Ριζική αλλαγή του Δημοτικού φωτισμού σχεδιάζει ο Δήμος μας – Θα κοστίσει 2,2 εκατ. ευρώ – Θα παρθεί δάνειο

Ριζική αλλαγή του Δημοτικού φωτισμού σχεδιάζει ο Δήμος μας αντικαθιστώντας τα παλαιά φωτιστικά και λάμπες με νέας τεχνολογίας LED, σε ολόκληρο το δίκτυο της πόλης μας.

Το κόστος

Το συνολικό κόστος αυτού του έργου υπολογίζεται να πλησιάσει τα ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ 200 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ευρώ και ο Δήμος θα χρειαστεί να πάρει Δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με επιτόκιο γύρω στο 1,5%, δεκαετούς διάρκειας, για την αποπληρωμή του.

Αναφορά σε αυτό το έργο έκανε ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Καπλάνης σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και απ΄ότι φαίνεται η Δημοτική Αρχή είναι πεπεισμένη για τα οφέλη  του (οικονομικά, περιβαλλοντικά κ.ά) και ίσως μέσα στο 2017, φέρει το θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει στο σημείο αυτό μια ιδιαιτερότητα, που θα διαβάσετε παρακάτω και αφορά την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με τους μελετητές – προμηθευτές το κέρδος από την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος που θα επιτευχθεί, θα είναι αρκετό για  την αποπληρωμή του Δανείου.

Βεβαίως αυτά υποστηρίζουν οι προμηθευτές.

Πάντως ψάχνοντας το θέμα στο διαδίκτυο είδαμε πως και άλλοι Δήμοι της χώρας έχουν προχωρήσει σε τέτοια κίνηση. Δηλαδή αντικατάσταση του Δημοτικού Φωτισμού με Δάνειο και την ίδια επιχειρηματολογία, πως αυτό θα αποπληρωθεί από την εξοικονόμηση που θα γίνει.

Ακούγεται πολύ καλή σαν πρόταση αρκεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Επειδή το κόστος του έργου, 2,2 εκατομμύρια ευρώ είναι υψηλό, ο Δήμος πριν αποφασίσει την ανάθεσή του, πρέπει να έχει στα χέρια του ατράνταχτες διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξει η οικονομία που ακούγεται, πως θα γίνεται η συντήρηση από την Εταιρεία που θα αναλάβει το έργο και πως η παρουσία της Εταιρείας στο μέλλον θα είναι υπαρκτή, πράγμα που θα διασφαλίζει τα παραπάνω.

Δεν γνωρίζουμε ποιες εταιρείες έχουν αποτανθεί με τέτοιες προτάσεις στο Δήμο, χρειάζεται όμως ΠΡΟΣΟΧΗ όσον αφορά τη φερεγγυότητα εκείνης που θα επιλεγεί.

Μη βρεθούμε προ εκπλήξεως και αφού πληρώσουμε το έργο ψάχνουμε τον προμηθευτή για συντήρηση, αντικατάσταση λαμπών, τυχόν επισκευές κλπ.

Ένα ιδιαίτερα λεπτό σημείο στο οποίο η Αντιπολίτευση θα καλεστεί να συναποφασίσει είναι το εξής:

Επειδή το ποσόν που θα δανειστεί ο Δήμος είναι ιδιαίτερα υψηλό, απαιτείται να ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο από τα δύο τρίτα του Σώματος. Χρειάζονται δηλαδή 18 ψήφοι. Δυο παραπάνω από τη δύναμη της Δημοτικής Αρχής. Εάν η Δημοτική Αρχή δεν εξασφαλίσει δύο τουλάχιστον ψήφους της Αντιπολίτευσης το έργο δεν προχωράει.

Σε αυτήν την περίπτωση ο Δήμος θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω το ποσόν και την έκταση του έργου, αφού μπορεί να πάρει Δάνειο με τη δύναμη των ψήφων της πλειοψηφίας μόνο, γύρω στο  ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΕΣ Χιλιάδες ευρώ.

Σκοπός

Σκοπός της αντικατάστασης του υπάρχοντος δημοτικού φωτισμού και προμήθειας νέου, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70%, κατά τον μελετητή – προμηθευτή, καθώς τα LED (Light Emitting Diode – Δίοδος Εκπομπής Φωτός), λόγω της κατάστασης λειτουργίας τους, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Πλεονεκτήματα

Τα φωτιστικά τύπου LED σεβόμενα το περιβάλλον, παρέχουν καθαρής και προηγμένης τεχνολογίας φωτισμό. Χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές λύσεις φωτισμού, επιτυγχάνοντας έτσι τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα. Αποτελούν την καλύτερη λύση φωτισμού, στα πλαίσια ανάπτυξης μορφών πράσινης ενέργειας.

Οφέλη

Τα οφέλη που υπάρχουν με την χρήση των λαμπτήρων LED είναι πολλαπλά:
Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης.
Μηδενισμός της ακτινοβολίας, μείωση της θερμότητας.
Μεγάλη διάρκεια ζωής και αντοχή.
Εξοικονόμηση χώρου και καλαισθησία.
Ασφαλής, αθόρυβη και απρόσκοπτη λειτουργία.

Σημειώνουμε πως τα παραπάνω στοιχεία περί: Σκοπού, Πλεονεκτημάτων και Οφελημάτων, τα βρήκαμε σε αναρτήσεις άλλων Δήμων, όπως Φαρσάλων, Τριφυλίας, Μουζακίου, Κοζάνης κ.ά και ήταν ίδια.

Λες και είχε χρησιμοποιηθεί καρμπόν ή για να είμαστε επίκαιροι, κάνοντας  copy για την αναπαραγωγή τους.

Εκτός των παραπάνω παρατηρήσεων – σκέψεων μας, έχουμε ένα ερώτημα:

“Πρόσφατα ο Δήμος τοποθέτησε σε αρκετούς δρόμους της πόλης μας φωτιστικά βασιζόμενα στο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Δηλαδή με δωρεάν ενέργεια.

Η τοποθέτηση αυτών των φωτιστικών σωμάτων κόστισε αρκετά χρήματα και σίγουρα δεν έχουν αποσβέσει τη δαπάνη που έγινε γιαυτά.

Τι θα απογίνουν αυτά τα φωτιστικά σώματα, θα πεταχτούν παρ΄ότι είναι σχεδόν καινούργια.

Θα τοποθετηθούν αλλού;

Εαν δεν απατόμαστε μάλιστα δεν έχει γίνει και η οριστική παραλαβή τους. Εκτός κι αν κάνουμε λάθος σε αυτό το τελευταίο”.