Παραλύει αύριο η χώρα: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ – Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, μετρό και τρόλεϊ

Μεγάλη Πανελλαδική, Γενική Απεργία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, καθώς οι περισσότεροι σύλλογοι εργαζομένων σε όλους -σχεδόν- τους κλάδους θα απέχουν αύριο από τις δουλειές τους.

Πρόκειται απεργία, που το εύρος της μας θυμίζει τη μεγάλη κινητοποίηση τον Μάιο του 2007, οπότε και σημειώθηκε η τραγωδία στην Marfin.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία στην απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, αλλά και φορείς επιστημόνων, οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι. Αφορμή της καθολικής αντίδρασης είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού και η πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης και Θεσμών για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.

Επίσης, θα λάβουν μέρος εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Το ίδιο θα πράξουν και όσοι εργάζονται σε πρώην ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ). Από κοντά και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες όπως και στις πολεοδομίες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Εφορίες και τα Υπουργεία.

Αύριο δε θα δουλέψουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, προκαλώντας αναταραχή στις μετακινήσεις (βλέπε παρακάτω).

Την ίδια ημέρα στο κέντρο της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις από τα συνδικάτα. Ειδικότερα το ΠΑΜΕ έχει ανακοινώσει σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ μισή ώρα αργότερα, στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 10:30 το πρωί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο Μουσείο αριστερές οργανώσεις και πρωτοβάθμια σωματεία.

Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, μετρό και τρόλεϊ

Νέα ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό της Αθήνας την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, καθώς οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, μετρό και τρόλεϊ, θα προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα:

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται μεταξύ 09:00 π.μ. – 21:00 μ.μ. λόγω στάσεων εργασίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Η κυκλοφορία αναμένεται να αποκατασταθεί έως τις 10:00 π.μ., ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Το Μετρό (γραμμές 2 και 3) θα κινείται μεταξύ 9:00 – 16:00 λόγω των στάσεων εργασίας του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών.

Επίσης, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στην 24ωρη απεργία.

Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης δεν θα εκτελεστούν σιδηροδρομικά και οδικά δρομολόγια στο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Την Πέμπτη, αναστέλλονται τα δρομολόγια όλων των επιβατικών αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και των λεωφορείων που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του δικτύου της», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τέλος, δεμένα στα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία από τα ξημερώματα της Πέμπτης έως και τα μεσάνυχτα, λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία.

πηγή: Aftodioikisi.gr