«Κλεισθένης 1»: Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή – Πότε στήνονται οι Αυτοδιοικητικές κάλπες

Ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση από το πρωθυπουργικό επιτελείο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για μετάθεση των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον Μάιο, για τον Οκτώβριο του 2019.

Την επόμενη εβδομάδα, o «Κλεισθένης» θα κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και στην συνέχει θα πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την διεξαγωγή του Α΄ Γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 και την διεξαγωγή του Β΄ Γύρου την επόμενη Κυριακή, 20 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την κατάτμηση της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών σε τρεις μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, όπως και την κατάτμηση της Περιφέρειας Αττικής σε δυο περιφέρειες.

Σκουρλέτης: “Κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί με την απλή αναλογική στη διακυβέρνηση των δήμων”

Κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί με την απλή αναλογική στη διακυβέρνηση των δήμων ενόψει της κατάθεσης του «Κλεισθένη 1» στην Βουλή. Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε πρώτα απ’ όλα «στο 35 με 40% των δήμων οι δήμαρχοι έχουν την απόλυτη πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή, άρα εκεί ούτε γάτα ούτε ζημιά».

Όσο για τους υπόλοιπους δήμους που κανένας δεν έχει την πλειοψηφία, αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, σημαίνει ότι οι πολίτες ναι μεν επιλέγουν κάποιον για δήμαρχο αλλά ζητούν να υπάρξει συνεννόηση με τον άλλον.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, με την απλή αναλογική θα έχουμε «μεγαλύτερη διαφάνεια και χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Επιπλέον ο κ. Σκουρλέτης επιβεβαίωσε την απόφαση της Κυβέρνησης, η εκλογές για την τοπική Αυτοδικοίκηση να πραγματοποιηθούν τον Οκτωβρη του 2019.