Σακχαρώδης Διαβήτης: Εκδήλωση, από τη ΔΗΜ.Τ.Ο Αγίας Βαρβάρας

Σακχαρώδης Διαβήτης: «Η σύγχρονη μάστιγα των Νεοελλήνων»

Η πολλή καλά οργανωμένη εκδήλωση, από τη ΔΗΜ.Τ.Ο Αγίας Βαρβάρας

Θα περιμένατε ποτέ πως μια ιατρική πάθηση θα απασχολούσε όλα τα κράτη του ΟΗΕ; Θα απασχολούσε εξειδικευμένα τον τομέα υγείας της ΝΔ, προσπαθώντας να αποτρέψει τις ζοφερές συνέπειες εις βάρος μιας κοινωνίας; «Η καλύτερη όμως ασπίδα προστασίας είναι η ενημέρωση», ισχυρίζονται κάποιοι.

Εκδήλωση-διάλεξη με θέμα τη σύγχρονη μάστιγα όπως έχει χαρακτηριστεί, τον Σακχαρώδη Διαβήτη, πραγματοποίησε χτες το απόγευμα η Δημοτική Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Αγίας Βαρβάρας. Η πρωτοβουλία που πήρε το διοικητικό της συμβούλιο, παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Α ΚΑΠΗ της πόλης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Μανώλης Ζερβάκης: «Δεν επανιδρύσαμε την τοπική, μόνο για να μαζεύουμε ψήφους»

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της ΔΗΜ.Τ.Ο Αγίας Βαρβάρας Γιάννης Πουλάκης. Υποστήριξε πως στις προτεραιότητες της τοπικής τους οργάνωσης, είναι οι ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες, οι αδύναμοι, οι πάσχοντες, οι έχοντες ανάγκη, αλλά και η ενημέρωση του κόσμου σε θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Ιδιαίτερα τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ίδιας ΔΗΜ.Τ.Ο Μανώλης Ζερβάκης, έκρινε πως δεν επανίδρυσε την τοπική οργάνωση μόνο για να μαζεύει ψήφους για τους βουλευτές. Επειδή για πολλούς πολιτικούς και επιστήμονες αυτή η πόλη «πέφτει μακριά», έκρινε πως θα καλό θα ήταν σε τακτά χρονικά διαστήματα να διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις που αφορούν την υγεία, όπως και άλλη μια σειρά κοινωνικών δράσεων.

Γιώργος Κώττης: Συμφωνία Αλήθειας με την κοινωνία
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Β5 ΝΟΔΕ Γιώργος Κώττης θεώρησε πως η ΔΗΜ.Τ.Ο Αγίας Βαρβάρας θέλει και ξέρει να είναι δίπλα στην τοπική κοινωνία με πρακτικά γεγονότα. Χτυπάει την πόρτα του συμπολίτη και ρωτάει το γείτονα αν την επόμενη μέρα, θα έχει να βάλει φαγητό στην κατσαρόλα του. Είναι χρήσιμη στην κοινωνία, κάνοντας πράξη μια «συμφωνία αλήθειας» από την αρχή.

Παναγιώτης Χαλβατσιώτης: «Κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης οι βασικότερες αιτίες»

Αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στο βασικό ομιλητή. Ο κ. Χαλβατσιώτης ένιωσε βαθιά συγκίνηση επειδή ήρθε για άλλη μια φορά σε επαφή με τον απλό κόσμο. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει πως με τη Δυτική Αθήνα είναι δεμένος συναισθηματικά, αφού εργάζεται στο «Αττικό Νοσοκομείο». Ακόμα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στο Δυτικό Τομέα Αθήνας. Χαρακτήρισε ως ιθύνον νου αυτής της εκδήλωσης τον Μανώλη Ζερβάκη, που κατά τη γνώμη του η διοργάνωση της ήταν πολλή καλή. Υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους πως ο Μανώλης Ζερβάκης ήταν ένας από αυτούς που πρωταγωνίστησαν στους αγώνες των διαβητικών. Ως βασικές αιτίες παρουσίασε την κακή διατροφή που καταναλώνουμε σε μεγάλο ποσοστό στην καθημερινότητα μας και την έλλειψη φυσικής άσκησης. Αυτές επιφέρουν σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας έντονη παχυσαρκία και εμφάνιση σε πρόωρη ηλικία του σακχαρώδη διαβήτη. Στη συνέχεια είναι πιθανόν να ακολουθήσουν υπέρταση, εγκεφαλικά, κακοήθειες ή και αλτσχάιμερ. Ο σακχαρώδης διαβήτης «προκάλεσε» σύνοδο κορυφής στα Ηνωμένα Έθνη. Το 2006 κλήθηκαν πρόεδροι και πρωθυπουργοί από όλα τα κράτη της υφηλίου στη Νέα Υόρκη, όπου συζήτησαν για αυτό το πρόβλημα. Μάλιστα έλαβαν την απόφαση πως τα έθνη πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα γιατί κινδυνεύει η οικονομία τους. Το σκεπτικό είναι, πως αν ένας στους δέκα στα οργανωμένα και αναπτυγμένα κράτη έχουν διαβήτη, αυτοί που πασχίζουν να αναπτυχθούν, θα κληθούν να καλύψουν τα υγειονομικά έξοδα για τους διαβητικούς συμπολίτες τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, κινδυνεύει να καταρρεύσει η εθνική τους οικονομία.

