Επιβάλλεται νέος φόρος. Στα τέλη και η υπηρεσία πρασίνου

Έντονες αντιδράσεις αναμένονται στη Αυτοδιοίκηση καθώς με το νομοσχέδιο που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών προς διαβούλευση και με το Άρθρο 182, οι υπηρεσίες πρασίνου δηλαδή ο κωδικός 35 εντάσσεται και αυτός στα ανταποδοτικά τέλη μαζί με τον κωδικό 20.

Οι δήμοι εντέλλονται ουσιαστικά να επιβάλουν έναν νέο φόρο στους δημότες τους αφού μέχρι τώρα οι υπηρεσίες πρασίνου πληρώνονταν κατά κύριο λόγο από τους ΚΑΠ δηλαδή από την φορολογία Φυσικών και Νομικών Προσώπων.

Με το νέο νομοσχέδιο που καθορίζει την έννοια, περιεχόμενο και τον τρόπο καθορισμού ανταποδοτικών τελών αντικαθίσταται παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α’ 74) που όριζε ως ανταποδοτικά τέλη μόνο τη καθαριότητας και του φωτισμού και τροποποιείται ως εξής:

«Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο που βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας των δήμων και προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη των πάσης φύσης δαπανών που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού των οδών, των πλατειών και του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων, των υπηρεσιών συντήρησης του πρασίνου, καθώς και κάθε άλλης παγίως παρεχόμενης υπηρεσίας από τους δήμους που σχετίζεται ή είναι συναφής με αυτές.