Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας

 

Με τη διαδικασία των ερωτοαπαντήσεων, ξεκίνησε σε ζωηρούς ρυθμούς,  η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, της πόλης μας την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης έθεσαν αρκετά ερωτήματα και έγιναν διάφορα σχόλια προς τη Δημοτική Αρχή, τα οποία απαντήθηκαν από το Δήμαρχο κ. Καπλάνη και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.

Οι κυριότερες ερωτήσεις ήταν:

Θεόδωρος Βασιλάκος, Εξέφρασε την αντίθεσή του στην άποψη σχετικά με την ηλεκτροκίνηση στα μηχανάκια που οδηγούν οι ντελιβεράδες και στον προσανατολισμό του Δήμου να απαγορεύσει στα μηχανάκια να ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια προκειμένου να παραδώσουν κάποιο προϊόν, με την απειλή της κλήσης σε οδηγούς αλλά και στους καταστηματάρχες.

Σχετικά με το γράψιμο κλήσεων από την Αστυνομία των οχημάτων που παρκάρουν και διπλοπαρκάρουν στη Βενιζέλου, δήλωσε πως έπρεπε να δωθεί μια περίοδος χάριτος στους οδηγούς πριν ξεκινήσει το γράψιμο κλήσεων, προσθέτοντας πως η Βενιζέλου δεν είναι το κομμάτι έως τα φανάρια αλλά πάει έως την οδό Γεννηματά.

Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 12ου Νηπιαγωγείου, μέσω της οποίας καταγγέλλεται ο Δήμος πως δεν επιλύει διάφορα  προβλήματα του χώρου.

Επίσης ενημέρωσε πως σήμερα το πρωί επισκέφτηκε το χώρο της ΒΙΟΧΡΩΜ και διαπίστωσε πως σε αυτόν υπάρχουν λόφοι από σκουπίδια.

Επίσης ενημέρωσε τη Διοίκηση του Δήμου πως έγινε μάρτυρας κάποιοι να πλένουν τα αμάξια τους στον χώρο λέγοντας μάλιστα πως από κάπου έπαιρναν ρεύμα, κατάθεσε μάλιστα και φωτογραφίες που έδειχναν κάποιο καλώδιο ρεύματος να ξεκινάει από το σημείο που είναι η παλαιά καμινάδα, του εργοστασίου.

Μιχάλης Γιάγκας: Ζήτησε να πληροφορηθεί ποια είναι η θέση του Δήμου, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τους Παιδικούς Σταθμούς και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε αυτούς.

Επανέφερε το θέμα ίδρυσης Δημοτικής Αστυνομίας, υπενθυμίζοντας πως στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης δεν ήταν αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των τριών άγονων διαγωνισμών για τη μίσθωση κτιρίων στο χώρο της π. ΒΙΟΧΡΩΜ, ανέφερε πως η παράταξή του είχε προδιαγράψει το αποτέλεσμα αυτών. Υποστήριξε μάλιστα πως ο Δήμος πριν έρθει σε συμφωνία με τον σημερινό ενοικιαστή πρέπει να γνωρίζει πως η Εταιρεία που σήμερα νοικιάζει το χώρο είναι μία πολύ επικερδής επιχείρηση με συνεχώς αυξανόμενα κέρδη.

Τα καθαρά της κέρδη το 2013 ήταν 813.000 ευρώ, το 2014 ήταν 860.000 ευρώ ενώ το 2015 ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Τα κέρδη της είναι  τέτοια που αντέχει σε ένα φυσιολογικό ενοίκιο κατέληξε.

Ζήτησε από το Δήμο να πάρει μέτρα στα σημεία της πόλης μας που γίνονται συχνά τροχαία ατυχήματα και συγκρούσεις, όπως το σημείο Χανίων και Ηρακλείου.

Γιώργος Γεωργιαννάκης: Ζήτησε να πληροφορηθεί από τη Δημοτική Αρχή, εάν η απόφαση για τους Παιδικούς Σταθμούς της Κυβέρνησης δημιουργεί προβλήματα στο Δήμο.

