Εκατοντάδες επισκέπτες στην Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων που φιλοξενήθηκε στο Άλσος “ΜΗΤΕΡΑ”

 

Μία ατέλειωτη λαοθάλασσα κατέκλυσε το χώρο που φιλοξενήθηκε η φετινή γιορτή Παραδοσιακών σπόρων που διοργάνωσε στην πόλη μας ο Σύλλογος Παραδοσιακών Σπόρων “Η ΑΥΛΗ”, υπό την αιγίδα του Δήμου μας, την Κυριακή 22 Απριλίου, στο Άλσος “ΜΗΤΕΡΑ”.

Στην εκδήλωση  παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης, ο Βουλευτής κ. Καρχιμάκης και εκατοντάδες επισκεπτών.

Η Γιορτή Παραδοσιακων Σπόρων, ήταν ξεχωριστή και όσοι παραβρέθηκαν, πληροφορήθηκαν διάφορα πράγματα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή μας, αλλά και την σπουδαιότητα διατήρησης Ελληνικών κυρίως Παραδοσιακών Σπόρων, οι οποίοι δεν είναι ούτε μεταλλαγμένοι, ούτε αποτέλεσμα βιομηχανικής επεξεργασίας.

Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για όσους είχαν την τύχη να παρευρεθούν στην Γιορτή να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες και πληροφορίες, που είχαν να κάνουν από τη σπορά, το ξεβλαστάριασμα, τη μεταφύτευση και την ανάπτυξη των κηπευτικών.

Οι σπόροι που διανεμήθηκαν στους επισκέπτες είναι σπόροι που έχουν επιζήσει επί χιλιάδες χρόνια στα χώματά μας, γευστικότατοι και πάνω απ΄όλα ΦΥΣΙΚΟΙ.

Στην ομιλία του  ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που οφείλει η πολιτεία να κάνει προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα που συνεχώς αυξάνεται υπέρ των υγειών και καθαρών τροφών και δεσμεύτηκε πως το υπουργείο του θα είναι αρωγός στην αξιόλογη και ωφέλιμη προσπάθεια αυτή.

Ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης καλωσόρισε στην πόλη μας τους επισκέπτες, αφού αρκετοί στον χώρο είχαν έρθει από γύρω Δήμους.

Ευχαρίστησε το Σύλλογο για την προσπάθεια που καταβάλλει δεσμευόμενος για απεριόριστη βοήθεια στις προσπάθειες του, υλική και ηθική.

Στο χώρο υπήρξαν περίπτερα για παιδιά, τραπεζάκια εργασίας, πάγκοι με σπόρους και βλαστάρια προς Δωρεάν διάθεση στους επισκέπτες και περίπτερα από άλλους παρεμφερείς Συλλόγους.

Τεράστια ήταν η προσπάθεια  των μελών του Συλλόγου για την άρτια διεξαγωγή της εκδήλωσης και τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για την παρουσία τους στην πόλη μας με επικεφαλής τον Πρόεδρό τους κ. Αχιλλέα Γαργάλη.

Μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό και έντυπα με οδηγίες για το στήσιμο Παραδοσιακού Λαχανόκηπου και άλλες εργασίες.

Ήταν μια αξιόλογη εκδήλωση που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων και κατάφερε να στρέψει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στην κηπουρική…

Επίσης δόθηκε στον κ. Υπουργό η ευκαιρία να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τις δυσκολίες αλλά και τις προοπτικές του εγχειρήματος, παρ΄ότι έδειξε αρκετά ενημερωμένος επί του θέματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και γνώσεις επί των καλλιεργειών και την ταυτόσημη άποψη του για τους παραδοσιακούς – αυθεντικούς σπόρους, κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Καρχιμάκης ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την προσπάθεια που γίνεται από το Σύλλογο Παραδοσιακών Σπόρων, υποσχόμενος πως προσωπικά θα ενδιαφερθεί και θα ενισχύσει την συγκεκριμένη αλλά και άλλες, προς αυτήν την κατεύθυνση κινήσεις και προσπάθειες.