Μίχος (Προ)καλεί Καπλάνη για “ΠΑΝΘΕΟΝ” – “Πρόκειται για κατάντια”

 

Λάβαμε από τον επί σειρά ετών Δήμαρχο της πόλης μας, κ. Λάμπρο Μίχο την παρακάτω επιστολή που αφορά το πάλαι ποτέ Δημοτικό Αναψυκτήριο “ΠΑΝΘΕΟΝ”.

Σε αυτήν αναφέρεται στην οικοδόμησή του, στα πρόστιμα, στην ιστορία του και στη σημερινή εικόνα του.

Διαφωνεί με την απόφαση να πληρωθεί το “πρόστιμο” τη στιγμή που ο Δήμος δεν κινείται να εισπράξει τα ωφελούμενα ενοίκια ύψους πλέον των 500.000 ευρώ.

Τέλος καλεί τον Δήμαρχο κ. Καπλάνη να δώσει καθαρές απαντήσεις, στα ζητήματα που θίγει.

Η επιστολή του Λάμπρου Μίχου έχει ως εξής:

Αγαπητέ κ. Βαμβακόπουλε

Αφορμή για την επιστολή μου αποτέλεσε η δημοσιοποίηση που έκανες για τη φρικτή κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΝΘΕΟΝ.

Πρόκειται για κατάντια.

Απορώ πως ο κ. Καπλάνης και οι συνεργάτες του κοιμούνται ήσυχοι.

Οι εικόνες είναι σπαρακτικές, όπως και η πραγματικότητα άλλωστε.

Η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΝΘΕΟΝ είναι μικρογραφία της κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη πόλη.

Ένα λαμπρό στολίδι της Αττικής έχει καταντήσει ένα αποκρουστικό κουφάρι.

Το σημείο όπου γιόρταζε, διασκέδαζε και απολάμβανε τη θέα και τη φύση ο λαός της πόλης μας, όπου φιλοξενήθηκαν Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί, Αρχιεπίσκοποι, Πρέσβεις, αστροναύτες, καλλιτέχνες, δημιουργοί είναι πλέον ένα σκοτεινό και απρόσιτο στέκι κακοποιών. Θλίβομαι και τρομάζω για το τι θα μας ξημερώσει η επόμενη μέρα.

Επειδή τελευταία, μερικοί άσχετοι, ανεύθυνα και με περισσό θράσος αερολογούν και ψευδολογούν σχετικά με το αναψυκτήριο ΠΑΝΘΕΟΝ, κρίνω σκόπιμο, εντελώς συνοπτικά, να φωτίσουμε μερικές πλευρές του θέματος.

1. Την ιδέα της κατασκευής αναψυκτηρίου στο βουνό την είχε ο αείμνηστος δήμαρχος Μήτρος Σουλιμιώτης. Είχε μάλιστα εκπονηθεί και μελέτη από την τότε δημοτική σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Ανδρέου.

2. Ακολούθως, το αναψυκτήριο κατασκευάσθηκε, με δική μου εισήγηση μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με νέα μελέτη και με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, με κρατική χρηματοδότηση, κατόπιν θετικής εισήγησης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και έλαβε την ονομασία ΠΑΝΘΕΟΝ.

3. Το 1998 νοικιάσθηκε με ανοιχτή δημόσια δημοπρασία για εννιά χρόνια, με μίσθωμα περί τις 10.000€ το μήνα!

4. Η μίσθωση είχε λήξει το έτος 2007 αλλά το αναψυκτήριο παραδόθηκε τον Μάιο του 2009 και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2009, που ανέλαβε ο κ. Καπλάνης το ΠΑΝΘΕΟΝ είχε ενεργή 24ωρη φύλαξη!

5. Έκτοτε, το αναψυκτήριο και όλος ο εξοπλισμός λεηλατήθηκε μπροστά στα μάτια και με την ένοχη ανοχή της Δημοτικής Αρχής.

6. Το αναψυκτήριο λειτουργούσε κανονικά με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, που είχε χορηγήσει ο Δήμος με βάση απόφαση που είχε εκδώσει προηγουμένως η τότε Νομάρχης Αθηνών Ελένη Μπεσμπέα.

7. Υπάρχει οφειλή από μισθώματα με βάση τελεσίδικη, εκτελεστή, δικαστική απόφαση, που υπερβαίνει σήμερα το ποσό των 500.000€ και επί εννέα χρόνια παραμένει … οφειλή.

Να σταθούμε τώρα, στο περίφημο πρόστιμο.

Στο δήμο κοινοποιήθηκε απόφαση καταλογισμού προστίμου, με αρ. 5177/2003 από τον Δασάρχη Αιγάλεω, ποσού 38.744,28 ευρώ, αλλά η πράξη αυτή ακυρώθηκε με την 8716/2007 του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Για την κατασκευή του αναψυκτηρίου μου ασκήθηκε και ποινική δίωξη, πλήν όμως κηρύχθηκα Αθώος με την 64237/2001 αμετάκλητη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Άλλο πρόστιμο δεν επιδόθηκε στο Δήμο, ΠΟΤΕ.

Μόλις προχθές πληροφορήθηκα ότι η Πολεοδομία το 2006 αποφάσισε την επιβολή προστίμου για ανέγερση αυθαιρέτου αλλά η ατομική ειδοποίηση προς το Δήμο, δεν επιδόθηκε ΠΟΤΕ.

Προσέξτε: Από την επίδοση της ατομικής ειδοποίησης και την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας προσφυγής αρχίζει να τρέχει η υποχρέωση του Δήμου για πληρωμή του προστίμου.

Τέτοια όμως επίδοση εδώ και δώδεκα χρόνια δεν έγινε ΠΟΤΕ.

Τώρα, πως κατάφεραν οι φωστήρες του Δήμου να ζητούν να πληρωθεί πρόστιμο χωρίς να έχει επιδοθεί ποτέ η ατομική ειδοποίηση και πώς και από πότε τρέχουν οι δήθεν προσαυξήσεις, αφού ποτέ δεν έγινε επίδοση μόνο αυτοί μπορούν να εξηγήσουν.

Μία από τις πολλές απορίες (θα λυθούν όλες μία-μία σε επόμενα κεφάλαια της τοπικής ιστορίας) είναι η εξής: Πως η Δημοτική Αρχή σπεύδει να πληρώσει ένα αμφίβολο (ίσως παραγραμμένο) πρόστιμο 200.000 ευρώ, αλλά δεν σπεύδει να εισπράξει τις 500.000 (τουλάχιστον) οφειλές;

Εν αναμονή έγγραφης και καθαρής απάντησης (σε όλα τα παραπάνω-όχι στην απορία, αυτή θα λυθεί από μόνη της) από τον κ. Καπλάνη προσωπικά, επιφυλάσσομαι για περισσότερες λεπτομέρειες σε όσα παραπάνω έθιξα καθώς και για άλλες πτυχές που ακόμη δεν έθιξα.

Λάμπρος Σπ. Μίχος