Δήμοι: Ρύθμιση οφειλών των πολιτών ή κατασχέσεις λογαριασμών

Δήμοι: Ρύθμιση οφειλών των πολιτών ή κατασχέσεις λογαριασμών

Με «όπλο» το νέο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και ειδικότερα την πρόβλεψη για τη ρύθμιση χρεών, οι δήμοι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν την αποστολή ειδοποιητηρίων σε όσους χρωστούν κλήσεις ή έχουν χρέη προς τα δημοτικά ταμεία, προτείνοντας ρυθμίσεις ή σε διαφορετική περίπτωση εφαρμογή του νόμου με κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Οι δήμοι, θα καλούν τους οφειλέτες τους να αποπληρώσουν τα χρέη τους τα οποία στο σύνολο της χώρας αγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών οι δήμοι ΟΤΑ πλέον μπορούν να δρομολογούν μέτρα εναντίον κακοπληρωτών, όπως κατασχέσεις λογαριασμών, μπλοκάρισμα ΑΦΜ και κατασχέσεις ακινήτων, πλην πρώτης κατοικίας.

Η ρύθμιση, που είναι βασισμένη στη λογική των δόσεων, αναμένεται όχι μόνο να ενισχύσει τη ρευστότητα των δημοτικών ταμείων, αλλά και να ανακουφίσει τους πολίτες από χρέη προς τους δήμους, καθώς τους δίνεται να διαγράψουν έως και το σύνολο των προσαυξήσεων που έχουν διογκώσει τις οφειλές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με το άρθρο 52, εφάπαξ πληρωμή της οφειλής συνεπάγεται πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, 2 ώς 24 δόσεις (πάντα ισόποσες και υπό την προϋπόθεση ότι η δόση δεν είναι μικρότερη των 20 ευρώ) επιφέρουν διαγραφή προσαυξήσεων κατά 80%, η οποία μειώνεται κλιμακωτά μέχρι την περίπτωση της εξόφλησης από 73 ώς 100 δόσεις, όπου η διαγραφή πέφτει στο 10% (δείτε αναλυτικότερα τις κλίμακες παρακάτω στην παράγραφο 1 του άρθρου 52).

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, πρέπει να έχουν υπόψη τους συγκεκριμένες πτυχές της διάταξης, τις οποίες σας «αποκωδικοποιεί» η aftodioikisi.gr:

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή του στη ρύθμιση πρέπει να υποβληθεί το αργότερο εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου σε ΦΕΚ.

Η πρώτη δόση (ή η εφάπαξ αποπληρωμή) πρέπει να πληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Αλλιώς η αίτηση ακυρώνεται.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.

Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση προβλέπεται και για χρέη ήδη ρυθμισμένα, εφόσον ο οφειλέτης κρίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιο συμφέρουσα (βλέπε παράγραφο 2).

Μην καθυστερείτε τις δόσεις: ενδεχόμενη καθυστέρηση καταβολής δόσης επιφέρει αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά 5% του ποσού.

Η ρύθμιση της οφειλής καταργείται, εάν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής (βλέπε παράγραφο 12).

Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου.

Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

πηγή: Aftodioikisi.gr