Νίκη Σιαραμπή: Σχετικά με τους άγονους διαγωνισμούς που αφορούν την ενοικίαση των κτιρίων στην π.  ΒΙΟΧΡΩΜ και τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, ρώτησε τι ενέργειες σκέπτεται να κάνει ο Δήμος προκειμένου αυτά να ενοικιαστούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Ζήτησε να πληροφορηθεί τι γίνεται σχετικά με το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη μας.

Παρατήρησε πως το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στο παρελθόν ήταν μηνιαίο και τώρα έχει καταλήξει να γίνεται κάθε τρίμηνο περίπου με λιγότερα προσφερόμενα αγαθά σε εκείνους που τα δικαιούνται.

Ζήτησε να πληροφορηθεί  γιατί δεν ήρθε προς συζήτηση το θέμα που αφορά την αντικατάσταση του Δημοτικού φωτισμού, όπως είχε δεσμευτεί ο Δήμος στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Αλέκα Φέγγη:  Ενημέρωσε το Σώμα πως σημειώθηκε ξανά διάρρηξη και εκλάπησαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές από το Β΄Γυμνάσιο στο οποίο είναι Διευθύντρια και ζήτησε να τοποθετηθεί συναγερμός σε αυτό και στα υπόλοιπα σχολεία της πόλης μας προς αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Επίσης δήλωσε πως ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φθάνει τις 6.500 ευρώ και το Σχολείο αδυνατεί να πληρώσει.

Ο αντιδήμαρχος κ. Αντρέας Λεωτσάκος αναφερόμενος στα θέματα που τέθηκαν δήλωσε:

Για τα ηλεκτροκίνητα μηχανάκια των ντελιβεράδων, πως πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο το οποίο ίσως να έχει και χρηματοδότηση και πως όταν τεθεί σε εφαρμογή θα το αντιγράψουν κι άλλοι Δήμοι. Για το θέμα της οδήγησής τους στα πεζοδρόμια δήλωσε πως αυτά πρέπει να κινούνται με προσοχή και χαμηλές ταχύτητες.

Για το θέμα των κλήσεων που κόβει η Τροχαία στα παρανόμως παρκαρισμένα οχήματα δήλωσε πως η πόλη πρέπει να λειτουργεί σωστά. Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούν να στρίψουν τα λεωφορεία από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, κατάληξε.

Για το ζήτημα της μείωσης της ποσότητας των ειδών επισιτιστικής βοήθειας ανέφερε πως εκ των πραγμάτων δυσκολεύει η διανομή τους. Ξεκινήσαμε να παραίχουμε βοήθεια σε 500 ατόμα και αυτά σταδιακά έχουν φτάσει τα 700.

Δεν μας ικανοποιούν οι ουρές που σχηματίζονται, υπογράμμισε.

Για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας δήλωσε πως γίνεται προσπάθεια να έρθει στο Δήμο μας ο Αστυνόμος της Γειτονιάς. Αν το πετύχουμε αυτό θα είναι ακόμα καλύτερο μέτρο για την πόλη μας, δήλωσε.

Όσον αφορά το θέμα της σήμανσης ή τοποθέτησης φωτεινών σηματοδοτών στα σημεία που συχνά συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα δήλωσε πως υπάρχουν σήματα τα οποία όμως ορισμένοι οδηγοί  δεν σέβονται και προκαλούν τις συγκρούσεις των οχημάτων. Όσον αφορά την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών ενημέρωσε το συμβούλιο, πως επειδή οι αποστάσεις είναι μικρές μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων στην πόλη μας, δεν θα έλυναν το πρόβλημα και πιθανώς θα το μεγάλωναν.

Ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Σαββίδης:

Για το θέμα των άχρηστων αντικειμένων στην π. Βιοχρώμ δήλωσε πως πρόκειται κυρίως για κλαδέματα.

Θα έρθει ξανά το ειδικό μηχάνημα και θα τα κόψει σε μικρά τεμάχια και θα απομακρυνθούν.

Επανάλαβε πως χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να καλυτερεύσει η καθαριότητα στην πόλη μας.

