Η συντροφιά ενός σκύλου μπορεί και να σας κάνει να ζήσετε περισσότερο (άρθρο του Θ. Σουλιμιώτη)

Ο Θόδωρος Σουλιμιώτης, γιός του αείμνηστου Δημάρχου της πόλης μας ΜΗΤΡΟΥ ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗ, προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Δήμο μας, μέσα από το πρόγραμμα του, “Σκύλος, καλός πολίτης” που αφορά την εκπαίδευση σκύλων.

Ο Θόδωρος Σουλιμιώτης προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν εθελοντής εκπαιδευτής κάθε 1η και 3η Κυριακή κάθε μήνα, στο πάρκο σκύλων 11:00΄ με 13:00΄ η ώρα, στο “Άλσος ΜΗΤΕΡΑ”.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε  σημερινές του αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του, που αφορά την μακροζωϊα των κατόχων κατοικίδιων ζώων και τις ευεργετικές επιδράσεις της παρουσίας ζώων στην ψυχική υγείας τους:

“Μια μελετη που δημοσιευθηκε στο επιστημονικο περιοδικο scientific Reports ανελυσε δεδομενα σχετικα με την υγεια 3.5 εκατ Σουηδων σε διαστημα 12 ετων και τα συνεκρινε με το εθνικο μητρωο κατοικιδιων ζωων.

Οι ιδιοκτητες ζωων μεταξυ 40 και 80 ετειναν να ζουν περισσοτερο απο αυτους σε παρομοια ηλικιακη ομαδα που δεν ειχαν.

Ειδικοτερα η ιδιοκτησια σκυλου συνδεεται με χαμηλοτερο κινδυνο θανατου απο καρδιακες παθησεις.

Οι ερευνητες προσφερουν την θεωρια οτι τα κατοικιδια παρεχουν ενα ειδος κοινωνικης στηριξης και κινητρο για τους ανθρωπους να ειναι ποιο δραστηριοι σωματικα.

Αλλες εξηγησεις για τα ευρηματα περιλανβανουν τις επιδρασεις του σκυλου στο βακτηριακο μικροβιωμα των ιδιοκτητων..

6 ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

1. Προσφέρουν άνευ όρων αγάπη και αποδοχή. Τα σκυλιά δεν έχουν άποψη, δεν κάνουν κριτική και δεν βγάζουν… ετυμηγορίες. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι πολλές φορές προτιμούν να μένουν μόνοι με τους τετράποδους φίλους τους που δεν θα τους κριτικάρουν, δεν θα τους κρίνουν και θα τους αποδεχτούν όπως ακριβώς είναι.

2 Μεταβαλουν την συμπεριφορα μας. Ηρεμούμε όταν βρισκόμαστε με τα σκυλιά. Επιβραδύνεται η αναπνοή μας, η ομιλία μας, ησυχάζει το μυαλό.

3. Αποσπούν την προσοχή μας. Τα σκυλιά είναι καθηλωτικά όπως οι ταινίες και τα βιβλία.

4. Προωθούν την αφη. Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος είναι αδιαμφισβήτητη. Η έρευνα δείχνει πως ένα μασάζ 45 λεπτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και να βελτιστοποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων

5. Μας κάνουν υπεύθυνους. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως χτίζουμε την αυτοεκτίμησή μας αναλαμβάνοντας τη φροντίδα ενός άλλου πλάσματος εκτός από τον εαυτό μας.

6. Μειώνουν την αρτηριακή μας πίεση. Η αρτηριακή πίεση πέφτει αμέσως μόλις οι άνθρωποι έρθουν σε επαφή με τα σκυλιά ειδικά αν πρόκειται για σκυλιά που γνωρίζουν και αγαπούν. Το χάιδεμα του σκύλου μπορεί επίσης να οδηγήσει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου και ακόμα να απαλύνει τον πόνο. Σε κάθε περίπτωση η απλή παρουσία του σκυλιού είναι ευεργετική”.

Θοδωρής Σουλιμιώτης