Το Νοσοκομείο μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας – Επίσκεψη της κ. Καφαντάρη – Προφητική Ανακοίνωση του ΚΚΕ

 

 

Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα LEFT.gr, ρεπορτάζ από την επίσκεψη της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαράς Καφαντάρη την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, στο Νοσοκομείο της πόλης μας “ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ”.

Από το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις της κ. Βουλευτού βγαίνει το συμπέρασμα πως το “Νοσοκομείο” δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει όπως παλαιότερα με κλινικές, χειρουργεία κ.ά. Τμήματα, αλλά θα μετατραπεί σε μία Πρωτοβάθμια Δομή Υγείας, κάτι σαν Κέντρο Υγείας.

Δεν γνωρίζουμε εάν η Δημοτική Αρχή είναι ενήμερη για τον σχεδιασμό αυτόν, ούτε και αν καλέστηκε να είναι παρούσα στην επίσκεψη της κ. Βουλευτού.

Πιστεύουμε πάντως πως το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας πρέπει να ασχοληθεί με το ζήτημα, ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής αλλά και των υπολοίπων παρατάξεων της πόλης μας και πως θα αντιδράσουν εάν δεν συμφωνούν με το σχεδιασμό του Υπουργείου.

Το ρεπορτάζ του LEFT.gr, έχει ως εξής:

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Δυτικής Αθήνας «Η Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) και στις μονάδες του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας Αγίας Βαρβάρας και Νίκαιας, πραγματοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενη από μέλη της νομαρχιακής επιτροπής Δυτικής Αττικής, προκειμένου να δουν από κοντά τις μετρήσιμες σημαντικές αλλαγές αναβάθμισης που έχουν ήδη γίνει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, μετά από την καταστροφική πολιτική κλεισίματος που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και τα όσα αναμένονται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, με αφορμή την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είναι σε εξέλιξη, επισκέφθηκε τις δομές του Νοσοκομείου και των ΠΕΔΥ και επικοινώνησε με ασθενείς και το προσωπικό των δομών για την σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, με τη δημιουργία των νέων δομών Πρωτοβάθμιας, των Τοπικών Ομάδων Υγείας.

Σήμερα στο νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας, με την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, των Δήμων και της Περιφέρειας αλλά και τη βούληση του υπουργείου Υγείας παρατηρείται σημαντική αναβάθμιση της λειτουργίας του εργαστηρίου και των εξωτερικών ιατρείων ενώ σημειώνεται ότι έχουν μεταφερθεί οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΠΕΔΥ Αγίας Βαρβάρας, καθώς και οι υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, οδοντιατρικής και το ίδρυμα μητέρας και παιδιού του ΠΕΔΥ Νίκαιας που λειτουργούσαν μέχρι τον Ιούνιο του 16 σε ενοικιαζόμενα κτίρια, επιτυγχάνοντας την εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο που αφορά την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι μονάδες των ΠΕΔΥ  θα μετονομαστούν σε Κέντρα Υγείας αποτελώντας πλέον οργανικές μονάδες της υγειονομικής περιφέρειας που ανήκουν.

Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται η δυνατότητα στους γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας να συμμετέχουν στις εφημερίες και στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων αναφοράς τους.

Ο νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε (3 Αυγούστου 17) προβλέπει επίσης την ίδρυση και λειτουργία Κεντρικών διαγνωστικών εργαστηρίων με στόχο την παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών ανά περιφέρεια σε πιο γρήγορους χρόνους και με λιγότερο κόστος για τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται στο Λοιμωδών η ολοήμερη λειτουργία του εργαστηρίου του νοσοκομείου το οποίο σημειώνεται ότι αποτελεί εργαστήριο αναφοράς για εξειδικευμένες ασθένειες όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν δωρεάν.

Αύριο ολοκληρώνεται η προκήρυξη για τη στελέχωση των νέων δομών της ΠΦΥ με 3000 περίπου υγειονομικούς κάτι που σημαίνει ότι σε ένα μήνα οι πρώτες ΤΟΜΥ θα είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για θέσεις εργασίας  που προσφέρουν στους γιατρούς όπως αναφέρει το υπουργείο υγείας, «καθαρές» απολαβές που ξεπερνούν τα 1.600 ευρώ , με καθεστώς μισθωτής εργασίας,  τετραετή απασχόληση και  εξασφαλισμένη τη συνέχεια της λειτουργίας των δομών και μετά τη λήξη του 4ετούς προγράμματος.

