Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε – Εντολή Καπλάνη σε Παγουρτζή να ενημερώνονται όλοι οι επαγγελματίες για τις προμήθειες του Δήμου

Χωρίς ιδιαίτερες κορώνες και σε ήπιο κλίμα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, την Τετάρτη 25 Απριλίου.

Ως συνήθως οι ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης κυριάρχησαν των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης πλην εκείνου που αφορούσε την πρόταση για μείωση της τιμής εκκίνησης ενοικίου για τη μίσθωση χώρου στην π. ΒΙΟΧΡΩΜ.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

ΓΙΑΓΚΑΣ: Ρώτησε σχετικά με το αίτημα των Δημ. Συμβούλων της Αντιπολίτευσης να συζητηθεί το θέμα του αναψυκτηρίου “ΠΑΝΘΕΟΝ” και τη μη αποδοχή της πρότασης από τη Δημοτική Αρχή. “Τι φοβάστε κ. Δήμαρχε και δε το φέρνετε προς συζήτηση” ανέφερε.

Επίσης σχολίασε σε τύπο ερώτησης το θέμα των απευθείας προμηθειών του Δήμου, το οποίο η εφημερίδα μας τις τελευταίες ημέρες έχει στην επικαιρότητα μετά την απευθείας ανάθεση σε επιχειρηματία της πόλης μας αγορά ηλεκτρολογικού υλικού, ύψους 17.000 ευρώ χωρίς να ενημερωθεί κανένας άλλος συμπολίτης μας επαγγελματίας από το Δήμο να καταθέσει προσφορά.

ΣΙΑΡΑΜΠΗ: Ανέφερε πως την κάλυψε ο κ. Γιάγκας στα δύο ζητήματα που έθεσε (ΠΑΝΘΕΟΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ), προσθέτοντας πως η αίτηση δεν είναι μόνο των τεσσάρων Συμβούλων που επιθυμούν να γνωρίσουν τι συμβαίνει με το “ΠΑΝΘΕΟΝ”, αλλά απαίτηση όλου του Λαου της πόλης μας.

Όσον αφορά τις προμήθειες δήλωσε πως στο νόμο  υπάρχουν πολλά παραθυράκια για ευνόητους λόγους. Όπως η διευκόλυνση του Δήμου, αλλά εξ αιτίας του γίνεται κατάχρηση εις βάρος του Δημοσίου χρήματος και επαγγελματιών του Δήμου. Να δεσμευτεί ο αντιδήμαρχος (Παγουρτζής) πως θα αλλάξει τακτική και θα γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης όλων των επαγγελματιών του Δήμου, όταν πρόκειται ο Δήμος να κάνει προμήθειες.

Επίσης ζήτησε από το Δήμο να εντάξει σε πρόγραμμά του την επισκευή του Πεζόδρομου Διομήδη Κομνηνού, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή και είναι αδιάβατος.

Τέλος ζήτησε να πληροφορηθεί το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει για το άνοιγμα της γέφυρας της Στέφανου Σαράφη.

ΦΕΓΓΗ: ζήτησε να απαντηθεί σχετικό της ερώτημα που έχει υποβάλλει από τον περασμένο Ιανουάριο και αφορά το αναψυκτήριο “ΠΑΝΘΕΟΝ” και στη συνέχεια να ακολουθήσει η συζήτηση επί του θέματος.

ΑΝΙΣΣΑΣ: Ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με τα ενοίκια που δεν έχει εισπράξει ο Δήμος από το “ΠΑΝΘΕΟΝ” επίσης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΠΛΑΝΗΣ

Αναφερόμενος στο θέμα του “ΠΑΝΘΕΟΝ” ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης τόνισε πως δεν έχει λόγο να κρύψει τίποτα. Ούτε κρύφτηκε ποτέ ο ίδιος. Το θέμα του αναψυκτηρίου είναι γνωστό σε όλους μας από την εποχή του Μήτρου Σουλιμιώτη. Όλοι μας γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπήρχαν εξ΄αρχής. Ποιός δε γνώριζε για την πολεοδομία, τα πρόστιμα, το καθεστώς λειτουργίας του; Εμείς σαν Δημοτική Αρχή έχουμε ξεκινήσει και μαζεύουμε όλα τα στοιχεία από τις διάφορες υπηρεσίες που είναι διάσπαρτα, θα τα συγκεντρώσουμε και θα σας τα δείξουμε. Μην ανησυχήτε, μόλις συγκεντρωθούν θα τα δείτε, κατέληξε.

