Σκουρλέτης: Θα υπάρξει χρόνος διαβούλευσης – Γ. Πατούλης: Ούτε να σκεφθεί η κυβέρνηση να φέρει νόμο με απλή αναλογική

Εκλογές την 2η Κυριακή του Οκτωβρίου 2019, Απλή αναλογική, δυνατότητα διορισμού αντιδημάρχων και από την αντιπολίτευση, ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής, ορισμός Ελεγκτή Νομιμότητας μέσα από την δομή του Υπ. Εσωτερικών και επαρκή διαβούλευση μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου ήταν οι εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη στο συνέδριο ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ.

Επίσης ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο θα έχει την καθιέρωση της «παραγωγικής Λευκής ψήφου» δηλαδή δεν θα προσμετράται στις αρνητικές, την καθιέρωση του θεσμού των δημοψηφισμάτων και την δυνατότητα συμμετοχής των δήμων στις επιχειρήσεις κοινωφελούς σκοπού.

Γενικά ο κ. Σκουρλέτης ήταν και πάλι φειδωλός στις εξαγγελίες του αφού για μια φορά ακόμη έβαλε κάποιες γενικές γραμμές στις οποίες θα κινείται το νομοσχέδιο χωρίς πολλές διευκρινήσεις ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σε πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως η διαχείριση των οικονομικών, και σίγουρα οι αρμοδιότητες μεταξύ Δήμων και Περιφερειών.

Οι σύνεδροι πάντως δεν έγιναν πιο σοφοί. Το μόνο που αποτελεί είδηση είναι ότι θα υπάρξει χρόνος διαβούλευσης μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Γ. Πατούλης: Ούτε να σκεφθεί η κυβέρνηση να φέρει νόμο με απλή αναλογική

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση πως για την Αυτοδιοίκηση είναι κόκκινη γραμμή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και πως δεν θα δεχθεί την εφαρμογή της απλής αναλογικής «που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους» έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση.
Μεταρρύθμιση κι όχι απορρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει άμεσα το νομοσχέδιο στην Αυτοδιοίκηση αλλά και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, πριν την κατάθεση του στη βουλή.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη 19 Απριλίου, ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε πως η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας.

Aπευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ο οποίος νωρίτερα είχε τοποθετηθεί επί του δρομολογούμενου νομοσχεδίου, ανέφερε:

« Το υπουργείο Εσωτερικών έχει την ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να θεσμοθετήσει μία μεταρρύθμιση που θα προσφέρει στην Αυτοδιοίκηση και θα συμβάλλει στην τοπική και στην εθνική ανάπτυξη».

«Περίμενα από τον κ. Σκουρλέτη να εκμεταλλευθεί την ιστορική συγκυρία, που του επιτρέπει να είναι ο πρώτος Υπουργός Εσωτερικών, που θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο σε ένα Συνέδριο που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Γιατί δεν τολμάτε την αποκέντρωση και επιμένετε στην συγκέντρωση εξουσίας σε ένα Κεντρικό κι απρόσωπο Κράτος; Γιατί δεν ενδυναμώνετε την Αυτοδιοίκηση , αποδυναμώνοντας το Κεντρικό Κράτος; Γιατί δεν τολμάτε μια ριζική αναδιανομή εξουσίας; Γιατί δεν χτίζετε από την αρχή ένα νέο Κράτος, στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι 13 Περιφέρειες και οι 325 Δήμοι θα έχουν πραγματική διοικητική αυτοτέλεια και πραγματική οικονομική ανεξαρτησία;».