Σχεδόν στα χέρια ήρθαν κάτοικοι με εργάτες καθαριότητας του Δήμου

Σχεδόν στα χέρια ήρθαν εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Δήμο και κάτοικοι των πολυκατοικιών στην κάτω Αγία Βαρβάρα.

Αιτία ήταν η ακατάλληλη κατά τους κατοίκους ώρα που το απορριμματοφόρο του Δήμου πέρασε από τους δρόμους Σμύρνης και Μακρυγιάννη για να αδειάσει τους κάδους.

Η ώρα ήταν περίπου 10:30΄ το πρωί, τη Τρίτη 14 Νοεμβρίου, όταν το βαρύ όχημα με τις συνεχείς στάσεις του και τον όγκο του, είχε μπλοκάρει την κυκλοφορία και κάποιοι οξύθυμοι και βιαστικοί οδηγοί αντάλλαξαν “γαλλικά” με το προσωπικό καθαριότητας.

Σε υπεράσπιση των διαμαρτυρομένων προσέτρεξαν κάτοικοι της περιοχής και τα αίματα “άναψαν” για τα καλά.

Μπροστά στο κίνδυνο βανδαλισμών και σύρραξης, ειδοποιήθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Σαββίδης και έσπευσε στο σημείο. Ο έντονος διάλογος συνεχίστηκε, έως ότου τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από ένα μισάωρο περίπου και το απορριμματοφόρο συνέχισε το δρομολόγιο του.

Με ευκαιρία το συγκεκριμένο συμβάν ο κ. Σαββίδης μας δήλωσε πως όλοι πρέπει να βοηθήσουμε με την κατανόηση μας σε όλους τους τομείς της πόλης και ιδιαίτερα σε αυτόν της καθαριότητας.

“Τα απορριμματοφόρα όταν περνάνε τα ξημερώματα, διαμαρτύρονται κάτοικοι πως τους ξυπνάει ο θόρυβος των οχημάτων. Περνάνε γύρω στις 8:00΄, άλλοι διαμαρτύρονται γιατί το απορριμματοφόρο τους καθυστερεί να πάνε στις δουλειές τους, ή τα παιδιά τους στο Σχολείο, με τα οχήματά τους. Περνάνε αργότερα και υπάρχει μια άλλη μερίδα κατοίκων που θεωρούν ακατάλληλη την ώρα εκείνη. Υπάρχει θέμα. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας” κατέληξε.

Δεν θα διαφωνήσουμε με τον κ. Αντιδήμαρχο στη γενική τοποθέτησή του, ας μας επιτραπούν όμως δύο παρατηρήσεις πάνω στο θέμα της κατανόησης.

Οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη, δύσκολη ομολογουμένως, υπηρεσία έχουν μια τάση ταχύτητας, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες, την οποία δεν συναντάς εύκολα σε άλλους τομείς και ιδιαίτερα στο Δημόσιο. Κάνουν την περισυλλογή των απορριμμάτων τρέχοντας θα λέγαμε και αρκετές φορές δίνουν την εντύπωση πως δεν ενδιαφέρονται  για την κοινή ησυχία.

Εκτός από τους μηχανικούς αναπόφευκτους θορύβους, ο τρόπος που κλείνουν τα καπάκια των κάδων, (όταν τα κλείνουν), όντως ξυπνάνε τη γειτονιά. Ακόμα και οι έντονες φωνές προς τον οδηγό για να υπερκαλύψουν τους άλλους θορύβους του οχήματος κτλ. και φράσεις τύπου “πάμε” στις 4:30΄με 5:00΄το πρωί ακούγονται σαν καμπάνες, επειδή υπάρχει η νυχτερινή ησυχία και οι θόρυβοι μεγεθύνονται.

Θέλει λίγη προσοχή και από πλευράς τους, όπως και ο σεβασμός των συμπολιτών μας για το έργο που επιτελούν.

Με την ευκαιρία σημειώνουμε πως μετά το άδειασμα των κάδων στο απορριμματοφόρο, όταν πάνε τους κάδους στη θέση τους, καλό θα είναι να κλείνουν τα καπάκια τους. Να τα κλείνουν όμως, όχι να τα αφήνουν να χτυπάνε από ψηλά. Αφήνοντας ανοικτούς τους κάδους, η δυσοσμία είναι μεγάλη και πλημμυρίζει τις γειτονιές, ενώ οι γάτες και άλλα τρωκτικά κάνουν πάρτι…

Μας κάνει εντύπωση, πως τα καπάκια πολλών κάδων σε δρόμους της πόλης μας είναι ανοικτά  και διπλωμένα έως την πίσω πλευρά των κάδων.

Αυτό σημαίνει πως ο μηχανισμός που ανοίγει το καπάκι μηχανικά με το πόδι, είτε έχει αποσυνδεθεί, είτε έχει καταστραφεί  και αυτό παρατηρείται και στους νέους κάδους που πρόσφατα αγόρασε ο Δήμος.

Επανερχόμενοι πάντως στο κυρίως θέμα του άρθρου μας, κάνουμε  μία πρόταση, χωρίς να γνωρίζουμε εάν είναι εφαρμόσιμη:

Τα απορριμματοφόρα να έχουν κυκλικά δρομολόγια. Δηλαδή για ένα διάστημα να περνούν από την Α γειτονιά τα ξημερώματα. Μετά από έναν μήνα π.χ. να περνούν στις 8 το πρωί και την επόμενο μήνα στις 10. Με τον τρόπο αυτό όλες οι γειτονιές της πόλης μας θα βιώνουν την ίδια κατάσταση εναλλάξ…

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μας με αφορμή το σημερινό θλιβερό περιστατικό, υπογραμμίζουμε πως τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι κάτοικοι της πόλης μας,  πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλον.

Ο κάτοικος πληρώνει αρκετά, για την καθαριότητα και ο εργαζόμενος προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Με άλλα λόγια  “PEACE BROTHERS”…