Δωρεάν WiFi σε πολίτες – Μέσω του προγράμματος “Κοινωνία του Gigabit, 2025”

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την “Κοινωνία του Gigabit, 2025” η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τα Κράτη-Μέλη, προωθεί μέσω του προγράμματος WiFi for Europe (WiFi4EU) την ανάπτυξη δικτύων WiFi που θα παρέχουν στους πολίτες δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους (π.χ. Πλατείες, πάρκα, δημόσια κτίρια κλπ.). Η δράση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους και να διαρκέσει έως το 2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 120 εκ. € και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν 6.000 – 8.000 δίκτυα WiFi σε όλη την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση των δικαιούχων γίνεται με τη χορήγηση δελτίου (voucher) το οποίο εξαργυρώνεται από την ΕΕ, μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου.

Δικαιούχοι είναι οι δήμοι της χώρας. Κάθε δήμος μπορεί να λάβει ένα μόνο δελτίο για όλη τη διάρκεια της δράσης, δηλαδή δήμοι που έχουν επιλεγεί να λάβουν δελτίο στο πλαίσιο συγκεκριμένης πρόσκλησης δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση σε τυχόν μεταγενέστερες προσκλήσεις (δήμοι που υπέβαλαν αίτηση αλλά δεν έλαβαν δελτίο, μπορούν να ξαναδοκιμάσουν σε περίπτωση επόμενης πρόσκλησης). Για το τρέχον έτος η αξία του δελτίου είναι 15.000 € και καλύπτει το κόστος εξοπλισμού και εγκατάστασης.

Ο δικαιούχος αναλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα του δικτύου (μηνιαία συνδρομή σε τηλεπικοινωνιακό πάροχο και συντήρηση εξοπλισμού). Οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιούν το δελτίο WiFi4EU για τη μερική χρηματοδότηση έργου μεγαλύτερης αξίας· συνεπώς, οποιεσδήποτε δαπάνες εξοπλισμού και εγκατάστασης πέραν της αξίας του δελτίου θα καλύπτονται από άλλους πόρους που θα εξασφαλίζει ο δήμος και θα αποδίδονται στον προμηθευτή. Το κάθε δελτίο θα πρέπει να εξαργυρωθεί εντός 18 μηνών από την απόκτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Δήμος μας ανήκει σε εκείνους τους ΟΤΑ οι οποίοι θα ωφεληθούν από τη δράση αυτή και οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας θα έχουν τη δυνατότητα παροχής ΔΩΡΕΑΝ Ίντερνετ.