«Αλλάξτε διατροφή και τρόπο ζωής»

Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΠΥ το 7% των ασφαλισμένων λαμβάνει αντιδιαβητικό φάρμακο. Σε αυτούς θα πρέπει όμως να προσθέσουμε όσους το ρυθμίζουν από μόνοι τους με δίαιτα και σε όλους όσους έχουν και δεν το ξέρουν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Πρωτίστως όμως πριν ακόμα πάμε στο γιατρό θα πρέπει να αλλάξουμε διατροφή και τρόπο ζωής. Στη συνέχεια ο Καθηγητής Παθολογίας ανάπτυξε εκτενεστέρα το θέμα σε απλή γλώσσα, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Μάλιστα για την καλύτερη κατανόηση χρησιμοποιήθηκε οπτικό υλικό με εικόνες. Μεταξύ άλλων ανέπτυξε τα είδη του διαβήτη και τις σοβαρές του συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Θοδωρής Ξανθόπουλος: «Απευθυνθείτε στον παθολόγο, στο μικροβιολόγο…αλλά και στον ακτινοδιαγνώστη»

Αμέσως μετά ο ιατρός ακτινοδιαγνώστης Θοδωρής Ξανθόπουλος μίλησε για μια σειρά προληπτικούς τρόπους ελέγχου του σακχάρου, πέρα από τη συνηθισμένη εξέταση αίματος. Οι παρατηρήσεις του αφορούσαν την απεικόνιση των βλαβών του διαβήτη στα αγγεία και στα συμπαγή όργανα του σώματος. Η πρόληψη -κατά τη γνώμη του- είναι καλύτερη, ακόμα και από τη θεραπεία. Είναι απαραίτητη για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες επιπλοκές του διαβήτη. Ο ακτινοδιαγνώστης με ή χωρίς παραπεμπτικό από γιατρό, θα εξετάσει τα αγγεία μας για να δει αν υπάρχουν αθηροματικές αλλοιώσεις που θα οδηγήσουν σε απόφραξη, έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ακόμα θα σημειώσει την κατάσταση λειτουργίας του ήπατος ή των νεφρών. Αν απαιτείτε, ο γιατρός θα μας πει με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την υγεία μας. Ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε πως στη σημερινή εποχή που η δημόσια υγεία υπολειτουργεί, καλό θα είναι πέρα από τον παθολόγο και το μικροβιολόγο, να απευθυνόμαστε και στον ακτινοδιαγνώστη.

Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Υπάρχει και η νόσος της δημαγωγίτιδας»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος. Συνεχάρη όλους τους διοργανωτές της εκδήλωσης αλλά και τους ομιλητές, για την ποιοτική και πολλή σοβαρή σε περιεχόμενο εκδήλωση. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως εκείνος ξεκίνησε πρώτος τις θεματικές εκδηλώσεις στη Β Αθηνών. Ο λόγος ήταν ότι πρέπει όλα τα στελέχη της ΝΔ να μπουν στην καθημερινότητα, στη θέματα ζωής και να αναδείξουν ανθρώπους που έχουν ειδικές γνώσεις. «Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας είναι η καλύτερη από όλους. Ο κ. Χαλαβατσιώτης είναι ένας από αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά και καταχειροκροτήθηκε. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκρινε πως ο Καθηγητής μίλησε για την ύπουλη νόσο του διαβήτη δίνοντας γλαφυρές συμβουλές. «Δεν μας μίλησε όμως για μια άλλη νόσο τη δημαγωγίτιδα, που είναι συνώνυμη της Αλεξίτιδας», είπε χιουμοριστικά. Πρότεινε ακόμα να διοργανώσει από κοινού με τη ΔΗΜ.Τ.Ο Αγίας Βαρβάρας μια εκδήλωση, που θα έχει να κάνει με θέματα Άμυνας και Ασφάλειας. Κάτι που αφορά την πατρίδα μας και την καθημερινότητα μας.

 

Παναγιώτης Σταμπουλής: «Προτεραιότητα μας, η πρόληψη»

Ακόμα την εκδήλωση χαιρέτισε και ο τομεάρχης Β5 ΝΟΔΕ Παναγιώτης Σταμπουλής. Εξέφρασε την άποψη πως τέτοιες εκδηλώσεις βοηθάνε στην πρόληψη σοβαρών συνδρόμων. Θεώρει βασικό πυλώνα την πρόληψη και αυτό –κατά τη γνώμη του-πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας. Στο τέλος της βραδιάς ο λόγος δόθηκε στους παρευρισκόμενους, όπου έθεσαν στο κοινό όπου έθεσε τις ερωτήσεις του για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία μας. Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης.

Γραφείο Τύπου Τ.Ο. Ν.Δ. Αγίας Βαρβάρας