Συνεχίζονται τα τροχαία ατυχήματα και οι συγκρούσεις οχημάτων Χανίων και Ηρακλείου

Μία διασταύρωση στην οποία πολύ συχνά συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, είναι αυτή των οδών Χανίων και Ηρακλείου.

Παρά τα τεράστια STOP που έχουν τοποθετηθεί, οι οδηγοί ή δεν τα προσέχουν ή ηθελημένα τα παραβιάζουν ή τέλος κάνουν κακή εκτίμηση της ταχύτητας των οχημάτων που κινούνται επί της Χανίων που έχει προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συγκρούσεις μεταξύ των.

Αρκετές φορές μάλιστα, παράλληλο θύμα πέφτει και το ψητοπωλείο της γωνίας, αφού πέντε στα δέκα εμπλεκόμενα οχήματα καταλήγουν σε αυτό.

Μάλιστα σε ερώτησή μας στον ιδιοκτήτη του ψητοπωλείου, μας δήλωσε πως πλέον έχει χάσει το μέτρημα των οχημάτων που έχουν καταλήξει στο κατάστημά του, ενώ σίγουρα δεν θυμάται πόσα άλλα συμβαίνουν στη διασταύρωση.

Παλαιότερα είχαμε προτείνει στο Δήμο για επιπλέον τρόπο προσοχής των οδηγών που κινούνται στη διασταύρωση εκείνη να τοποθετήσει κολονάκια με παλλόμενες λυχνίες.

Μάλιστα υπάρχουν και με φωτοβολταϊκά συστήματα που δεν χρειάζονται ούτε παροχή ρεύματος, ούτε σκαψίματα στα πεζοδρόμια, ούτε ειδικότερο έργο.

Είναι έτοιμα. Τέσσερα μπουλόνια και το φωτιστικό σε χρήση.

Μας είχαν πει πως δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ταυτόχρονα και παλλόμενοι σηματοδότες και πινακίδα του STOP διότι το ένα θα αναιρούσε το άλλο.

Μάλλον πρέπει να είναι έτσι.

Επανερχόμαστε τώρα με νέα βελτιωμένη πρόταση, επειδή τα τροχαία ατυχήματα συνεχίζονται με την ίδια συχνότητα.

Η πρότασή μας λοιπόν είναι η εξής:

Να τοποθετηθούν παλλόμενοι σηματοδότες επί της Χανίων, ώστε οι οδηγοί που κινούνται σε αυτήν, παρ΄ότι έχουν προτεραιότητα, να κόβουν ταχύτητα.

Επίσης να αντικατασταθούν τα STOP που υπάρχουν με άλλα τα οποία είναι με LED ή με άλλο τρόπο φωτιζόμενα και επομένως δυσκολότερα να τα προσπεράσει κανένας χωρίς να τα δει.

Πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα ατυχήματα που συμβαίνουν στη διασταύρωση αυτή, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης μας όπως π.χ. στην τετραπλή διασταύρωση των οδών Μεγ. Αλεξάνδρου – Κακκίση – Κισσαμου και Πραξιτέλους και άλλων σημείων της πόλης μας  και φυσικά πλησίον των Σχολείων.

Η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να είναι κυρίαρχη αντίληψη του Δήμου, διότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως οι ζημιές θα είναι μόνο υλικές και δεν θα θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα.

Θύματα που δεν είναι απαραίτητο να είναι επί των οχημάτων, αλλά απλά πεζοί…

Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε πως ο Δήμος πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες και να ανταποκριθεί στο καμπανάκι που βαράμε, όποιο κι αν είναι το οικονομικό κόστος…