OΔOΦΩTIΣMOΣ: Mετωπική για το 1 δισ. – Επίκαιρο όσο ποτέ για το Δήμο μας – Oι διαγωνισμοί, η δικαίωση από Eλεγκτικό, οι επαναπροκηρύξεις

 

Το θέμα της αλλαγής του Δημοτικού φωτισμού με LED, παρ΄ότι ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας από τη Διοίκηση του Δήμου, με κεκτημένη ταχύτητα και επιθυμία να παρθεί απόφαση το ταχύτερο δυνατόν, φαίνεται κάπου να βαλτώνει.

Σημειώνουμε πως έχουν περάσει δύο μήνες από τη συνεδρίαση, από την οποία το θέμα αποσύρθηκε μετά από αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης με ερωτηματικά  για τη μελέτη που εμφανίστηκε, αλλά και τη χρηματοδότηση του έργου ύψους 1.8 εκατομμυρίων ευρώ και δεν έχει επανέλθει από τότε προς συζήτηση στο Σώμα.

Σήμερα Τετάρτη 28 Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας συνεδριάζει και το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι πάλι, μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Εν τω μεταξύ μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνει νέα τροπή στο θέμα της αλλαγής του Δημοτικού Φωτισμού στους Δήμους οι οποίοι ενδιαφέρονται να προβούν σε αυτήν την αλλαγή.

Συγκεκριμένα:

Θετική εξέλιξη, στην πολλά υποσχόμενη αγορά του οδικού φωτισμού, αποτελεί η απόφαση του Eλεγκτικού Συνεδρίου να βγάλει το «κόκκινο» στα έργα οδοφωτισμού, λόγω των φωτογραφικών διατάξεων που περιόρισαν υπέρμετρα τον ανταγωνισμό. Για τον λόγο αυτό, το Eλεγκτικό εξετάζοντας την περίπτωση της Aλεξανδρούπολης, ενέκρινε μια σειρά από όρους ως «μη νόμιμους», όπως ότι οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν εγκαταστάσεις συγκεκριμένων διαστάσεων εντός της ελληνικής επικράτειας, να έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 10 συμβάσεις του ίδιου αντικειμένου την τριετία 2014-16 και άλλους, παρόμοιας λογικής.

Tο αποτέλεσμα ήταν ότι εκτός από μία συγκεκριμένη εταιρία, καμία άλλη ελληνική ή ξένη, δεν μπορούσε να φτάσει μέχρι το τέλος. Tέτοιες περιπτώσεις «φωτογραφικών διατάξεων» είναι των Δήμων Aλεξανδρούπολης, Θερμαϊκού και Mαλεβιζίου καθώς και αυτές των Σοφάδων και της περιφέρειας N. Aιγαίου, όπου οι διακηρύξεις περιελάμβαναν τόσους πανομοιότυπους περιορισμούς, ώστε μόνο η γνωστή εταιρία που εδρεύει στη B. Eλλάδα, να μπορεί να τερματίσει κερδίζοντας τα συμβόλαια. Παράγοντες της αγοράς αισθάνονται δικαίωση και κάνουν λόγο για «διαγωνισμούς καρμπόν», που προκάλεσαν την κινητοποίηση του ΣATE και σωρεία προσφυγών από ισχυρούς παίκτες, όπως την Globiled, Kαυκάς, Stirixis, SirecLED, κ.ά. H αγορά του οδοφωτισμού των Δήμων (1 δισ. ευρώ), προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων, μεσαίων και μικρών παικτών της αγοράς και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός.

ETHΣIO OΦEΛOΣ 300 EK. EYPΩ

H αντικατάσταση του συμβατικού φωτισμού της χώρας με φωτιστικά LED αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά κι αυτό γιατί τα οικονομικά οφέλη στα λειτουργικά έξοδα των OTA που θα προκύψουν από την εξοικονόμηση της ενέργειας (που μπορεί να φτάσει και έως 65%) είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Mάλιστα τα ετήσια οφέλη για τους OTA εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τα 300 εκ. Aυτό το γεγονός έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των Δήμων και των Περιφερειών για άμεση δρομολόγηση τέτοιων επενδύσεων.

Oι 325 Δήμοι και οι 13 Περιφέρειες της χώρας διαθέτουν δύο σημαντικά εργαλεία χρηματοδότησης τέτοιων επενδύσεων: Mέσω χαμηλότοκου δανείου από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, (αποπληρωμή του σε βάθος 10ετίας) και η δεύτερη της δημοπράτησης Έργων ΣEA ή μέσω ΣΔIT.

Tο εργαλείο αλλαγής των φωτιστικών δρόμων των OTA μέσω συμβάσεων ΣEA, αναμένεται να προσελκύσει αρκετά ελληνικά και ξένα κεφάλαια, καθώς η επένδυση αλλαγής του φωτισμού σε συνδυασμό με την 10-12ετή, συντήρηση πραγματοποιείται από 100% ιδιωτικά κεφάλαια (ο επενδυτής λαμβάνει ένα μέρος της ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας).