 

Ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Παγουρτζής: Για το θέμα της ενοικίασης των κτιρίων στο χώρο της π. ΒΙΟΧΡΩΜ, δήλωσε πως δεν παίζουμε με τα οικονομικά του Δήμου. Απευθυνόμενος στον κ. Γιάγκα ρώτησε: “Τι θέλετε να το αφήσουμε ξενοίκιαστο; Η γνώση δεν είναι πάντα δύναμη, γίνεται και αδυναμία ανέφερε, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του. Δεν κατέχετε το θέμα, του είπε. Τέλος μπαίνοντας στο “ζουμί της υπόθεσης” δήλωσε πως θα προτείνει να υπάρξει μείωση του ενοικίου κατά 10 με 15%. Ολοκληρώνοντας κάλεσε την Αντιπολίτευση να φέρει κάτι καλύτερο.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε την αστοχία του κ. Παγουρτζή, ο οποίος έκανε γνωστές τις προθέσεις του Δήμου σχετικά με τις απαιτήσεις του. Τώρα ο όποιος ενοικιαστής γνωρίζει εκ των πραγμάτων την υποχωρητικότητα του Δήμου στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Σχετικά με το χρέος του λογαριασμού της ΔΕΗ που ήρθε στο Β΄ Γυμνάσιο ύψους 6.500 ευρώ δήλωσε πως θα καλυφθεί από το Δήμο και δεν κινδυνεύει το διδακτήριο να του κοπεί το ρεύμα.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ντάβιος, σχετικά με το θέμα της ανακοίνωσης του Συλλόγου Γονέων του 12ου Νηπιαγωγείου, δήλωσε πως τη συνάντηση που επικαλούνται οι γονείς δεν την προκάλεσε ο Δήμος αλλά η πρωτοβάθμια επιτροπή εκπαίδευσης και συγκεκριμένα η κ. Πετράκου. Οι γονείς ζητούν διάφορα πράγματα για το νηπιαγωγείο σε ορισμένα ίσως από φροντίδα προς τα παιδιά τους να έχουν δίκαιο. Υπάρχουν όμως άλλα ζητήματα που είναι αρμοδιότητας της κ. Διευθύντριας. Οι Σύλλογοι βεβαίως βοηθάνε, αλλά πρέπει να λειτουργούν εκτός κομμάτων και των μηχανισμών τους.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπλάνης πήρε το λόγο τελευταίος και έκανε διάφορες αναφορές, δίνοντας παράλληλα και άλλα στοιχεία:

Σχετικά για το νομοσχέδιο που αφορά τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου δήλωσε πως, όταν ο Δήμαρχος παρευρέθηκε στη συγκέντρωση των εργαζομένων, αυτό τα λέει όλα. Ο Δήμαρχος ταυτίζεται απόλυτα με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και των Δήμων. Αναφερόμενος και στις επιπτώσεις που θα έχει στο Δήμο μας η καθιέρωση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, δήλωσε πως σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει στο Δήμο μας θα βρεθούν εκτός Παιδικών Σταθμών 90 περίπου παιδιά από τα 300 που σήμερα φιλοξενούνται σε αυτούς. Οι παρενέργειες θα είναι μεγάλες, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της αναβολής του θέματος για την αντικατάσταση του Δημοτικού φωτισμού, όπως είχε υποσχεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση πως θα έρχονταν για συζήτηση, δήλωσε πως υπάρχουν νέα δεδομένα που εξετάζονται κυρίως ως προς η χρηματοδότηση του έργου. Τόνισε όμως πως το έργο θα γίνει και θα αλλάξει ο Δημοτικός φωτισμός της πόλης μας. Σε επόμενη συνεδρίαση θα γίνει η σχετική συζήτηση.

Σχετικά με την καταγγελία του ηλεκτρικού καλωδίου και το θέμα της πλύσης οχημάτων από αγνώστους στο χώρο της π. ΒΙΟΧΡΩΜ δήλωσε πως αύριο θα πάει με τις φωτογραφίες του κ. Βασιλάκου στην Αστυνομία και θα ζητήσει διερεύνηση του θέματος.