Ο Σύλλογος Ηπειρωτών της πόλης μας για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση “Πόλη κατά των Διακρίσεων”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ»

Την Κυριακή 6 Μαΐου ο Σύλλογος μας ανταποκρίθηκε στο ανοικτό κάλεσμα της Ομάδας Εθελοντών Πολιτών “Πόλη κατά των Διακρίσεων”, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος URGENT, που πραγματοποιεί ο ευρωπαϊκός όμιλος εδαφικής συνεργασίας Αμφικτυονία με τη βοήθεια του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και της ΕΕΤΤΑ.

Το θέμα ήταν η κοινωνική συνοχή χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ο διαπολιτισμικός διάλογος.

Περιελάμβανε πολλές θεματικές ενότητες, φωτογραφία, ντοκιμαντέρ, διήγηση, ποίηση, χορό και μουσική, παραδοσιακά εδέσματα.

Το θέμα επίκαιρο, δύσκολο, αλλά γνωστό για μας τους Ηπειρώτες που λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην περιφέρειά μας, η μετανάστευση ήταν σύνηθες φαινόμενο για το πληθυσμό της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Μοναδική μικρή επιφύλαξη στη συμμετοχή μας η απειρία μας, αφού μετράμε λίγες μόλις εβδομάδες ύπαρξης ως φορέας – πολιτιστικός σύλλογος της πόλης μας.

Τα κίνητρα όμως περισσότερα και η κινητήριος δύναμη μεγάλη!

Η αγάπη μας για τον συνάνθρωπο και η αστείρευτη διάθεση για δοτικότητα (δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι μεγαλύτεροι εθνικοί ευεργέτες είναι Ηπειρώτες), η βαθιά μας πίστη στις ηθικές αξίες, η πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας, η μουσική και τα τραγούδια μας, η παρουσίαση της παραδοσιακής κουζίνα μας, ο ενθουσιασμός μας, τα οράματά μας!

Στα πλαίσια λοιπόν της πολύ όμορφης αυτής εκδήλωσης, που κατά γενική ομολογία αξίζει θερμών συγχαρητηρίων, παρουσιάσαμε στους επισκέπτες την μπλατσαριά και την καθαρόπιτα, κάποιες από τις πατροπαράδοτες πίτες μας, το ονομαστό γαλοτύρι μας και φυσικά το ξακουστό Γιαννιώτικο μπακλαβαδάκι, με το οποίο φιλεύτηκε και γλυκάθηκε ο κόσμος.

Από τα φαγητά μας δεν έμεινε ούτε ψίχουλο, μετά την έντονη επιθυμία του κόσμου να δοκιμάσει, αν και αυτό δεν προβλεπόταν αρχικά από την διοργανώτρια επιτροπή. Το σινί άδειασε στο λεπτό…. τα σχόλια κολακευτικά!

Στο τέλος της εκδήλωσης και μετά από πολύ ενδιαφέρουσα διαλογική συζήτηση με το κοινό για το θέμα, ήρθε η ώρα και της μουσικής μας παράδοσης!

Η αίθουσα της στέγης Ποντίων, όπου φιλοξενήθηκε η δράση, σείστηκε όταν από τα μεγάφωνα ακούστηκαν τα ηπειρώτικα τραγούδια, “άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ” και το “Γιάννη μου το μαντήλι σου”.

Πολύ σύντομα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στην πίστα καθώς το κλαρίνο ηχούσε, ενώ συμπολίτες μας από κάθε μέρος, τα νησιά, τον Πόντο, την Πελοπόνησσο, τη Στερέα και βόρεια Ελλάδα, ακόμα και Σύριοι μετανάστες, σηκώθηκαν και χόρεψαν.

Όλοι μια αγκαλιά, μια παρέα, μια γροθιά, απαντήσαμε “ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ” – “ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ” – “ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ”

Αξίζουν και πάλι θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης που δούλεψαν με τόση διάθεση, μεράκι, όραμα και προθυμία προκειμένου να υλοποιηθεί η ιδέα!

Αποδείχτηκε έμπρακτα ο πλούτος και το μεγαλείο της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και της αξίας της πολυποικιλότητας μέσα από την καθημερινή, αρμονική και ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων!

Τους ευχαριστούμε πολύ γιατί μας προσέφεραν μια εξαιρετική εκδήλωση, μας μεταλαμπάδευσαν πολύτιμα και ηχηρά μηνύματα και μας έδωσαν την ευκαιρία και της δικής μας μικρής παρθενικής συμμετοχής!

Πρώτη μας παρουσία, μετά την επιτυχημένη χοροεσπερίδα μας, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, προσπαθήσαμε κι εμείς και δώσαμε δυναμικό παρών, βάζοντας τις βάσεις για ένα ακόμα δυναμικότερο ΜΕΛΛΟΝ… πάντα βασιζόμενοι σε σταθερές μακραίωνες αρχές και αξίες, με σεβασμό στον κάθε άνθρωπο, την πολιτισμική του κληρονομιά και ταυτότητα και φυσικά τις ιδιαιτερότητες του.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας
« ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ»