Εντυπωσιακή η «κοπή πίτας»του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ»

Εντυπωσίασε και φέτος η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, στη φιλόξενη αίθουσά του . Δεν ήταν απλά μια κοπή, αλλά μια Μεγάλη Γιορτή που έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να βρεθούν όλοι μαζί, να χαρούν, να δώσουν ευχές και να ζήσουν στιγμές Παράδοσης.

Αρχή Κάλάντα και Αρχή του Χρόνου …. έψαλλαν τα παιδιά του Συλλόγου και έδωσαν ευχές υπό το φως των κεριών και τη γλυκόλαλη λύρα.

Η κ.Σοφία Σαββίδου, Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος , καλωσόρισε τους καλεσμένους και τους ευχαρίστησε για τη δυναμική παρουσία τους. Ανέφερε τις δράσεις του Συλλόγου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και τόνισε ότι για άλλη μια χρονιά έγινε πυξίδα και Φάρος Φωτεινός στο μεγάλο ταξίδι της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού . Τέλος προσκάλεσε όλους να γίνουν συμμέτοχοι στις δραστηριότητές του.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος, με χαρά βράβευσε δύο μέλη του χορευτικού
– την Μουρατίδου Κυριακή που έλαβε την 1η θέση Πανελλαδικώς και Πανκυπριακώς στο διαγωνισμό «Ελλάδα Κύπρος Ομογένεια», στο τομέα της Ποίησης
– τον Λαζαρίδη Γεώργιο που πέρασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Σχολή Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και έκπληξης ακολούθησε Τιμητική Διάκριση στον κ.Ιωάννη Σαββίδη, που για χρόνια ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο ΦΑΡΟΣ», και τώρα μέλος του Δ.Σ και πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Τιμήθηκε για την σπουδαία και πολύχρονη προσφορά του, στον Ποντιακό Ελληνισμό και τον μεγάλο του αγώνα για την ενότητα των Ποντίων Παγκοσμίως και τη Διεθνή Αναγνώριση των Γενοκτονιών Ποντίων Αρμενίων Ασσυρίων.

Η έκπληξη του ίδιου , ήταν μεγάλη, γιατί συνειδητοποίησε ότι είναι το Τιμώμενο Πρόσωπο, την ώρα της αναγνωσης της Βιογραφίας του.

Με μάτια δακρυσμένα, ευχαρίστησε από καρδιάς, για τη μεγάλη αυτή τιμή, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει τον αγώνα και την προσφορά του.

Ο πάτερ –Μελέτιος ευλόγησε την πίτα και οι προσκεκλημένοι έδωσαν τις ανάλογες ευχές.

Το δοξάρι «της κεμετζές» του Γιώργου Κυριακίδη και Γιώργου Κουρπαζίδη, το τραγούδι του Σταύρου Σαββίδη και της Παυλίνας Παπαβραμίδου, το νταούλι του Σάββα Ηλιάδη και του μικρού Γιώργου Μουρατίδη, συνόδεψαν τα πολυάριθμα χορευτικά, που χόρεψαν με έντονη διάθεση τους λεβέντικους χορούς του Πόντου. Κατά την είσοδό τους κέρασαν τσίπουρο και ποντιακές λιχουδιές τους καλεσμένους. Παρουσίασαν και θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο «καλαντόνερον», έθιμο της Πρωτοχρονιάς στον Πόντο. Πρόσφεραν στην Χοροδιδάσκαλό τους κ. Σ. Σαββίδου, δώρα, ονομάζοντας την «Δασκάλα της καρδιάς τους!».

Ακολούθησαν κεράσματα και χορός για όλους Και οι τέσσερις γενιές χόρεψαν πιασμένοι χέρι – χέρι με το ίδιο άσβεστο πάθος των προγόνων μας. Ήταν μια γιορτή χαράς, κοινωνικής επαφής και νοσταλγίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ.Γ.Καπλάνης, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ.Τ.Χατζηπέρος , οι Αντιδήμαρχοι Αγ.Βαρβάρας κ.Σ.Σαββίδης, κ.Α.Λεωτσάκος, κ. Παγουρτζής, ο κ.Φ.Κοντοχρήστος Ταμίας του Σ.Πο.Σ. Ν.Ελλάδας & Νήσων, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι & Επικεφαλείς Παρατάξεων κ.Μ.Γιάγκας «Δυνατή Πόλη» & κ.Θ.Βασιλάκος «Αγ.Βάρβάρα, όλοι μια γειτονιά», ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Κ.Καράμπελας, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ.Μπατσάρας, οι Ηθοποιοί Τάκης Βαμβακίδης, Φανή Αδαμίδου, ο κ.Λ.Αθανασιάδης πρ.Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, ο κ.Γ.Κώττης Πρόεδρος Νομαρχιακής Β5, οι Εκπαιδευτικοί Γιώργος Σωτηρίου , Ζωή Τσαμαχίδου, οι κ.Γ. & Γ. Πουλάκης Εκδότες Εφημερίδας «Δικαιοσύνη Σήμερα», οι Ιατροί κ.Γ.Χρυσοχοϊδης και κ.Θ.Ξανθόπουλος, ο κ.Γ.Σωπηλιάδης Υπ.Συνδυασμού Γ.Σγουρού, η κ.Β.Λαζαρίδου από το Radio Kemetzetzis, ο κ.Η.Ορφανίδης από το Pontos Radio, οι Δημοσιογράφοι κ.Α.Δεωνάς (Pitsuni City), κ.Σπ.Αθανασάκης (Κρητική Ματιά), ο κ.Μ.Σπυρής (Ο Παλμός), ο κ.Χ.Ευφραιμίδης, εκπρόσωποι αδελφών σωματείων Ν.Ιωνίας, Νίκαιας, Πετρούπολης, Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω, Δραπετσώνας-Πειραιώς, Ποντίων Επιστημόνων, Εφέδρων Αξιωματικών, Φοιτητών Αττικής, Περιστερίου, Αιγάλεω «Ο Καύκασος», Σαλαμίνας, Ποντίων εκ Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες», Ε.ΠΟ.Ν.Α, Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας, Ν.Σινώπης Πρέβεζας, Βατολάκκων Γρεβενών , Φέχεν Κολωνίας Γερμανίας καθώς και η κ.Μαίρη Αρώνη Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Στ.Καζαντζίδη και του Ραδιοφώνου 94FM.

Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”