Μιλώντας Στο Κόκκινο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την επίσκεψη της στις δομές του νοσοκομείου και του ΠΕΔΥ δήλωσε: «Κάναμε επίσκεψη με τη νομαρχιακή της δυτικής Αθήνας, στο Νοσοκομείο της δυτικής αττικής “Αγία Βαρβάρα”, με ευκαιρία το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και παράλληλα είδαμε τις δομές του νοσοκομείου και του ΕΟΠΥΥ που έχουν μεταφερθεί στο χώρο της Αγίας Βαρβάρας.

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι όπως παλιά έτσι και τώρα οι λειτουργοί της υγείας γιατροί υγειονομικοί εργαζόμενοι  δίνουν πάνω από τον εαυτό τους για να στηρίζουν τον συνάνθρωπο. Συναντήσαμε πολλούς ανασφάλιστους οι οποίοι έρχονται στο νοσοκομείο και εξυπηρετούνται, είδαμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για  τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και σε συζητήσεις που κάναμε με γιατρούς τόσο του Νοσοκομείου όσο και του ΠΕΔΥ, είδαμε ότι αντιμετωπίζουν θετικά τις ΤΟΜΥ και την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  που είναι κάτι που σε άλλες χώρες του εξωτερικού ισχύει χρόνια και που η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Πιστεύω ότι τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα και εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αφού ψήφισε άλλωστε και  το νόμο. Εκτιμώ επίσης ότι τόσο το υγειονομικό προσωπικό όσο και οι γιατροί θα ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα δομή η οποία μας πάει ένα βήμα μπροστά στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας για όλους που είναι και το κύριο ζητούμενο» επισήμανε η κα Καφαντάρη.

ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ

Μπροστά στα σχέδια για τη μη επαναλειτουργία του Νοσοκομείου, όπως υπήρχε παλαιότερα, πριν το κλείσει η προηγούμενη κυβέρνηση, το ΚΚΕ είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, η οποία 12 μήνες μετά επαληθεύεται, στο σκέλος που αφορά την μετατροπή του από Νοσοκομείο με κλινικές και χειρουργεία, σε Κέντρο Υγείας.

Η Ανακοίνωση είχε ως εξής:

Κυβερνητικά παιχνίδια στο «κουφάρι» του πρώην «Λοιμωδών»
Καταγγελία της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Παιχνίδια εξαπάτησης του λαού της περιοχής παίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πάνω στο «κουφάρι» του πρώην Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» («Λοιμωδών»), όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ως αντιπολίτευση παραμύθιαζε τους εργαζόμενους όταν έλεγε “εμείς θα ανοίξουμε το νοσοκομείο που έκλεισαν οι προηγούμενοι”» και «το νοσοκομείο παραμένει, στην ουσία, κλειστό».

Σαν να μην έφταναν αυτά, πρόσφατα, με επίσημο δελτίο Τύπου, το υπουργείο Υγείας «βάζει και τυπικά λουκέτο στο πρώην Νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα” ως δευτεροβάθμια δομή Υγείας και ταυτόχρονα παίζει με τον πόνο και την αγωνία του λαού της περιοχής» για την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

«Τι κάνουν δηλαδή; Ξηλώνουν και στερούν από τους γύρω δήμους διάφορες υπηρεσίες, όπως το ΙΚΑ Αιγάλεω (στην οδό Μαγνησίας), τα Κέντρα Μάνας και Παιδιού Αιγάλεω και Νίκαιας, το φυσικοθεραπευτήριο Νίκαιας κ.ά., τις κλείνουν και τις στριμώχνουν μέσα στο χώρο του πρώην νοσοκομείου. Από τη μία, δηλαδή, οδηγούν τους κατοίκους αυτών των δήμων σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και, από την άλλη, κάνουν καθαρό ότι:

Νοσοκομείο ΤΕΛΟΣ! Δεν έχουν σκοπό να το ξαναλειτουργήσουν.

Σε αυτήν την προσπάθειά της, η συγκυβέρνηση έχει και πρόθυμους “βοηθούς” διάφορους τοπικούς παράγοντες, όπως ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, που με ανακοίνωσή του σιγοντάρει την κυβερνητική επιλογή κατάργησης του νοσοκομείου, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα», καταγγέλλει η Οργάνωση.

Το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει τους αγώνες του λαού στην περιοχή, καλεί τους εργαζόμενους και τους κατοίκους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που χτες έκλεισαν, στην ουσία, το «Λοιμωδών», και σε αυτούς που σήμερα ετοιμάζουν και τυπικά την κατάργησή του. Να διεκδικήσουν την άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου, τη δημιουργία δημόσιων Κέντρων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε δήμο, με δωρεάν υπηρεσίες για όλους. Να μην κλείσει το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Αιγάλεω.