Το 2020 η εξίσωση εμπορικών – αντικειμενικών αξιών

Δυο νέους γύρους αναπροσαρμογών στις αντικειμενικές τιμές προαναγγέλλει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τέταρτη αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για μια ακόμη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός του 2019 και για πλήρη εξίσωση με τις εμπορικές τιμές εντός του 2020.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μια μεγάλη άσκηση αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες με στόχο τη σταδιακή εξίσωσή τους με τις τιμές της αγοράς.

Η πλήρης αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών που μειώνονται και η εν μέρει ευθυγράμμιση με τις τιμές που αυξάνονται οδήγησαν σε μια μικρή αύξηση των αντικειμενικών τιμών.

Ο ΕΝΦΙΑ αναπροσαρμόστηκε ώστε να αντανακλά εν μέρει την αύξηση των τιμών ενώ διασφαλίζει την διατήρηση του στόχου για τα δημόσια έσοδα το 2018.

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομένουσας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020.

Εχουν προχωρήσει παράλληλα στα αναγκαία βήματα που θα επιτρέψουν την αναπροσαρμογή των αξιών: Εχει δημιουργηθεί μονάδα αποτίμησης ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών και αναπτύσσεται ηλεκτρονικό σύστημα που θα στηρίξει τις μελλοντικές εργασίες στην αποτίμηση της αξίας των ακινήτων.

Πηγή: Κέρδος online