Πρόταση Γιάγκα για π. ΒΙΟΧΡΩΜ: “Να αναβαθμιστεί ο χώρος μέσω προγράμματος επανάχρησης”

ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ πρώην ΒΙΟΧΡΩΜ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Επί 13 χρόνια, από το 2005, που ο χώρος της πρώην ΒΙΟΧΡΩΜ περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια, από τη Δημοτική αρχή, για την αξιοποίησή του.

Αντιθέτως, έχουν επιβαρυνθεί οι δημότες με πρόσθετα οικονομικά βάρη, εξ αιτίας της αλόγιστης διαχείρισης δανείων και ενοικίων από τη Δημοτική Αρχή, και έχει προκλητικά υποβαθμιστεί ο χώρος των 34 στρεμμάτων αφού έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Από την αρχή του έτους έχουν κληθεί οι Δήμοι, μέσω ειδικής πρόσκλησης, να υποβάλουν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό παλιών βιομηχανικών κτιρίων με στόχο τη δημιουργική επανάχρηση και τη λειτουργική επανένταξή τους στον αστικό ιστό της πόλης.

Με το πρόγραμμα αυτό ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2.500.000 ευρώ για να διαμορφώσει κατάλληλα, εσωτερικά και εξωτερικά, ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο που βρίσκεται στην κυριότητά του – τέτοια είναι τα κτίρια της ΒΙΟΧΡΩΜ – ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί, με βάση τις ανάγκες της πόλης, σε νέες αναπτυξιακές δραστηριότητες.

Μέχρι σήμερα δεν έχει έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση και υποβολή καμία πρόταση.

Ας επωφεληθεί, επιτέλους, από την ευκαιρία αυτή η διοίκηση Καπλάνη και ας κάνει άμεσα κάτι χρήσιμο για το Δήμο. Να εκμεταλλευτεί τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για να αναμορφώσει το χώρο της π. ΒΙΟΧΡΩΜ και να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη.

Οι πόροι είναι περιορισμένοι και ήδη άλλοι Δήμοι έχουν επεξεργαστεί και υποβάλει σχετικές προτάσεις.

Μιχάλης Γιάγκας,
Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»