Άκαρπος ο πρώτος διαγωνισμός για την εκμίσθωση χώρου στην π. ΒΙΟΧΡΩΜ – Επιστολή Γιάγκα

Κανένας δεν εμφανίστηκε έως σήμερα στο Δήμο, 24 Νοεμβρίου, καταλυτική ημερομηνία, για να καταθέσει προσφορά για την ενοικίαση δύο στεγασμένων χώρων εμβαδού περίπου 4.780 τ.μ. που βρίσκονται στο χώρο της π. ΒΙΟΧΡΩΜ.

Η τιμή εκκίνησης για τη μίσθωση των χώρων είναι 2.53 ευρώ το τ.μ..

Δηλαδή συνολικά 12.060 ευρώ για ολόκληρο το χώρο, ενώ η περίοδος μίσθωσης είναι για τέσσερα χρόνια

Μετά την άκαρπη πρώτη προσπάθεια ενοικίασης του χώρου, ο Δήμος θα προσδιορίσει νέα ημερομηνία διεξαγωγής δεύτερου πλειοδοτικού Διαγωνισμού.

Σε περίπτωση που ναυαγήσει και η δεύτερη προσπάθεια θα υπάρξει ακόμα μία τρίτη. Εάν και στην τελευταία προσπάθεια δεν εμφανιστεί ενδιαφερόμενος τότε ο Δήμος θα προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία για την ενοικίαση του χώρου με απευθείας συνεννόηση.

Σημειώνουμε πως ο προηγούμενος διαγωνισμός που είχε προηγηθεί από το Δήμο και ο χώρος που είχε συμφωνηθεί να ενοικιαστεί ξανά από το σημερινό μισθωτή,  αφού δεν υπήρξε άλλος ενδιαφερόμενος, επαναλαμβάνετε, αφού o Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης κ. Γιάγκας είχε καταγγείλει στην Περιφέρεια, την προηγούμενη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί, ως παράτυπη και η Περιφέρεια αποδέχτηκε την άποψη του, τηρώντας το γράμμα του νόμου.

Ανάμεσα στις καταγγελίες του κ. Δημοτικού Συμβούλου ήταν ότι η εταιρεία που χρησιμοποιούσε τον χώρο, δεν τον είχε αδειάσει ώστε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό και ότι δεν είχε καταθέσει εγγυητική επιστολή.

Δηλαδή κατά την άποψη του κ. Γιάγκα έπρεπε η Εταιρεία να μετακομίσει σε άλλον χώρο, δηλαδή να νοικιάσει άλλο κτήριο, να κάνει μετακόμιση, για να πάρει μέρος στο διαγωνισμό για την εκ νέου μίσθωσή του και να ξενοικιάσει στη συνέχεια το νέο χώρο, για να ξαναμετακομίσει πάλι στην π. ΒΙΟΧΡΩΜ.

Ελπίζουμε η κίνηση του Δημοτικού Συμβούλου της Αντιπολίτευσης που και αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την επανάληψη του διαγωνισμού, δεν θα αποδειχτεί τελικά ασύμφορη για το Δήμο.

Επιστολή Γιάγκα:

Λάβαμε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιάγκα επιστολή που αφορά το θέμα και τη δημοσιεύουμε ως έχει:

Κύριε Βαμβακόπουλε,

Ως απάντηση στο δημοσίευμά σας με τίτλο «Άκαρπος ο πρώτος διαγωνισμός για την εκμίσθωση χώρου στην π. ΒΙΟΧΡΩΜ», στο οποίο κάνετε αναφορά και σχόλια στο πρόσωπό μου, παρακαλώ να δημοσιεύσετε την κατωτέρω επιστολή.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ π. ΒΙΟΧΡΩΜ

Το θέμα της διαδικασίας μίσθωσης 5.000 περίπου τ.μ. στεγασμένου χώρου από τη ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ στην πρώην ΒΙΟΧΡΩΜ το έχω στιγματίσει, το έχω καταγγείλει και το έχω αναδείξει, τόσο με παρεμβάσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο λαό της Αγίας Βαρβάρας, μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Και αυτό το έκανα υπεύθυνα με τεκμηριωμένες θέσεις και αποδείξεις. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και δεν μπορεί να την αλλοιώσει κανείς. Εξ άλλου όλα είναι πλέον δημόσια και όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει στις ανακοινώσεις του συνδυασμού «ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ», στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου και στα έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όλα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της «ΔΥΝΑΤΗΣ ΠΟΛΗΣ», στο Διαδίκτυο, στο fb και στις εφημερίδες.

Υπενθυμίζω ξανά τα γεγονότα:

Ο Δήμος Αγία Βαρβάρας είναι ιδιοκτήτης δύο κτηρίων (Κ2, 3.432 τ.μ. και Κ5 1.334,96 τ.μ. εντός οικοπέδου επί της Ελ. Βενιζέλου 3. (ΒΙΟΧΡΩΜ)

Τα κτήρια αυτά χρησιμοποιούσε η εταιρεία «ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ», από την εποχή της αγοράς του οικοπέδου. Γι’ αυτά κατέβαλλε προς το Δήμο, ως αποζημίωση χρήσης, το ποσό των 18.000 Ευρώ μηνιαίως, μέχρι το 2011.

Το 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμ. 114/31-8-2011 απόφασή του μείωσε το ενοίκιο κατά 25% δηλαδή κατά 4.500,00 ευρώ το μήνα και διαμορφώθηκε στις 13.500 ευρώ μηνιαίως, εξ αιτίας της κρίσης.

