παραχώρησης χώρου θα παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες εκγύμνασης στους συμμετέχοντες στο τμήμα εναέριου ακροβατικού αθλητισμού της επιχείρησης).

Για σταθείτε κύριε Γράψα, τι είναι τα Κλειστά Γυμναστήρια του Δήμου, το σπίτι μας ή το «τσιφλίκι» μας;  Ποιες είναι οι τεχνικές βελτιώσεις που κάνετε σε αυτά; Υπάρχουν μελέτες; Ποιος έχει επιλέξει τα υλικά; Είναι κατάλληλα; Έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές; Ποιος επέβλεψε το έργο αντικατάστασης του παρκέ;  Δεν γνωρίζετε ότι σε δημόσιο χώρο, δεν επιτρέπεται να βάζεις ούτε καρφί στον τοίχο, αν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις; Δηλαδή αν αύριο δεν σας χωράει ο χώρος τι θα κάνετε ; Θα πάρετε βαριοπούλες και θα γκρεμίσετε τους τοίχους ;

Θα επαναλάβω ότι η παρέμβασή μου δεν έχει να κάνει με σωματεία και συλλόγους, αλλά για μία ακόμη φορά με τη Διοίκηση του Δήμου, από την οποία δεν πήρα  απαντήσεις ούτε το 2014, αλλά ούτε και το 2017 παρόλο που υπάρχει εντολή της Γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης!!!

Τα αναπάντητα ερωτήματα που γεννά η υπόθεση αυτή είναι πολλά. Με εσάς προσωπικά δεν έχω κάτι άλλο να πω. Ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης  θα έπρεπε να είχε προφυλάξει τόσο εσάς και το σωματείο σας, όσο και τα άλλα σωματεία που μπορεί να διοργανώνουν ιδιωτικά τουρνουά και να είχε θέσει από την αρχή σωστά τις διαδικασίες να μην υπάρχει στην ατμόσφαιρα καμία αίσθηση αδιαφάνειας. Εγώ αυτό εστιάζω ως αρνητικό σημείο της υπόθεσης και όχι το πρωτάθλημα του «ΠΟΛΥΝΙΚΗ» που αναφέρετε στην αρχή της επιστολής σας.  Εσείς ;