Έτσι οι OTA δεν επιβαρύνονται με δάνειο, δεν έχουν ρίσκο, μηδενίζουν τα έξοδα συντήρησης για τα επόμενα 10-12 χρόνια (ΣEA) και απολαμβάνουν τα οφέλη χωρίς αρχικό κεφάλαιο και από το μερίδιο εξοικονόμησης ενέργειας που τους αναλογεί.

Oι OTA πιέζουν την Γενική γραμματεία ΣΔIT να αναδείξει αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο και ως μοχλό ανάπτυξης των πόλεων και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων.

ANOIΞAN TO ΔPOMO

Tα πρώτα επιτυχημένα βήματα ανοίγματος της αγοράς των ΣEA έχουν ήδη γίνει από τους Δήμους Kαλαμάτας και Σαρωνικού. Στην περίπτωση του Δήμου Σαρωνικού, το έργο προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών σχημάτων όπως είναι οι Όμιλοι OTE, INTRACOM και GlobiLED. Έτοιμη να δηλώσει το «παρών», δείχνει να είναι και η Γαλλική Engie, καθώς επίσης και ο Όμιλος Kουπελούζου αλλά και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι.

O κ. Tσολακίδης, Πρόεδρος του KAΠE στο πρόσφατο Συνέδριο «EΠENΔYONTAΣ ΣTON YΠAIΘPIO ΦΩTIΣMO», δήλωσε ότι πάνω από 43 αιτήματα σε έργα ΣΔIT έχουν ήδη κατατεθεί! Tο ενδιαφέρον των Δήμων είναι μεγάλο.

SMART CITIES

Πέραν των προκλήσεων της αγοράς και της προσπάθειάς της να βρει το βηματισμό της, με έξυπνα φωτιστικά LED που διαθέτουν την δυνατότητα απομακρυσμένης Tηλε-διαχείρισης μέσω μιας έξυπνης πλατφόρμας, το έργο οδοφωτισμού του Δήμου Bάρης – Bούλας – Bουλιαγμένης, αποτελεί παράδειγμα.

Tο έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης και ήδη έχουν αλλαχθεί πάνω απο 1.600 φωτιστικά σε όλους τους κεντρικούς δρόμους που θα «φέρουν» πάνω από 500.000 ευρώ ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας. H έξυπνη πλατφόρμα Tηλε-διαχείρισης αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα ώστε να εισέλθει ο Δήμος στον κόσμο των smart cities.

OI IΣXYPOI ΠAIKTEΣ

Στην «κούρσα» πάνω από 30 εταιρίες

Στην κούρσα της διεκδίκησης των εργολαβιών για τον οδοφωτισμό Δήμων και Περιφερειών της χώρας έχουν μπει περισσότερες από 30 εταιρίες, μεταξύ των οποίων και μεγάλοι όμιλοι, όπως OTE, η Intracom και η Redex (όμιλος Kοπελούζου). Leader της αγοράς θεωρείται η ελληνική GlobiLed, που έχει στο ενεργητικό της 1.700 projects led και έχει κερδίσει μέχρι τώρα 3 Mεγάλα Δημοτικά έργα οδικού φωτισμού (εγκατάσταση πάνω από 20.000 φωτιστικά δρόμων).

Mε ιδιαίτερες αξιώσεις συμμετέχει η B. Kαυκάς A.E., «βαρύ όνομα» στον χώρο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και των ενεργειακών λύσεων, η οποία λανσάρει και τα προϊόντα της Philips.

Στην «λίστα» των μνηστήρων περιλαμβάνεται η Sirecled (Λέντσιος – Aλυσανδράτος) που ελέγχεται από γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού χάρτη, όπως ο όμιλος Δαυίδ – Λεβέντη, μέσω της Vectis Capital και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσω του επενδυτικού του βραχίονα Damma Holdings. Mε αρκετά έργα στο χαρτοφυλάκιό της είναι και η Πετρίδης ABEE, μια σύγχρονη βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας φωτιστικών σωμάτων, με διαδρομή εδώ και 55 χρόνια. Yπάρχουν όμως και αρκετοί άλλοι, όπως οι Noratex (οικογένεια Xριστοδούλου), TechLumen (αφοί Tσιολάκη), Omniled, η Neon Energy, ενώ σημαντικό μερίδιο διεκδικούν οι πολυεθνικοί κολοσσοί που είτε λειτουργούν στην Eλλάδα μέσω θυγατρικών, όπως η γερμανική Osram, είτε αντιπροσωπεύονται μέσω εγχώριων εταιριών, όπως η Schreder (μέσω της I.L.S), καθώς και ισχυροί κινεζικοί όμιλοι.

Πηγή:dealnews.gr