Ξαφνικά, τον Απρίλιο του 2016 αποφασίζεται(ΑΠ. 44/22-4-16) από τη διοίκηση Καπλάνη η δημοπράτηση (πλειοδοτικός διαγωνισμός) των δύο κτηρίων με σκοπό, δήθεν,ο Δήμος «να αυξήσει τα έσοδά του» και αφού «η εταιρεία θα έχει κενώσει τα κτήρια» σύμφωνα με εισήγηση των Υπηρεσιών του Δήμου (της Διευθύντριας Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών και της προϊσταμένης του Τμήματος Προσόδων και Δημοτικής Περιουσίας) και του αρμόδιου Αντιδημάρχου.Τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας 13.500,00 ευρώ το μήνα όσο ήδη κατέβαλε η ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ.

Κατήγγειλα από την πρώτη στιγμή δύο πράγματα:

1ον ότι υπήρχε πρόβλημα νομιμότητας στη διαδικασία και

2ον ότι ο Διαγωνισμός ήταν προσχηματικός και σκοπό είχε να μισθώσει ο Δήμος τα ακίνητα στον ίδιο ενοικιαστή με χαμηλότερο μίσθωμα των 13.500 Ευρώ μηνιαίως.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί που πραγματοποιήθηκαν απέβησαν άγονοι, αφού δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος. ΟΥΤΕ ο εν ενεργεία ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΣ.Κατόπιν τούτου, ο Δήμος προέβη σε απ’ ευθείας ανάθεση της ενοικίασης του χώρου στην ίδιο ενοικιαστή,μενέα μείωση κατά 25%,δηλαδή με τίμημα τώρα 10.106 ευρώτο μήνα αντί των 13.500 ευρώ που πλήρωνε .

Όμως, εξ αιτίας των παρατυπιών του Δήμου κατά τη διαδικασία των διαγωνισμών, ακυρώθηκαν και οι δύο απόπειρες απ’ ευθείας ανάθεσης στον ίδιο ενοικιαστή, οι ενστάσεις που προέβαλε ο Δήμος, και κατ’ επέκταση οι διαγωνισμοί.

Μπροστά λοιπόν στο αδιέξοδο, που δημιούργησε με τις μεθοδεύσεις της η διοίκηση Καπλάνη,προκηρύσσειΞΑΝΑ τον Διαγωνισμό, από την αρχή, με ΝΕΟΥΣ όρους και ΝΕΑ ΤΙΜΗ εκκίνησης της δημοπρασίας τα 12.060,00 Ευρώ το μήνα.

Η νέα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας είναι μικρότερη κατά 1.500 ευρώτο μήνα από την τιμήτου ενοικίου που τώρα καταβάλλει ο ενοικιαστής και από την τιμή εκκίνησης της πρώτης δημοπρασίας (13.500 ευρώ).

Παράλληλα είναι κατά 2.000 ευρώ περίπου μεγαλύτερη από την τιμή με την οποία η διοίκηση Καπλάνη επιχείρησε να αναθέσει απ’ ευθείας στον ενοικιαστή (10.106 ευρώ)

Σημειώνεται ότι η νέα τιμή καθορίστηκε από επιτροπή που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιοκαι η οποία αποτελείται, από έναν Αντιδήμαρχο, τρεις Δημοτικούς συμβούλους και ένα υπηρεσιακό παράγοντα.

Η επιτροπή αυτή λοιπόν, μετά από την έρευνα αγοράς που έκανε, θεώρησε ότι το ποσό των 10.106 ευρώ, με το οποίο η Διοίκηση Καπλάνη προσπάθησε με απ’ ευθείας ανάθεση να ενοικιάσει τους χώρους της πρώην ΒΙΟΧΡΩΜ στη ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ, είναι μικρό.

Εκτίμησή μου είναι ότι η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας τον Απρίλιο του 2016 δεν έγινε για να αυξήσει ο Δήμος τα έσοδά του από το ενοίκιο, ούτε για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Είναι προφανές, από τις μεθοδευμένες ενέργειες, ότι έγινε για να αναθέσει τη μίσθωση των ακινήτων, εκ νέου στον ίδιο ενοικιαστή αλλά με χαμηλότερο τίμημα.

Δεν υπήρχε λόγος να γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός τον Απρίλιο του 2016.

Από τη στιγμή όμως που έγινε ο Διαγωνισμός και απέβη άγονος, αν δεν υπήρχε πρόθεση να μειωθεί η τιμή, η διοίκηση Καπλάνη είχε τη δυνατότητα να προβεί σε απ’ ευθείας ανάθεση με το ποσό των 13.500 ευρώ το μήνα, που ήδη κατέβαλε ο ενοικιαστής.

Αντί αυτού προτίμησε να επαναλάβει το διαγωνισμό με τίμημα μειωμένο κατά 3.400 ευρώ περίπου, δηλαδή με 10.106 ευρώ το μήνα, ποσό με το οποίο έκανε τελικά ο Δήμος την απ’ ευθείας ανάθεση στη ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ και την οποία – απ’ ευθείας ανάθεση – ακύρωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ως παράνομη.

Από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι σήμερα ο Δήμος θα είχε χάσει πάνω από 70.000 ευρώ αν δεν υπήρχε η σθεναρή μας αντίδραση.

Αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα έγγραφα.

25/11/2017

Μιχάλης Γιάγκας

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»