Συμπολίτης μας υποστηρίζει πως μηχάνημα μέτρησης ακτινοβολίας από κεραίες κινητής “Χτύπησε κόκκινο”

 

Τερμάτισε στην κυριολεξία η ένδειξη του  μηχανήματος,  το οποίο ο συμπολίτης μας κ. Κάκος Μαρίνος μας παρουσίασε, κατά τη διάρκεια χρήσης του, σαν ειδικό για την μέτρηση της ακτινοβολίας και το οποίο προμηθεύτηκε για να μετρήσει την ακτινοβολία που εκπέμπουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στο σπίτι του.

Ο κ. Κάκος υποστηρίζει πως το μηχάνημα είναι Γερμανικό, ιδιαίτερα αξιόπιστο και “τρελάθηκε” όταν είχε “οπτική” επαφή με τις κεραίες, τερματίζοντας την ψηφιακή ένδειξη του.

“Οι ενδείξεις είναι χαρακτηριστικές. Τρομακτικές” μας είπε.

Ο προμηθευτής  του μηχανήματος, ο οποίος ήταν παρών και εκείνος κατά τη χρήση του, μας εξήγησε πως λειτουργεί και πως το “1” που διακρίνεται στην οθόνη του, είναι το υψηλότερο που μπορεί να καταγράψει. Είναι ειδικό για την μέτρηση ακτινοβολιών που εκπέμπουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μας δήλωσε, Έφτασε στα όρια του, συμπλήρωσε.

Όταν  βρεθήκαμε με το μηχάνημα στον ισόγειο ακάλυπτο χώρο του σπιτιού του κ. Κάκου και δεν είχε “οπτική” επαφή με τις κεραίες, οι ενδείξεις υποχώρησαν, σε χαμηλότερα επίπεδα, παρατηρήσαμε.

Ειδικοί δεν είμαστε, ούτε γνώστες μηχανημάτων τέτοιου τύπου.

Εαν οι ενδείξεις όντως, αφορούν ακτινοβολία από τις κεραίες και είναι στα ύψη, όπως μας εξηγήθηκε, τότε ο κ. Κάκος πρέπει να απευθυνθεί στις αρμόδιες Αρχές για να διευκρινίσουν εκείνες, επίσημα τι σημαίνουν οι ενδείξεις και τι αφορούν.

Μάλιστα το ορθότερο θα ήταν να έρθουν εκείνες επί τόπου και να κάνουν οι ίδιες μετρήσεις με δικά τους μηχανήματα, σε ανύποπτο χρόνο.

Ας ξεκινήσει λοιπόν, σήμερα κιόλας, ο συμπολίτης μας, ενημερώνοντας το Δήμο και προσωπικά  τον Αντιδήμαρχο κ. Λεωτσάκο, που έχει επωμισθεί το θέμα, διότι είναι φυσιολογικό να ανησυχήσει η κοινή γνώμη από τέτοιου είδους μετρήσεις και εμφανιζόμενα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Κάκος είναι επικεφαλής κατοίκων της περιοχής οι οποίοι απαιτούν την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται και λειτουργούν πλησίον Νηπιαγωγείου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

Όπως γράφαμε πριν λίγες ημέρες, ο Δήμος ψάχνει εάν στο ακίνητο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 21, που πρόσφατα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους της περιοχής, υπάρχουν περισσότερες κεραίες από την μία, που υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης πως έχει εγκαταστήσει με άδεια στην ταράτσα του. Στάλθηκε επιστολή στην αρμόδια Αρχή που δίνει τις άδειες και περιμένει απάντηση.

Σημειώνουμε πως πλησίον του παραπάνω ακινήτου στον ίδιο δρόμο υπάρχει κι άλλη κεραία κινητής τηλεφωνίας η οποία επίσης είναι κοντά σε σχολεία.

Αριστερά δημοσιεύουμε πίνακα με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας που επιτρέπονται να εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και μας έστειλε ο συμπολίτης μας κ. Κάκος.

Επίσης υπενθυμίζουμε πως στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωτσάκος δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα των κεραιών προς συζήτηση, καταθέτοντας μάλιστα προτάσεις για την αλλαγή του Νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για την εγκατάσταση και λειτουργία αυτών.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Μεταξύ των προτάσεων που θα γίνουν προς τα Αρμόδια υπουργεία και Αρχές που εκδίδουν τις άδειες θα είναι κυρίως ως προς την αλλαγή των υφισταμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στην καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου (τακτικών και εκτάκτων) της ακτινοβολίας, την τοποθέτηση  μονίμου μετρητή ακτινοβολίας πλησίον των κεραιών, την υποχρεωτική ενημέρωση των Δήμων προ της εγκατάστασης αυτών των κεραιών, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την επανεξέταση των αδειών λειτουργίας σε κατοικημένες περιοχές με σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επίσης στις προτάσεις που θα γίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι για την επιβολή αυστηρών ποινών στους ιδιοκτήτες ακινήτων για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κεραιών και άλλων μηχανημάτων που αφορούν Εταιρείες Κινητής τηλεφωνίας, στις ιδιοκτησίες τους.