Tαμεία: Τα περσινά χρέη απειλούν τα φετινά έσοδα από το χαράτσι

Νέα πεντάμηνη παράταση για την καταβολή των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2016 από μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους εξετάζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να μη διαταραχθεί η πληρωμή των τρεχουσών εισφορών (επί του προπέρσινου εισοδήματος τους) κατά τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr κύκλοι του ΕΦΚΑ, εξετάζουν να δώσουν περιθώριο στους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ να καταβάλλουν τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2016 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2017 και όχι μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017, όπως προέβλεπε η προηγούμενη παράταση την οποία είχε δώσει ο ΕΦΚΑ.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι η τρίτη διαδοχική παράταση την οποία θα έχει δώσει ο ΕΦΚΑ στη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων.

Η πρώτη παράταση έληγε στις 31/3, ενώ η δεύτερη λήγει στις 30/6. Μία ακόμα παράταση στην καταβολή των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2016 (μέχρι τις 30/11) θα επέτρεπε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πολλούς μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 3/8, είτε στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, είτε εκτός αυτού.

Οι λεπτομέρειες των όρων ένταξης των αυταπασχολούμενων στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα (κατά την 31/12/2016) χρέη έως 20.000 ευρώ προς το Δημόσιο (εφορία, ταμεία) εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού μένουν να καθοριστούν με Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας μέχρι τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η ένταξη ενός αυταπασχολούμενου (με χρέη έως 20.000 ευρώ προς τα ταμεία) στη ρύθμιση των 120 δόσεων εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού θα κριθεί από το ύψος των χρεών του, το εισόδημα του, αλλά και την περιουσία (προπαντός τις καταθέσεις του). Όσο υψηλότερα είναι τα χρέη από τη μια μεριά και όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα του και το “χαρτοφυλάκιο” του από την άλλη, τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις με τις οποίες θα μπορούσε να εξοφλήσει τμηματικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του.

Υπενθυμίζεται πως την ίδια απόφαση για 5μηνη παράταση (δηλαδή μέχρι 30/11/2017) καταβολής των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2016 έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ την περασμένη εβδομάδα για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ.

Η πεντάμηνη παράταση η οποία αποφασίστηκε για τον ΕΦΚΑ (από τις 30/6 στις 30/11) υπαγορεύτηκε, σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης, από τους ακόλουθους λόγους:

1) “τη μετάβαση στο νέο σύστημα καταβολής εισφορών με το οποίο προβλέπεται η μηνιαία καταβολή εισφορών από 1/1/2017”
2) “το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να εξοφλήσουν μέχρι τέλος Ιουνίου 2017 τις ασφαλιστικές εισφορές που περιλαμβάνονται στο ειδοποιητήριο β΄ εξαμήνου 2016 καθώς και την μηνιαία εισφορά του ΕΦΚΑ”
3) ” το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας παραλαβής του ειδοποιητηρίου και της καταληκτικής ημερομηνίας εξόφλησης των εισφορών”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε προχθές ο διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Θανάσης Μπακαλέξης σε συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το ασφαλιστικό “τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών ανήλθαν σε 781 εκατομμύρια έναντι στόχου 808 εκατομμύρια ευρώ”.

Συνεπώς η παράταση καταβολής των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2016 όχι μόνο για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ, αλλά και για τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ θα βοηθούσε στη διατήρηση αυτής της εισπραξιμότητας του χαρατσιού μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στελεχών της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, ο υπολογισμός των εισφορών των μη μισθωτών με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 θα γίνει έως τις αρχές Οκτωβρίου, οι πρώτες εισφορές με βάση το περσινό εισόδημα θα πρέπει να καταβληθούν έως τέλη Νοεμβρίου, δηλαδή την ίδια στιγμή που οι αγροτοκτηνοτρόφοι και (πιθανόν) οι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή έστω ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του για το β΄εξαμήνου του 2016.

Σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητά τους και εφόσον το χρέος του ξεπερνά τα 5.000 ευρώ θα μπουν στη “λίστα” των οφειλετών οι οποίοι θα υποστούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τα ταμεία.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

πηγή: Capital.gr