Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, από το Δήμο

 

Σε περισσότερα από δέκα σημεία θα εστιαστεί η εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Λεωτσάκου, που θα αφορά πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν σε ταράτσες συμπολιτών μας και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από άλλους συμπολίτες μας, όσο και από σχολικούς φορείς, στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.

Το έναυσμα της απόφασης να συζητηθεί το θέμα των κεραιών στο Δημοτικό Συμβούλιο, έδωσε η πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμπολιτών μας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, έξω από  κατοικία που στην ταράτσα της υπάρχει κεραία.

Γείτονας του κτηρίου στο οποίο υπάρχει η συγκεκριμένη κεραία υποστηρίζει, πως στην ταράτσα υπάρχουν περισσότερες από μίας κεραίας, παρότι ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει πως υπάρχει μία μόνο και αυτή έχει άδεια.

Σημειώνουμε πως ο Δήμος δεν έχει λάβει  ακόμα απάντηση  στο ερώτημά του με επιστολή προς την αρμόδια αρχή, για το πόσες κεραίες υπάρχουν και λειτουργούν στο συγκεκριμένο ακίνητο, παρ΄ότι έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από την αποστολή της επιστολής.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την επίσημη κατάσταση με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν και λειτουργούν στην πόλη μας, όπως αυτή είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ:

Παρακάτω δημοσιεύουμε ορισμένα από τα μέτρα που θα περιέχει η εισήγηση του κ. Αντιδημάρχου για το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας:

Άμεση τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης και εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Έπανεξέταση των αδειών λειτουργίας των κεραιών σε κατοικημένες περιοχές με σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία κ.λ.π.

Διεκδίκηση από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για εγκατάσταση «μετρητών –  πομπών» για τη συνεχή και αδιάλειπτη καταγραφή των μετρήσεων της  ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν, για το σύνολο των εγκατεστημένων κεραιών στην περιοχή του Δήμου μας.

Αλλαγή των υφιστάμενων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και την εφαρμογή των κατώτερων διεθνώς ισχυόντων ορίων.

Εντατικοποίηση των απαιτούμενων ελέγχων για το σύνολο των εγκαταστημένων κεραιών στο δήμο Αγίας Βαρβάρας από τους αρμόδιους φορείς.(ΕΕΤΤ, ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), Περιφέρεια κλπ.)

Αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος των εταιριών κινητής τηλεφωνίας εφόσον διαπιστώνεται παράνομη τοποθέτηση κεραιών, πράξη που θα πρέπει να επισύρει ακόμα και την αφαίρεση της άδειας παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε περιπτώσεις υποτροπής.

Διεκδίκηση για εκπόνηση ενός θεσμικού σχεδιασμού προσδιορισμού της περιβαλλοντικής ανοχής κάθε δήμου στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στο οποίο οι δήμοι θα έχουν καθοριστικό-αποφασιστικό και όχι απλώς γνωμοδοτικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (από ειδικούς επιστήμονες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Υποδομών και Δικτύων, Πανεπιστήμιων και του ειδικευμένου Ινστιτούτου “Δημόκριτος”)

Άμεση λήψη νομικών μέτρων εκ μέρους του δήμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Διοργάνωση ημερίδας για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των συμπολιτών μας για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.