Δημοτική Αστυνομία, απαραίτητη σε ορισμένους Δήμους, ΕΦΙΑΛΤΗΣ για άλλους…

Επανειλημμένα έχει τεθεί από την Αντιπολίτευση, προς τη Διοίκηση του Δήμου, σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το ερώτημα για την ίδρυση Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο μας.

Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής είναι γενικές και αόριστες του τύπου “Ναι, είμαστε υπέρ, αλλά με αλλαγή του καθεστώτος και του πλαισίου που την διέπει”, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις στο ποια σημεία είναι αυτά που χρειάζονται βελτίωση, επικαιροποίηση κ.α.

Στην πόλη μας υπάρχει παραβατικότητα που συναντά κανείς σε όλους σχεδόν τους Δήμους και αφορά κυρίως την καθαριότητα, το άναρχο παρκάρισμα, την κατάληψη δημοσίων χώρων και άλλα τέτοια σχετικά παραπτώματα, που δυσκολεύουν όμως τη ζωή των υπόλοιπων κατοίκων και τη σωστή λειτουργία της πόλης μας.

Άλλοι Δήμοι έχουν εδώ και χρόνια Δημοτική Αστυνομία και άλλοι επαναστελεχώνουν εκείνες που είχαν και κατάργησαν.

Ορισμένοι Δήμοι πάντως δεν δείχνουν την διάθεση να στήσουν ξανά Δημοτική Αστυνομία, όχι επειδή δεν θέλουν μια καλά οργανωμένη πόλη, αλλά επειδή ΦΟΒΟΝΤΑΙ, ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ και ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ το Πολιτικό κόστος που θα εισπράξουν, από τη λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας.

Προτιμούν την αναρχία, από το να έρθουν αντιμέτωποι με τους παραβατικούς συμπολίτες τους, διότι όταν έρθει η ΩΡΑ της κάλπης θα τους μαυρίσουν. Δεν υπολογίζουν όμως πως μια άλλη μερίδα των συμπολιτών τους θα τους επιβραβεύσει.

Ειδικότερα σε Δήμους με ισχυρές κοινωνικές ομάδες, η σκέψη και μόνο λειτουργεί σαν ΕΦΙΑΛΤΗΣ.

Ένας άλλος ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας, είναι η τυχόν αντίδραση των στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας, εάν βρεθούν μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις, δεχτούν επιθέσεις κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους και αρνηθούν στη συνέχεια, αφού θα καλύπτονται από το Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, να  βγουν στους δρόμους για την βεβαίωση κάποιας παράβασης ή κάτι άλλο, φοβούμενοι και ζητώντας την παρουσία της ΕΛΑΣ, πράγμα δύσκολο σε περιοχές όπως η δική μας, με την έλλειψη οργάνων τάξης και υποστηρικτικών μέσων.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωτσάκος πρόσφατα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Δημοτική Αστυνομία, πληροφόρησε το Σώμα πως υπάρχουν υποσχέσεις από το Αρμόδιο Υπουργείο Τάξης, για την αποστολή στην πόλη μας Αστυνόμου της Γειτονιάς.

Καλό σαν μέτρο, όταν και εφόσον πραγματοποιηθεί, αλλά ΔΕΝ έχει καμία σχέση με τα καθήκοντα και τις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση υπάρχει η σκέψη οι Δήμοι να οδηγηθούν σε Ιδιωτικές Εταιρείες SECURITY, οι οποίες θα αναλάβουν να αναπληρώσουν τα κενά που υπάρχουν στο τομέα αυτόν και το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να μπει κάποια τάξη.

Η σκέψη υπάρχει, όπως επίσης και ο ΦΟΒΟΣ που προαναφέραμε και σχετίζεται με το πολιτικό κόστος και την εκλογική πελατεία.

Επίσης η αντίδραση, όποιων για ιδεολογικούς ή άλλους λόγους είναι αντίθετοι σε όποια παρέμβαση και συνεργασία Δήμου – Ιδιωτών σε οποιονδήποτε τομέα  σχετίζεται με τα Δημοτικά πράγματα, λειτουργεί ανασταλτικά.

Σημειώνουμε πάντως στο σημείο αυτό, πως όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, έγινε πρόταση για την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας, για τη φύλαξη των Σχολείων μας, υπήρξε ανάλογη αντίδραση από ορισμένους.

Εκ των πραγμάτων όμως και μετά τις απανωτές διαρρήξεις και κλοπές υλικού από τα σχολεία, ηλεκτρονικών υπολογιστών, αρχείων με προσωπικά δεδομένα κ.α., η αντίστασή τους έπαψε να είναι τόσο σθεναρή.

Σημειώνουμε πως στο Δήμο μας προβλέπονται ΕΝΝΕΑ θέσεις Δημοτικών Αστυνομικών και είναι στο χέρι της Δημοτικής Αρχής να επαναλειτουργήσει αυτή η υπηρεσία, όποτε το αποφασίσει…