Επιτυχής η πρωτοβουλία ΠΕΣΥΔΑΠ για δενδροφύτευση στο Όρος Αιγάλεω

Η μεγάλη προσέλευση εθελοντών κάθε ηλικίας ήταν το ουσιαστικότερο κέρδος από τη δενδροφύτευση που διοργάνωσε στο Όρος Αιγάλεω ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), με στόχο τη συμμετοχική αναδάσωση της ευρύτερης περιοχής του αποκατεστημένου Χώρου Ανεξέλγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και την παραγωγή αισθητικών και προστατευτικών για την περιοχή αποτελεσμάτων. Με την ανάπτυξη βλάστησης στην περιοχή συντελείται συγκράτηση των εδαφών, αντιπλημμυρική προστασία αλλά και εμπλουτισμός της σύνθεσης της βιοκοινότητας. Επίσης, αναβαθμίζεται σε σημαντικό βαθμό η ποιότητα ζωής των κατοίκων, διατηρώντας πάντα την ισορροπία στη σχέση περιβάλλον – άνθρωπος.

Η δενδροφύτευση έγινε σε έκταση περίπου 38 στρεμμάτων όπου και φυτεύτηκαν περίπου 2.500 δενδρύλλια, με την πρωτοβουλία να ακουμπάει σε εγκεκριμένη φυτοτεχνική μελέτη και να τυγχάνει της υποστήριξης των αρμόδιων φορέων. Των εργασιών φυτοτεχνικής κάλυψης είχε προηγηθεί συστηματική προετοιμασία του χώρου με τη διάνοιξη λάκκων με μηχανικά μέσα και οριοθέτηση της αναδασωτέας περιοχής.

Επίσης, κλιμάκιο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Πειραιά αποτελούμενο από τον Άρη Κοντογιάννη και τον Νάσο Μοσχολέα διαπίστωσε την αρτιότητα της παρεμβατικής δράσης του ΠΕΣΥΔΑΠ στον ΧΑΔΑ Σχιστού.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, καθώς η δραστηριότητα έλαβε χώρα σε περιοχή με μεγάλες κλίσεις, αλλά με σύμμαχο τον καιρό, οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, διαδηλώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία του βουνού και την ανάγκη περιβαλλοντικής του αναβάθμισης.

Επόμενο στάδιο για την εξασφάλιση της επιβίωσης των δενδρυλλίων είναι αυτό του ποτίσματος, με τον αριθμό των επαναλήψεων των αρδεύσεων να εξασφαλίζει τις αρχικές ανάγκες των φυτών για την ανάπτυξή τους. Για τον λόγο αυτό η πρωτοβουλία εντάσσεται σε πρόγραμμα που εκπονεί με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα ο ΠΕΣΥΔΑΠ, αποτελούμενο από 3 μέρη: τη φύτευση, την άρδευση και τη φύλαξη. Ο συγκεκριμένος βηματισμός ακουμπά στην φυτοτεχνική μελέτη αλλά και στο αντίστοιχο πρόγραμμα δενδροφύτευσης που είχε υλοποιηθεί πάνω από το Νεκροταφείο Σχιστού με ποσοστό επιτυχίας στην επιβίωση των δενδρυλλίων άνω του 95%.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τόνισε ότι: «Ολοκληρώθηκε η αναδάσωση στον αποκατεστημένο, πρώην επικίνδυνο, ΧΑΔΑ Σχιστού.

Η σύγκριση του τι παρέλαβε ο ΠΕΣΥΔΑΠ, ως αρμόδιος φορέας για την αποκατάστασή του, και τι παραδίδει σήμερα είναι καταλυτική, καθώς δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, εργαζόμενους και εθελοντές, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν δίπλα στον ΠΕΣΥΔΑΠ».


Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά
τηλ. επικοινωνίας: 210-4015451 φαξ: 210-4015452