Η Ομάδα Ρητορικής του 1ου ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας σε δράση

 

Συνεχίζεται για τρίτη χρονιά στο Σχολείο μας το Πρόγραμμα Αγωγής Προφορικού Λόγου, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας και γενικότερα τα ρητορικά αγωνίσματα. Υπεύθυνες οι καθηγήτριες -φιλόλογοι κα Ζαχαρούλα Σπυράτου, κα Ελένη Κακλαμάνη και η καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας κα Κατερίνα Σταθακοπούλου. Η φετινή χρονιά, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, είναι πολύ πλούσια σε δραστηριότητες αλλά και συνεργασίες, αφού ήρθαμε σε επαφή με το 53ο ΓΕΛ Αθηνών το 4ο ΓΕΛ Αιγάλεω και πραγματοποιήσαμε κοινή προπόνηση στο χώρο του σχολείου μας, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά των τριών ομάδων να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Η ρητορική έναρξη της χρονιάς 2017-2018 έγινε με τη συμμετοχή μας στους Φιλικούς Αγώνες Ρητορικής που διοργανώθηκαν από τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις τους. Τους αγώνες παρακολούθησε όλη η ομάδα, ώστε να ενημερωθούν και τα νέα μας μέλη για τη διαδικασία που ακολουθείται και να βιώσουν τη χαρά του παιχνιδιού.

ΑΥΓΟΥΛΕΑ-ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018). H ομάδα μας στους φιλικούς αγώνες Αντιλογίας στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Και για την προσπάθεια τους τούς επιβραβεύσαμε με ποιοτικό θέατρο και συνομιλία με τους ηθοποιούς, <<Παραθεριστές>> στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ακολούθησαν οι Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας του Υπουργείου Παιδείας (11 Μαρτίου 2018) με τη συμμετοχή 46 σχολείων, όπου η συμμετοχή των παιδιών της καινούριας μας ομάδας πήρε πολύ θετικές κριτικές και πραγματοποίησε 2 νίκες σε 3 αγώνες. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο 2ο ΓΕΛ Γλυφάδας και διήρκεσαν από τις 8.00 π.μ έως τις 9.00 μ.μ.

Μια εβδομάδα αργότερα τα κορίτσια του Αυθόρμητου Λόγου έδωσαν το παρόν στους αγώνες του 6ου ΓΕΛ Νέας Σμύρνης όπου διαγωνίστηκαν ανάμεσα σε 63 υποψήφιους από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής.

Η χρονιά δεν τελείωσε και μαζί δεν τελείωσαν και οι Αγώνες. Επόμενο ραντεβού για την Ομάδα οι Διασχολικοί Αγώνες Ρητορικής στις 5 Μαίου στα εκπαιδευτήρια Πολύτροπη Αρμονία. Εμείς θα είμαστε εκεί, γιατί πιστεύουμε στις αξίες που προάγει η Ρητορική στο Σχολείο, τη συνεργασία, τον υγιή συναγωνισμό, την επικοινωνία των νέων, το διάλογο, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη διάθεση να ακούνε τον συνομιλητή τους (ιδιότητα που απουσιάζει στην εποχή μας ), την ισότητα των ευκαιριών, τη δημοκρατία και τη διαμόρφωση μιας πολυπρισματικής οπτικής που θα τους επιτρέψει να γίνουν καλοί και ενεργοί πολίτες σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται.

Ειδικότερα όμως, χαιρόμαστε ως εκπαιδευτικοί που το Σχολείο μας δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του να συμμετέχουν σε ένα Πρόγραμμα, το οποίο παλαιότερα αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των Πειραματικών και των ακριβών ιδιωτικών Σχολείων ( όπου και σήμερα εξακολουθεί να παρέχεται με πληρωμή, καθώς θεωρείται και προσόν για όσους ακολουθήσουν σπουδές στο εξωτερικό, κυρίως στην Αγγλία και την Αμερική.) Άλλωστε σε πολλές περιοχές, οι Δήμοι έχουν αγκαλιάσει τη Ρητορική και παρέχουν μαθήματα στους Δημότες τους, ενώ προωθούν αντίστοιχα προγράμματα στα Σχολεία της περιοχής τους (Δήμος Χολαργού, Χαλκίδας και άλλοι).

Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ζαχαρούλα Σπυράτου, φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας, μέλος της Ρητορικής ομάδας Εκπαιδευτικών και εκπαιδεύτρια Ρητορικής.

Ελένη Κακλαμάνη, φιλόλογος 1ου ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας

Κατερίνα Σταθακοπούλου , φιλόλογος αγγλικής φιλολογίας 1ου ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας