Το χαβά της η Τουρκία (άρθρο του κ. Γιάννη Γιαννιού)

ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι φήμες για ανασχηματισμό στην Τουρκία καθώς μετά την αιφνίδια συνάντηση που είχε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο τελευταίος ανακοίνωσε την σχετική είδηση. Σύμφωνα με τον κ. Γιλντιρίμ, 15 υπουργοί παραμένουν στη θέση τους, 6 αλλάζουν θέση εντός του υπουργικού συμβουλίου, ενώ διορίζονται 5 νέοι υπουργοί.

Ο ανασχηματισμός αυτός ήταν εν πολλοίς αναμενόμενος, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ‘κυβερνητική κόπωση’ και ανάγκη ‘ανανέωσης’ αφότου επανήλθε στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Στα υπουργεία που μας αφορούν άμεσα, δεν σημειώθηκαν αλλαγές: Στο υπουργείο Εξωτερικών παραμένει λοιπόν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο Ομέρ Τσελίκ, διαψεύδοντας πληροφορίες που ήθελαν τον Ιμπραήμ Καλίν, υπ’ αριθμόν ένα σύμβουλο του Ερντογάν για θέματα διεθνούς πολιτικής, να αναλαμβάνει ένα από τα δύο υπουργεία.

Όσοι ανασχηματισμοί και να γίνουν όμως στην Τουρκία, όποια νέα πρόσωπα και εάν προκύψουν, την πολιτική την χαράζει πάντα ο Σουλτάνος και αυτή εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ακραία καταστολή, πόλωση και κλιμάκωση. Η καταστολή στην Τουρκία, ιδίως από το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα και μετά, έχει οξυνθεί ανησυχητικά. Προσφάτως, Δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση της τοπικής διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιντίλ Εζέρ, αλλά κι άλλων πέντε ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Εζέρ έχει συλληφθεί μαζί με δέκα άλλους ακτιβιστές, μεταξύ αυτών ένας γερμανικής κι ένας σουηδικής καταγωγής στις 5 Ιουλίου. Οι συλλήψεις, με τις κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, έγιναν ενώ οι ακτιβιστές παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την ψηφιακή ασφάλεια, αλλά και την διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε πριν από έναν χρόνο έχουν ακολουθήσει αλλεπάλληλα κύματα εκκαθαρίσεων ανθρώπων οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο της απόπειρας. Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί και 150.000 άλλοι απομακρύνθηκαν ή απολύθηκαν από τις θέσεις τους, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί και άλλοι. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι 130 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει και 150 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί. Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν δε θα σταματήσει μέχρι να φιμώσει κάθε διαφορετική γνώμη και έχει οδηγήσει την Τουρκία με τις πολιτικές του και την απροκάλυπτη κατάχρηση εξουσίας πολλά χρόνια πίσω.

Και δεν είναι μόνο η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι γείτονες συνεχίζουν την αδιάλλακτη στάση τους στο Κυπριακό ενώ και οι μεταξύ μας σχέσεις δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο. Συνεχώς η Άγκυρα επεμβαίνει στην Κυπριακή ΑΟΖ, αντιδρά για το οικόπεδο 11 και πάντα προτάσσει ως αιτιολογία τα επεμβατικά της δικαιώματα, γνωρίζοντας παρόλα αυτά ότι οι Συνθήκες Λειτουργίας της ΕΕ δεν επιτρέπουν επεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες, ούτε παράνομα κατοχικά στρατεύματα εντός κυρίαρχου κράτους-μέλους της ΕΕ. Η Τουρκία συνεχίζει να παραμένει αδιάλλακτη και οι επιλογές της υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου, ενώ η ευρωπαϊκή ενταξιακή της προοπτική έχει παγώσει για τα καλά και τα ‘ευρωπαϊκά ανταλλάγματα’ για ‘ήρεμα νερά’ στο Αιγαίο έχει καταρρεύσει και το μέλλον μόνον ευοίωνο δεν φαίνεται. Η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία δημιουργεί θέματα, ωστόσο, κάθε αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί παράλληλα και αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Αν παραβιαστεί αυτή η πολύ λεπτή κόκκινη γραμμή, τότε θα επιφέρει πολύ δυσάρεστες καταστάσεις για όλα τους εμπλεκόμενους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