Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Επί Κοντώ η Κατερίνα Στεφανίδη

 

Το χρυσό κορίτσι του ελληνικού στίβου, η Κατερίνα Στεφανίδη είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια. Ενα χρόνο μετά τον θρίαμβο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο,η Στεφανίδη πήρε το χρυσό μετάλλιο και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Λονδίνο, σημειώνοντας μάλιστα πανελλήνιο ρεκόρ με 4.91 μ. Αφησε και πάλι στη δεύτερη θέση την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις, η οποία απέτυχε στην πρώτη προσπάθεια στα 4.82 μ και αφήνοντας το ύψος αυτό προσπάθησε χωρίς επιτυχία στα 4.89 μ.

Η 27χρονη Ελληνίδα τα έχει κατακτήσει όλα. Και το έχει πετύχει μέσα από τη σταθερότερη, τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα και το θάρρος, χαρακτηριστικά που την ακολουθεί τη τελευταία τετραετία. Η Στεφανίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο με 4,91 μ. και συμπλήρωσε το πλούσιο βιογραφικό της με το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή της.

Η άλτρια του Μίτσελ Κρίερ ξεκίνησε από τα 4,65 μ., συνέχισε χωρίς απώλεια στα 4,75 μ. και 4,82 μ. και αφού έχασε ένα άλμα στα 4,89 μ., αλλά εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο πέρασε εύκολα τα 4,91 μέτρα. Η 27χρονη Ελληνίδα ξεπέρασε για πρώτη φορά στην καριέρα της τα 4,90 μ. σε ανοιχτό στίβο, αφού το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ ήταν 4,90 μ. από τις 20 Φεβρουαρίου του 2016, ενώ μέχρι σήμερα η καλύτερη επίδοση της στον ανοιχτό ήταν 4,86 μέτρα. Η Στεφανίδη στη συνέχεια δοκίμασε δύο φορές στα 5,02 μ., δίχως επιτυχία και έπειτα επέλεξε να πανηγυρίσει τη νέα της αυτή επιτυχία.

Η Στεφανίδη έγινε η δεύτερη Ελληνίδα μετά τον Κώστα Κεντέρη, που έχει στην κατοχή της ταυτόχρονα τον τίτλο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Παράλληλα έγινε η τρίτη αθλήτρια μετά τις Ντραγκίλα και Ισινμπάγεβα, που είχε στην κατοχή της ταυτόχρονα Ολυμπιακό και παγκόσμιο τίτλο. Το 4,91 μ. είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση σε τελικό παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αφού το ρεκόρ αγώνων είναι 5,01 μ. και ανήκει στην Ισινμπάγεβα, ενώ με την ίδια επίδοση (4,91 μ.) επικράτησε το 2015 η Γιάρισλει Σίλβα.

Η Σάντι Μόρις, όπως και στο Ρίο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με 4,75 μ., ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Πεϊνάδο και Σίλβα με 4,65 μέτρα. Η Ελίζα Μακάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία, τρίτη στο Ρίο, κατετάγη ένατη με 4.55 μ.

Οι σημαντικότερες διακρίσεις της Στεφανίδη
2018 1η 4,91 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Λονδίνο
2016 1η 4,85 μ. Ολυμπιακοί Αγώνες, Ρίο
2017 1η 4,85 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι
2016 1η 4,81 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ, Αμστερνταμ
2016 3η 4,80 μ.Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Πόρτλαντ
2015 2η 4,75 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Πράγα

Η Κατερίνα Στεφανίδη αποθεώθηκε από τους Βρετανούς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και φυσικά ήταν περιζήτητη από τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα στη μικτή ζώνη:

«Τώρα πλέον άρχισα να σκέφτομαι το χρυσό στον κλειστό στίβο», είπε η Στεφανίδη στην κάμερα της ΕΡΤ «Το πιο σημαντικό είναι πως πέτυχα πανελλήνιο ρεκόρ και την καλύτερη εφετινή επίδοση στον κόσμο στον αγώνα που μετράει. Είναι μεγάλο βήμα το γεγονός ότι πέρασα τα 4.91 μ χωρίς να έχω αντίπαλο. Το πιο δύσκολο ήταν το 4.75 μ επειδή υπήρχαν πολλές αθλήτριες και ήταν δύσκολο να κρατηθώ ζεστή. Ηρθα για μία μεγάλη επίδοση και πίστευα ότι θα μπορούσα να έχω μεγαλύτερη πίεση από άλλες αθλήτριες».

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