Για το θέμα των προμηθειών, το οποίο έλαβε μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αφορμή την απευθείας ανάθεση ηλεκτρολογικού υλικού από το Δήμο, αξίας 17.000 ευρώ σε επαγγελματία της πόλης μας, χωρίς να ενημερωθούν με τον ίδιο τρόπο και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες της πόλης μας, δήλωσε πως έδωσε εντολή στον αντιδήμαρχο κ. Παγουρτζή πως από εδώ και πέρα  θα ενημερώνονται ΟΛΟΙ οι επαγγελματίες της πόλης μας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Για τη γέφυρα έγινε γνωστό πως υπάρχουν καθυστερήσεις επειδή τα σχέδια που έχει στα χέρια της η κατασκευαστική εταιρεία της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και άλλων υπηρεσιών δε συμβαδίζουν με την πραγματικότητα και συχνά βρίσκονται τα συνεργεία του έργου σε προβλήματα, τα οποία προσπαθούν να λύσουν.

Στο σημείο αυτό η μηχανικός του Δήμου κ. Σέργη συμπλήρωσε πως η εταιρεία επρόκειτο να ολοκληρώσει το έργο τέλος Μαϊου, εξ΄αιτίας των απρόβλεπτων ζητημάτων και προβλημάτων ζήτησε να πάρει παράταση 90 ημερών.

Πάντως υπολογίζεται πως με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αποχετευτικού έργου και παράλληλων έργων στο υπέδαφος της γέφυρας αυτή να δοθεί σε χρήση έως τον Νοέμβριο εφέτος.

Ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης, απαντώντας στο αίτημα της κ. Σιαραμπή για επισκευή του πεζόδρομου της Διομήδη Κομνηνού (Σχολικό συγκρότημα – Άλσος “ΜΗΤΕΡΑ”) δήλωσε πως με το που θα αναλάβουν υπηρεσία οι 8μηνίτες  θα ξεκινήσουν τα έργα, αποκατάστασης του πεζόδρομου.

Το θέμα από αυτά της ημερήσιας διάταξης που ξεχώρισε πάντως ήταν αυτό που είχε να κάνει με την πρόταση του Αντιδημάρχου κ. Παγουρτζή για μείωση της τιμής εκκίνησης του νέου διαγωνισμού για την ενοικίαση του χώρου στην π. ΒΙΟΧΡΩΜ κατά 15%.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός που υπήρξε άκαρπος είχε τιμή εκκίνησης τις 12.060 ευρώ.

Με την πρόταση του αντιδημάρχου η νέα τιμή πέφτει στα 10.250 μηνιαίως, αντί του σημερινού ενοικίου που είναι 13.500 ευρώ πράγμα το οποίο ο κ. Γιάγκας χαρακτήρισε στην ουσία μείωση του ενοικίου κατά 25% και καταψήφισε την πρόταση.

Η κ. Σιαραμπή υποστήριξε πως η Εταιρεία χρησιμοποιεί  εκτός των κτιρίων και μεγάλη έκταση για πάρκινγκ των φορτηγών της ίδιας και των πελατών της και πως σε συνδυασμό με την  τοποθεσία που είναι ο χώρος είναι ιδιαίτερα δελεαστικός. Επίσης αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της Εταιρείας που σήμερα νοικιάζει το χώρο και σημείωσε πως αυτά δε συμβαδίζουν με μείωση του ενοικίου που πληρώνει σήμερα, καταψηφίζοντας την μείωση που πρότεινε ο κ. Αντιδήμαρχος.

Η κ. Φέγγη τόνισε πως η Εταιρεία κοιτάει το κέρδος της, αλλά εμείς σαν Δήμος  πρέπει να δούμε και να υπερασπιστούμε τα οφέλη του Δήμου, από την ενοικίαση του χώρου.

‘Ολοι σχεδόν οι ομιλητές απευθυνόμενοι στον κ. αντιδήμαρχο του τόνισαν πως η Εταιρεία έχει καταλάβει το φόβο του Δήμου, μη τυχόν φύγει και για το λόγο αυτό εκμεταλλεύεται την αδυναμία του να διαχειριστεί το θέμα και απαιτεί παράλογες μειώσεις.

Πάντως ούτε την εκμετάλλευση του τεράστιου πάρκινγκ δε θέλησε να χρησιμοποιήσει ο κ. Παγουρτζής σαν όπλο πίεσης προς τον σημερινό ενοικιαστή για να μην υποχωρήσει ο Δήμος στο ενοίκιο που πρέπει να νοικιαστεί ο χώρος χωρίς περαιτέρω  μειώσεις.

Την πρόταση για μείωση της τιμής εκκίνησης του διαγωνισμού κατά 15%, καταψήφισαν επίσης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανίσσας, Φέγγη, Σωτηρόπουλος και Γεωργιαννάκης.

Ο αντιδήμαρχος κ. Παγουρτζής απαντώντας σε πρόταση του κ. Γεωργιαννάκη για κάποια μικρότερη μείωση, υποστήριξε πως η Εταιρεία αυτή τη μείωση προτείνει, πράγμα που ο κ. Γιάγκας με το άκουσμα αυτής της παραδοχής, θριαμβολόγησε λέγοντας πως ο κ. αντιδήμαρχος με την ομολογία του, τον δικαιώνει σε αυτό που υποστηρίζει επί μήνες, πως πρόκειται για μεθοδευμένη και προαποφασισμένη διαδικασία.