Συγκινητική, συναισθηματικά φορτισμένη και πολύ πετυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Γονέων για το Πολυτεχνείο

 

 

Συγκινητική, συναισθηματικά φορτισμένη αλλά παράλληλα εκδήλωση με αγωνιστική διάθεση, ήταν αυτή που η Ένωση Γονέων της πόλης μας πραγματοποίησε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του 2ου Λυκείου της πόλης μας, με ευκαιρία την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Βασικός ομιλητής ο κ. Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974), ο οποίος καθήλωσε με την αφήγηση των εμπειριών που βίωσε στη Γυάρο επί πεντέμισι χρόνια συνολικά, σε δύο περιόδους.

Φυλακίστηκε όπως μας είπε, σε συνομιλία που είχαμε πριν την έναρξη της εκδήλωσης, την 21η Απριλίου 1967 και αποφυλακίστηκε στις 25 Ιουλίου του 1974, με ένα διάλειμμα μεταξύ του συνολικού χρόνου κράτησης του.

Η Εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό – ομιλία της προέδρου της Ένωσης κ. Καπελλέρη , η οποία καλωσόρισε στο βήμα τον κ. Χαλβατζή.

Είχε προηγηθεί απαγγελία ποιήματος από τον κ. Διονύση Διονυσόπουλο.

Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Χαλβατζή ακολούθησε Μικρή θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της Ένωσης Γονέων. Παρουσίασαν με μεγάλη παραστατικότητα το έργο με τίτλο “Θα χαράξει”, γραμμένο από άτομο που δεν το ενδιαφέρει να γίνει γνωστό το όνομά του.

Η Θεατρική Ομάδα, η οποία συγκίνησε με την παράσταση που έδωσε και κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου, αποτελείται από τους: Διονύση Διονυσόπουλο, Σωκράτη Λούκο, Δέσποινα Σαραντίδου, Έφη Σκάπουλα και Δήμητρα Στασινοπούλου.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης συζητήσαμε με τον κ. Χαλβατζή για τα χρόνια εξορίας του, με ποιους άλλους γνωστούς ήταν στον ίδιο χώρο και άλλες λεπτομέρειες από τα χρόνια της φυλάκισής του.

Μας μίλησε για το πείσμα όλων των κρατουμένων που δεν λύγισαν από τις κακουχίες, τις ελλείψεις και τις στερήσεις.

Για το υψηλό αγωνιστικό φρόνημά τους και την πίστη στον αγώνα τους.

Στη διπλανή φωτογραφία ο κ. Χαλβατζής μας δείχνει στη φωτογραφία από τη Γυάρο σε ποιό σημείο ήταν ο 4ος Τομέας στον οποίο εκρατείτο και για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων οι οποίες ήταν απάνθρωπες.