Επείγουσα Ενημέρωση – Την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου οι Παιδικοί Σταθμοί Όλης της Χώρας Κλειστοί

ΠΑΣΥΒΝ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, Εργασίας Θεανώ Φωτίου της ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΑΣΥΒΝ και ΔΟΕ.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπ. Εσωτερικών μετά από τις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΑΣΥΒΝ, καθηγητές. φοιτητές και γονείς, σχετικά με διατάξεις του Νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που αφορούν την υποχρεωτική ένταξη παιδιών 4 ετών στην τυπική εκπαίδευση, τη νέα ονομασία του τμήματος Προσχολικής Αγωγής και τα επαγγελματικά δικαιώματα των Παιδαγωγών που εργάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι Υπουργοί και μετά τις τοποθετήσεις όλων των φορέων, έκαναν αποδεκτό ότι στην παρούσα φάση δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της 2ετούς υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών 4 χρονών στα Νηπιαγωγεία (ελλιπείς υποδομές, έλλειψη εκπαιδευτικού και παντελής έλλειψη βοηθητικού προσωπικού, ωράρια λειτουργίας κ.α).

Επίσης οι υπουργοί αναγνώρισαν, ότι η επιλεκτική εφαρμογή του νόμου σε 200 περίπου Δήμους και όχι σε όλους, είναι αντισυνταγματική και για αυτό το λόγο θα δοθεί η δυνατότητα στους γονείς και σε αυτούς τους 200 Δήμους, να επιλέξουν την δομή που επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους (Παιδικό Σταθμό ή Νηπιαγωγείο), έως ότου η πολιτεία είναι σε θέση και σε βάθος τριετίας να προβεί σε συνολική εφαρμογή του μέτρου.

Με έκπληξη και απορία διαπιστώσαμε όλοι οι συμμετέχοντες φορείς ότι παρά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο Υπουργός Παιδείας σε ερώτηση που υπέβαλε η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΝ Λ. Καλαϊτζή αν προτίθεται να αποσύρει ή να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη, απάντησε αρνητικά και δήλωσε ότι μετά την ψήφιση του Νόμου θα συσταθεί Ομάδα Εργασίας η οποία θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους!!!

Στην ερώτησή της εάν θα εξαλειφθεί ο όρος φροντίδα από τον τίτλο σπουδών απάντησε «τι θέλετε να βγάλω την Αγωγή και να αφήσω τη Φροντίδα;;;;;;;;;» και συνέχισε λέγοντας «αντιπροτείνω να ονομαστεί το τμήμα, Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας».

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΝ παρενέβη άμεσα και δήλωσε ότι: ήταν υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας για την ονομασία του τμήματος να συνεργαστεί με τους καθηγητές του τμήματος και τον ΠΑΣΥΒΝ και όχι με αναρμόδιους και εξωθεσμικούς φορείς. Ότι αφορά την πρόταση του Υπουργού για να ονομαστεί το τμήμα Προσχολικής Αγωγής σε τμήμα Βρεφονηπιοκομίας, η πρόεδρος δήλωσε, ότι ο υπουργός θα φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη αν επιχειρήσει να οδηγήσει τον θεσμό της Προσχολικής Αγωγής της χώρας στο Μεσαίωνα…….

Ο Υπουργός μετά την πίεση που δέχτηκε μετά από κρίσιμα ερωτήματα χάνοντας την ψυχραιμία του, απείλησε να αφήσει το Τμήμα στο ΤΕΙ και έλαβε την απάντηση από την Πρόεδρο, ότι αυτό θα είναι μια άκρως εκδικητική πράξη και μη πολιτική ενέργεια αφού στερείται κάθε επιστημονικής, θεσμικής και αντικειμενικής διάστασης, τη στιγμή μάλιστα που με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης το τμήμα εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ο κλάδος των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας, ο θεσμός των Παιδικών Σταθμών δέχεται μια απροκάλυπτη επίθεση.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΧΙΛΊΑΔΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΕΔΕ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΡΟΚΥΡΗΣΕΙ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 11:00 ΈΩΣ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ.

Τέλος επισημαίνουμε ότι όλοι οι συνάδελφοι έχουν το δικαίωμα βάση της κείμενης νομοθεσίας να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση (ακόμη και αν έχουν σχολάσει) ενημερώνοντας την υπηρεσία ακόμη και τη Δευτέρα το πρωί.

Ευχαριστούμε θερμά τους 350.000 γονείς που έως αυτή τη στιγμή ενυπόγραφα στηρίζουν τις θέσεις μας και εκτιμούμε έως τη Δευτέρα ότι οι υπογραφές θα έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Θεωρούμε αυτονόητη ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ να δημιουργήσει επαρκείς και ποιοτικές δομές Προσχολικής Αγωγής, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ.

Θεωρούμε αυτονόητο ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΗ ΔΟΜΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.

Θεωρούμε αυτονόητο ΟΤΙ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ.

Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΩΡΕΑΝ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΥΒΝ