Με ΜΑΤ και χωρίς όριο οφειλής ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί

Χωρίς κατώτατο όριο για το ύψος της οφειλής άνοιξε χθες η διαδικασία των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Η ελεύθερη διενέργεια πλειστηριασμών, σε ό,τι αφορά το όριο της οφειλής που έως τον Ιούλιο ήταν 300.000 ευρώ, εγκαινιάστηκε χθες με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο 90% των ειρηνοδικείων της Αττικής.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του προεδρείου του συμβολαιογραφικού συλλόγου με εκπροσώπους του αρχηγείου της Αστυνομίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά την οποία ζητήθηκε η προστασία των συμβολαιογράφων από προπηλακισμούς κατά τη διαδικασία της διενέργειας των πλειστηριασμών. Αν και στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των πλειστηριασμών που έγιναν δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής των συμβολαιογραφικών συλλόγων Γιώργο Ρούσκα, από τους προγραμματισμένους πραγματοποιήθηκε τελικώς σημαντικός αριθμός. Οπως διαβεβαιώνει ο κ. Ρούσκας, οι πλειστηριασμοί που έγιναν δεν αφορούσαν πρώτη κατοικία παρά την απελευθέρωση του ορίου.

Να σημειωθεί ότι για χθες στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών είχαν αναγγελθεί 215 πλειστηριασμοί, ενώ συνολικά οι πλειστηριασμοί για τους οποίους έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής ανέρχονται ήδη σε 3.770. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η αναγγελία τους δεν σημαίνει ότι όλοι οι πλειστηριασμοί αυτοί διενεργούνται. Η απελευθέρωση του ορίου της οφειλής πάνω από το οποίο μπορούν να διενεργούνται πλέον πλειστηριασμοί, αλλά και η ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σηματοδοτούν την αλλαγή στάσης στο θέμα και από την πλευρά της πολιτείας, λίγο πριν και από την ενεργοποίηση του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ρούσκα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη τουλάχιστον από τεχνικής άποψης. Η πλατφόρμα αναμένεται να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των θεσμών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να λάβει και την τελική έγκριση, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και η σχετική εκπαίδευση των συμβολαιογράφων.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν αναμένεται πάντως πριν από τα τέλη του χρόνου και θα αφορά αυτούς που έχουν ήδη λάβει ημερομηνία διεξαγωγής. Αυτό προβλέπει ο νόμος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με βάση τον οποίο όσοι επισπεύδοντες επιθυμούν μπορούν να μεταπέσουν από το «αναλογικό» στο ηλεκτρονικό σύστημα σε δύο μήνες από την έκδοση καινούργιου προγράμματος, ενώ για τους νέους πλειστηριασμούς ο αντίστοιχος χρόνος είναι το εξάμηνο.

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