Το Πρόγραμμα του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού για την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου

Το Πρόγραμμα

των Ιερών Ακολουθιών

του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού

για την περίοδο

του Δεκαπενταυγούστου

Εξαλείφοντας το “εγώ”

Η σύγχρονη ψυχολογία μας λέει ότι πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας καλό και να απορρίπτουμε την έννοια της ενοχής και της αμαρτίας. Η έννοια της αμαρτίας θεωρείτε ως εργαλείο με το οποίο η θρησκεία κρατά τους ανθρώπους υποταγμένους, εξαρτημένους από ένα θεσμό που παραπέμπει στον σκοτεινό μεσαίωνα.

Ο εαυτός ως νέος θεός, λατρεύεται εις βάρος του κοινού καλού και ενθρονίζεται ως η υπέρτατη αξία. Η λατρεία του εαυτού έχει συμβάλει στην κατάρρευση της οικογενειακής και κοινωνικής σταθερότητας, αφού το μέγιστο αγαθό είναι η σταδιοδρομία , το κοινωνικό αξίωμα, το οικονομικό κέρδος και η αυτοπραγμάτωση.

Η θεία αγάπη όμως δεν ανέχεται αυτό το υψηλό φρόνημα ως προς τον εαυτό, διότι το “εγώ” είναι εχθρός της κοινωνίας με τον Θεό. Σε εποχή οικονομικής κρίσης, ανεργίας και ανέχειας, η λατρεία του εαυτού μας οδηγεί στην απώλεια.

Ενώ έχουμε δημιουργηθεί για την κοινωνία με τον Θεό, η λατρεία του “εγώ” μας οδηγεί σε πνευματική πτώχευση. Η κατάρρευση της οικονομίας και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι απευθείας συνέπειες του γεγονότος ότι απομακρυνθήκαμε από τις πνευματικές αξίες. Είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στη λατρεία του Θεού και να απορρίψουμε τη λατρεία του εαυτού.

Απαρνούμενοι τις έννοιες της ενοχής και της αμαρτίας, αποδεικνύουμε ότι έχουμε αποδεχθεί το ψεύδος που διαδίδει ο διάβολος, ο μεγάλος πλάνος. Η αληθινή ευτυχία και ο αληθινός πλούτος μας είναι η εκπλήρωση του προορισμού μας: της κοινωνίας με τον Θεό. Η εξάλειψη του “εγώ” αρχίζει με την μετάνοια και την ταπείνωση και τη συντριβή της καρδιάς, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την κοινωνία αυτή.
(από το βιβλίο “Μικρά Εωθινά” του γέροντος Τρύφωνος του Βάσον, εκδόσεις “εν πλώ”)

Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού, Δήμου Αγίας Βαρβάρας