Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας “Απειρωτάν”. Ο Σκοπός ίδρυσής του

Γράφαμε σε προηγούμενο δημοσίευμά μας σχετικά με τον Πολιτιστικό  Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας “Απειρωτάν”, που δημιούργησαν Ηπειρώτες συμπολίτες και συμπολίτισσες μας.

Πριν λίγο επισκευθήκαμε την ιστοσελίδα του και διαβάσαμε ένα ενημερωτικό κείμενο που αφορά τους σκοπούς ίδρυσης του Συλλόγου.

Με την ευκαιρία διαβάσαμε στο διαδίκτυο τι σημαίνει η Λέξη “Απειρωτάν”, ψάχνοντας να πληροφορηθούμε που τονίζετε:

Είναι αρχαιοτάτη. Δεν αναφέρεται καν στα λεξικά. Τα αρχαία Ηπειρωτικά νομίσματα (4ου π.χ. έως 1ου π.χ. αι.) φέρουν την επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ, δηλ. των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ. Εννοιολογικά σημαίνει απέραντο κράτος. Ετυμολογικά παράγεται απ’ το άπειρος και κατά μία εκδοχή η λέξη ΗΠΕΙΡΟΣ προέρχεται απ’ το ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε το κείμενο που αφορά τους σκοπούς ίδρυσης του Συλλόγου και την θαυμάσια φωτογραφία της ιστοσελίδας του:

“Σκοπός Ίδρυσης Συλλόγου.

Η αγάπη μας για την Ήπειρο, που είχε το όνομά της πάντοτε συνδεδεμένο με τη μοίρα του ελληνισμού, τη γη όπου έζησε και μεγαλούργησε ο ελληνισμός στο διάβα της ιστορίας, τη γη των ηρώων και μαρτύρων, τη γη της δημιουργίας και της προκοπής, τη γη των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών μας ενέπνευσε και μας ένωσε σε ένα κοινό όραμα την δημιουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας, «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ», με σκοπό αφενός μεν την διατήρηση και την μεταλαμπάδευση της Ηπειρώτικης δημοτικής παράδοσης καθώς και την ανάδειξη της μέγιστης προσφοράς των Ηπειρωτών στο έθνος και αφετέρου δε την ανάπτυξη δεσμών και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ηπειρωτών και όχι μόνον, πρωτίστως, της Αγίας Βαρβάρας και δευτερευόντως άλλων δήμων του νομού Αττικής.

Για την υλοποίηση του σκοπού της ίδρυσής του ο σύλλογος, θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, για τη πραγματοποίηση των παρακάτω:

α. Διεξαγωγή διαλέξεων, συνεδρίων, παραστάσεων, εκθέσεων καθώς και προβολή κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ όπου μεταξύ άλλων θα αφορούν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, της δημοτικής παράδοσης και της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων, πρωτίστως όμως των Ηπειρωτών. Επιπλέον δε θα υπάρχει η δυνατότητα ανάδειξης και επίκαιρων κοινωνικών, γεωπολιτικών, ιατρικών και λοιπών θεμάτων.

β. Διοργάνωση εκδρομών, χοροεσπερίδων, συναυλιών, συνεστιάσεων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων, ψυχαγωγικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου.

γ. Εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας και εξέλιξης, την αξιοποίηση και ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών, ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και πολυμέσων, για τη παρουσίαση και προβολή των δραστηριοτήτων του Συλλόγου.

δ. Συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους ώστε μέσα από την διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων να επιτυγχάνεται αφενός μεν η κοινωνική επαφή και η γνωριμία μεταξύ των κατοίκων και αφετέρου δε η προώθηση της Ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης (όπως π.χ τους Κρήτες κ.α)”.