Ο «Big Brother» έτοιμος για νέο κυνήγι οφειλετών του Δημοσίου

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να «μαντρώσει» 3,8 εκατ. οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 95 δισ. ευρώ, είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τον «Big Brother» για τον εντοπισμό των εν λόγω οφειλετών σε εφορία και Ταμεία, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν σε υπολειτουργία.

Στόχος του ελεγκτικού μηχανισμού θα είναι να γνωρίζει ακριβώς τα περιουσιακά στοιχεία όλων των οφειλετών, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έως τις μετοχικές συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού.

Παράλληλα, θα αντλούνται στοιχεία από ασφαλιστικές εταιρείες, το μητρώο Α.Ε. – ΕΠΕ, ενώ σε δεύτερη φάση θα αξιοποιηθεί η νομοθεσία για ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, η διασύνδεση της φορολογικής διοίκησης με το Κτηματολόγιο, θα δίνει στον ελεγκτικό μηχανικό ακριβή στοιχεία και για τα ακίνητα των οφειλετών.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει σκοπό να πιάσει τους οφειλέτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αλλά δεν το κάνουν,ενώ όσον αφορά εκείνους που δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα και χρωστούν, θα τους δίνεται πίστωση χρόνου με το ηλεκτρονικό σύστημα να αναζητά συνεχώς στοιχεία για να ελέγχεται η μελλοντική τους οικονομική κατάσταση.

Όταν μια οφειλεί θα είναι ληξιπρόθεσμη τότε το «σύστημα – τσιμπίδα» θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού από τους καταθετικούς λογαριασμούς. Παράλληλα, οι εφορίες σε συνεργασία με το ΚΕΑΟ θα αναζητούν από ηλεκτρονική βάση άλλα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα η «Καθημερινή» οι οφειλές χαρτογραφούνται ως εξής:

Έως 500 ευρώ χρωστούν 2.388.899 φορολογούμενοι

Από 501 έως 10.000 ευρώ οι οφειλέτες είναι 1.646.953

Από 10.000 έως 100.000 ευρώ χρωστούν 238.845 φορολογούμενοι

Από 100.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ οι οφειλέτες είναι 32.330

Από 1, 5 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ χρωστούν 4.426 φορολογούμενοι

Από 10 εκατ. έως 100 εκατ. ευρώ οι οφειλέτες είναι 1.056

Και από 100 εκατ. ευρώ και άνω χρωστούν 69 φορολογούμενοι

Τέλος, σύμφωνα με το νέο εγχειρίδιο που εξέδωσε για θέματα φορολογίας και κατασχέσεων η ΑΑΔΕ για τις οφειλές κάτω των 500 ευρώ δεν θα επιτρέπεται να υποστεί κατάσχεση ακινήτων ή χρηματικών ποσών που βρίσκονται στις καταθέσεις ή στα χέρια του.

Πηγή: sofokleousin.gr