Aντικειμενικές αξίες: Αυξάνονται στις φτηνές περιοχές και μειώνονται στις ακριβές. Ανάλογα θα πάνε και οι φόροι!!!

Το σχέδιο της κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προβλέπει οι ελάχιστες τιμές ζώνης στις φθηνές περιοχές να κινούνται στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Σε πολλές λαϊκές συνοικίες του λεκανοπεδίου όπως η Αγία Βαρβάρα, το Περιστέρι, η Δραπετσώνα, τα Άνω Λιόσια, το Κερατσίνι, η Ελευσίνα οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 20%-30%.

Παράλληλα οι ανατροπές στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Όπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, o ΕΝΦΙΑ θα γίνει ακριβότερος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων χαμηλής αξίας ενώ την ανηφόρα θα πάρουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και οι φόροι στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές.

Αντίθετα θα φθηνύνουν για την Εφορία τα ακίνητα στις άλλοτε ακριβές περιοχές της Αττικής. Τιμές ζώνης των 4.000 ευρώ και άνω είναι πλέον εξωπραγματικές σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα και οι μειώσεις αναμένεται να φθάσουν ακόμη και το 40%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να είναι σε ακριβές περιοχές όπως Ψυχικό, Φιλοθέη, Γλυφάδα, Εκάλη, Βουλιαγμένη και Κολωνάκι.