Απ΄ευθείας προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού από το Δήμο ύψους 17.000 ευρώ

 

Σε υψηλούς τόνους συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, την Τετάρτη 18 Απριλίου, εξ΄αφορμής απευθείας προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού από συγκεκριμένο κατάστημα που προτιμά να συνεργάζεται ο Δήμος κατά παραδοχή του Αντιδημάρχου κ. Παγουρτζή, αγνοώντας άλλους καταστηματάρχες της πόλης μας, που εμπορεύονται ηλεκτρικά είδη και υλικό.

Η προμήθεια αφορούσε  ηλεκτρολογικό υλικό αξίας 17.000 ευρώ.

Μάλιστα στα μέλη της Επιτροπής επιδείχτηκε από  τον Αντιδήμαρχο κ. Παγουρτζή, επιστολή του Δημάρχου κ. Καπλάνη η οποία στάλθηκε   στον συγκεκριμένο επαγγελματία, ενημερώνοντάς τον για το ύψους του ποσού που διαθέτει ο Δήμος για την προμήθεια αυτή, ζητώντας του προσφορά, πράγμα το οποίο κατήγγειλε η κ. Σιαραμπή, επειδή δεν στάλθηκε και σε άλλους καταστηματάρχες της πόλης μας.

Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Σιαραμπή, δήλωσε στη συνέχεια, πως καταψηφίζει το θέμα, επειδή στο παρελθόν έχει ζητήσει ο Δήμος να ενημερώνει και άλλους επιχειρηματίες της πόλης μας, ώστε να παίρνει προσφορές και από αυτούς, ώστε να πραγματοποιεί τις προμήθειές του και από άλλα καταστήματα, όταν οι τιμές τους είναι περισσότερο συμφέρουσες.

Παρ΄όλα αυτά  ο Δήμος έχει επιλέξει και προτιμά συγκεκριμένο επαγγελματία, μη εφαρμόζοντας  την αρχή της ισότητας και της ίδιας αντιμετώπισης όλων των επιχειρηματιών του Δήμου, που στο τέλος δεν είναι βέβαιο πως ωφελεί τον Δήμο οικονομικά.

Πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο ποσόν.

Δέκα επτά χιλιάδες ευρώ χωρίς να πάρει ο Δήμος τουλάχιστον ακόμα μία προσφορά από άλλον επιχειρηματία της πόλης μας, είναι τουλάχιστον προκλητικό, κατέληξε.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασιλάκος αρνήθηκε επίσης να υπερψηφίσει το θέμα τονίζοντας πως είναι απαράδεκτο και ενάντια στη διαφάνεια που πρέπει να έχουν οι προμήθειες του Δήμου.

Δεν είναι επιτρεπτό να παίρνουμε τηλέφωνο έναν μόνο επαγγελματία, εκτός της επιστολής που του έστειλε ο Δήμαρχος και να του δίνουμε δουλειά 17.000 ευρώ.

Υπάρχουν κι άλλοι επιχειρηματίες που λειτουργούν καταστήματα στην πόλη μας και ο Δήμος πρέπει να τους αντιμετωπίζει ισότιμα, κατέληξε.

Τέλος ζήτησε το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερωθεί το Σώμα για την πρακτική που ακολουθεί ο Δήμος στις προμήθειες που πραγματοποιεί.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Παγουρτζής, απαντώντας στους παραπάνω, δήλωσε πως ο Δήμος προτιμά τον συγκεκριμένο επαγγελματία επειδή έχει καλή συνεργασία με αυτόν και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει προμηθευτή.

Η κ. Σιαραμπή πάντως δήλωσε πως καταγγέλει αυτή την τακτική, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Υπάρχει καλή συνεργασία και λοιπόν; Ο επαγγελματίας κ. Τ.Σ. δεν ενημερώθηκε. Είχα βάλει το θέμα από πέρυσι; Γιατί έχει αποκλειστεί;”

Ακούστηκε επίσης στη συνεδρίαση πως στο παρελθόν ο υπάλληλος του Δήμου “Θανάσης”, απευθύνθηκε και σε άλλο (συγκεκριμένο κατάστημα το οποίο κατονομάστηκε) δύο τρεις – φορές για να προμηθευτεί κάποιες λάμπες αλλά το συγκεκριμένο κατάστημα δεν τις είχε και γιαυτό καταλήξαμε να συνεργαζόμαστε  με τον προμηθευτή που τελικά πήρε την προμήθεια των 17.000 ευρώ.

Ο κ. Αντιδήμαρχος υποστήριξε πως ο καταστηματάρχης που προτιμά ο Δήμος, κατοικεί πάνω από το κατάστημά του και στο παρελθόν έχει εξυπηρετήσει το Δήμο ακόμα και Κυριακές, ολοκληρώνοντας πως όλα έγιναν νόμιμα, βάσει του νόμου 4412, αφού έγινε ανάρτηση στη Διαύγεια και την ιστοσελίδα του Δήμου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάγκας με τον οποίον επικοινωνήσαμε μας ενημέρωσε πως εκτός της Διαύγειας και της ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Δήμου, βάσει του νόμου 4412, ο Δήμος οφείλει να ενημερώνει με επιστολή του, τουλάχιστον τρεις επαγγελματίες για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, εφ΄όσον το επιθυμούν.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον επιχειρηματία που το κατάστημά του είναι στην Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον ενημερώσαμε για όσα ακούστηκαν στην Οικονομική Επιτροπή και ζητήσαμε να πληροφορηθούμε εάν όντως ο Δήμος απευθύνθηκε ποτέ σε αυτόν για οποιαδήποτε αγορά και δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στα υλικά που ο Δήμος ήθελε να αγοράσει.

Ο καταστηματάρχης κ. Τ. Σ. μας δήλωσε κατηγορηματικά πως ΠΟΤΕ ο Δήμος δεν έχει απευθυνθεί σε εκείνον όχι μόνο για την αγορά οποιουδήποτε υλικού ώστε να δηλώσει αδυναμία προμήθειας, αλλά και πως ποτέ όσα χρόνια λειτουργεί το κατάστημά του, ο Δήμος ΔΕΝ του έχει ζητήσει προσφορά.

Τελικά με τις ψήφους της συμπολίτευσης εγκρίθηκε η δαπάνη των 17.000 ευρώ για την προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού, από το κατάστημα το οποίο έχει επιλέξει να συνεργάζεται ο Δήμος κατ΄ αποκλειστικότητα.

Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγους μήνες η εφημερίδα μας με  άρθρα της είχε επισημάνει το γεγονός της προμήθειας αγαθών από το Δήμο από συγκεκριμένους επιχειρηματίες και είχε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα ο Δήμος να συναλλάσσεται με όλα τα καταστήματα της πόλης μας, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Η σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κ. Παγουρτζή ήταν αποκαλυπτικές, αφού ακούστηκαν ονόματα και παραδείγματα, δικαιώνοντας στο έπακρο το παλαιότερο άρθρο μας, επί του θέματος.