Παρουσίαση βιβλίου για την Πηνελόπη Δέλτα, που άφησε την τελευταία της πνοή σαν σήμερα το 1941

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου έγινε την Τετάρτη 2 Μαϊου στο “ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ”, ο Στέφανος Δάνδολος παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο “Ιστορία χωρίς όνομα, το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα”.

Άγνωστες πτυχές της Ελληνίδας συγγραφέως καταγράφονται στο βιβλίο και στην παρουσίαση που έγινε από τον ίδιο, φωτίστικαν σημεία από τη ζωή της Πηνελόπης Δέλτα.

Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κι ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Είχε δύο μεγαλύτερα αδέλφια, την Αλεξάνδρα και τον Αντώνη, τον γνωστό «Τρελαντώνη» του ομώνυμου βιβλίου της. Μετά τη γέννηση της Πηνελόπης ακολούθησαν άλλα τρία παιδιά, ο Κωνσταντίνος (που πέθανε σε ηλικία 2 χρόνων), ο Αλέξανδρος και η Αργίνη.

Το 1941 ο Φίλιππος Δραγούμης εμπιστεύεται στη Δέλτα τα ημερολόγια και το αρχείο του αδερφού του Ίωνα Δραγούμη, στα οποία η Δέλτα προσέθεσε περίπου 1000 χειρόγραφες σελίδες με σχόλια για το έργο του Δραγούμη. Στις 27 Απριλίου 1941 ημέρα όπου τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτονεί παίρνοντας δηλητήριο, γράφοντας σε ιδιόχειρο σημείωμα (“Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά. Π.Σ. Δέλτα») και αφήνοντας την τελευταία της πνοή την 2 Μαΐου 1941.

Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχθηκε η λέξη ΣIΩΠH.

Σχετικά με την εκδήλωση, το μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Αγίας Βαρβάρας κ. Αμπατζή Αθανασία ανήρτησε το παρακάτω κείμενο:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΑΝΔΟΛΟΥ “ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ. Το κρυφό Πάθος της Πηνελόπης Δέλτα για τον Ίωνα Δραγούμη”

Ακολουθούν στιγμιότυπα από την συνάντησή μας με το συγγραφέα Στέφανο Δάνδολο για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου “ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ” . από τη Λέσχη Ανάγνωσης Αγίας Βαρβάρας στο Κέντρο Λόγου & Τέχνης.

Στο νέο του βιβλίο, ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα ο Στέφανος Δάνδολος με σεβασμό και αγάπη – που μας μετέδωσε απόψε μιλώντας για το βιβλίο του-αποτίει φόρο τιμής στον εύθραυστο ψυχισμό της σπουδαιότερης Ελληνίδας συγγραφέως του εικοστού αιώνα, της Πηνελόπης Δέλτα.

Με τις καλύτερες εντυπώσεις φύγαμε από την παρουσίαση και τη γνωριμία μας με τον Στέφανο Δάνδολο και τη σφοδρή επιθυμία να διαβάσουν το βιβλίο ,όσοι δεν το είχαν διαβάσει !

Για το συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν τα μέλη της Λέσχης Δώρα Κόλλια και Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου και αποσπάσματα απέδωσε η ηθοποιός Σοφία Γασπαρινάτου.

Με την ευκαιρία σας ανακοινώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με Πηνελόπη Δέλτα, αφορμής δοθείσης από το συγκεκριμένο βιβλίο και στις Αναγνώσεις μας στη Βιβλιοθήκη σε ημερομηνία που θα πληροφορηθείτε προσεχώς.

Φωτό: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΜΠΑΤΖΗ

Για το ίδιο θέμα το Γραφείο Τύπου του Δήμου, μας έστειλε το παρακάτω Δελτίο τύπου:

Μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή, είχε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης, κατά την οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου «ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ: Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα».

Την εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας και η Λέσχη Ανάγνωσης της πόλης μας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός, παρακολούθησαν, εκτός από τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης, πολλοί δημότες, απευθύνοντας ερωτήσεις στο συγγραφέα, καταθέτοντας απόψεις και σχόλια.

Στην εκδήλωση, διαβάστηκαν αποσπάσματα, του βιβλίου το οποίο είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για το πάθος και την απώλεια, για τον έρωτα και τη μνήμη, για τις δεσμεύσεις της οικογένειας, για το σκοτάδι του πολέμου και τις πιο δραματικές στιγμές της Ελλάδας.

Οι συμμετέχοντες, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την εκδήλωση, με τη σιγουριά, ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που -με τις συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα στο 1908 και το 1940- θα συναρπάσει και θα ταξιδέψει τον αναγνώστη.

Από το Γραφείο Τύπου