Αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Ζαμπέτα στο Αιγάλεω

 

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 στην πλατεία Δαβάκη στο Αιγάλεω, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Ζαμπέτα, του σπουδαίου συνθέτη, τραγουδιστή και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού.

Τον κόσμο υποδέχτηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Αιγάλεω, που μαζί με τη Ρένα Στρούλιου ερμήνευσαν κομμάτια του μεγάλου μας δημιουργού.

Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του γειτονικού Δήμου κ. Γιάννα Χριστόγλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Αιγάλεω κ. Δημήτρη Μπίρμπα, ο οποίος τόνισε: «Είμαστε σήμερα εδώ να τιμήσουμε τον Γιώργο Ζαμπέτα. Έναν μεγάλο καλλιτέχνη, που το δείχνουν τα έργα του και η εκτίμηση των συναδέλφων του, έναν μεγάλο Αιγαλιώτη. Έναν άνθρωπο που η πόλη τίμησε εν ζωή, με δύο μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ως Επίτιμο Δημότη (1988) και με την ονοματοδοσία πλατείας μετά θάνατον (1992)».

Επιπλέον υπογράμμισε, πως ο Γιώργος Ζαμπέτας συνέδεσε το Αιγάλεω με την υπόλοιπη χώρα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον, και μάλιστα με το «Αιγάλεω CITY», που έγινε μέρος της καθημερινής αργκό, σύνθημα στα γήπεδα, πρότυπο μιμητισμού για άλλες περιοχές που ακολούθησαν. Ο Ζαμπέτας μετέτρεψε το περιθωριακό ρεμπέτικο σε κοινό κτήμα όλου του λαού. Ένωσε το βυζαντινό τραγούδι με τη λεπτότητα της καντάδας του Ιονίου και παράλληλα επιτέθηκε με χλευασμό στα κοινωνικά φαινόμενα».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η ηθοποιός Μάρθα Βούρτση, η οποία μίλησε για τον Άνθρωπο Γιώργο Ζαμπέτα και την εγκατάλειψη που βίωσε από τον καλλιτεχνικό κόσμο τα τελευταία χρόνια της ζωής του και οι αδελφοί Αμπατζόγλου που έγιναν γνωστοί ως οι περίφημοι «χορευτές του Ζαμπέτα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Μυστακόπουλος και Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αιγάλεω, ο εγγονός του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιώργος Ζαμπέτας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Την ώρα λοιπόν που στον όμορο Δήμο στήνουν τον ανδριάντα του Γιώργου Ζαμπέτα, στο Δήμο μας κλείνουν τέσσερα χρόνια από τότε που άγνωστοι έκλεψαν από το βάθρο του, στην πλατεία Δημοκρατίας την προτομή, του δικού μας επίσης μεγάλου καλλιτέχνη, Μανώλη Αγγελόπουλου.

Όταν επρόκειτο να γίνουν τα εγκαίνια της προτομής του Μανώλη Αγγελόπουλου στην πόλη μας, ο Δήμος έκανε πραγματικό αγώνα δρόμου για να προλάβει την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί και άνθρωποι του Δήμου, έτρεχαν εκτός Αττικής στο ατελιέ του γλύπτη, να την παραλάβουν την τελευταία στιγμή.

Δυστυχώς όμως, τον μεγάλο καλλιτέχνη κάποιος θέλησε να τον έχει κοντά του ή να πουλήσει την προτομή του και την αφαίρεσε από το βάθρο του.

Από τότε εκτός από κροκοδείλια δάκρυα δεν είχαμε κάποιο νεώτερο για την τύχη της προτομής.

Με την ευκαιρία αναδημοσιεύουμε άρθρο μας του 2015 με αυτό το θέμα.