Συμφωνία για 384 ευρώ κατώτατη σύνταξη χηρείας και απεργίες με το 50%+1 των μελών πρωτοβάθμιων σωματείων

Σε θετικό κλίμα και με σημαντική πρόοδο σε κρίσιμα θέματα ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η καθιέρωση κατώτατης σύνταξης στις συντάξεις χηρείας στο ύψος της εθνικής σύνταξης, δηλαδή στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και η αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των συντάξεων χηρείας αυτό που απομένει είναι να συμφωνηθεί και το κατώτατο ποσό στην περίπτωση 15 ετών ασφάλισης, και οι πιο πιθανές εκδοχές που συζητούνται είναι να οριστεί το κατώτατο ποσό στα 346 ευρώ ή ακόμη και στα 360 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Τι αλλάζει στο νόμο για τις απεργίες

Για το εργασιακό, το οποίο αποτελούσε προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε «για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας».

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις και τονίζει ότι «σε αντίθεση με όσα έχουν γραφτεί, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στον χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας, ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών».

Σε ό,τι αφορά στην λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να συντάξει μελέτη την οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να καθοριστεί και η ανεξάρτητη αρχή η οποία θα συντάξει την σχετική έκθεση.

ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός του 70% των συντάξεων

Το υπουργείο εκτιμά ότι μέχρι σήμερα έχει επανυπολογιστεί σχεδόν το 70% των συντάξεων, ενώ επισημαίνει ότι «χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ», ενώ πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα ενιαιοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ, καθώς και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών των εκκρεμών συντάξεων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Στο στάδιο της συμφωνίας βρίσκεται το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για οφειλές που κυμαίνονται από 20.000 έως και 50.000 ευρώ. Για το θέμα αυτό απομένουν να συζητηθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες μεταξύ των δύο πλευρών, έτσι ώστε μέσα στον Νοέμβριο να εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Σε ό,τι αφορά στον ΕΔΟΕΑΠ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στο ταμείο, ενώ οι πιστωτές έχουν ζητήσει και συγκεκριμένα αναλυτικά στοιχεία για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων του οργανισμού.

Διαφωνία στη μείωση εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών

Την αντίθεση των πιστωτών συναντά η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μείωση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς μόλις πριν από πέντε μήνες –τον περασμένο Μάιο- άλλαξε η βάση υπολογισμού από το 2018, προκειμένου να μην αφαιρούνται οι εισφορές της προηγούμενης χρονιάς από το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές της επόμενης.

Αλλαγές στον προνοιακό χάρτη και στα επιδόματα

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν στις 13:30 και στο τραπέζι θα τεθεί το κρίσιμο θέμα της αναμόρφωσης του προνοιακού χάρτη της χώρας και των οικογενειακών επιδομάτων. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν η Έφη Αχτσιόγλου, η Θεανώ Φωτίου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι αλλαγές που θα αποφασισθούν θα γίνουν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό θα περάσουν από «κόσκινο» τα 25 διαφορετικά επιδόματα που χορηγούν σήμερα τέσσερα υπουργεία και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και σύμφωνα με την προτροπή της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας θα πρέπει να αλλάξει και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την χορήγηση τους.

Του Στέλιου Παπαπέτρου
spapap@naftemporiki.gr