Όσο είδατε εσείς την Επανεκκίνηση του έργου «Πράσινη Γειτονιά» και την απομάκρυνση των Πυλώνων της ΔΕΗ, τόσο τις είδαμε κι εμείς…

ΠΡΙΝ Δώδεκα περίπου μήνες ο υπουργός της Κυβέρνησης κ. Σκουρλέτης, τότε Περιβάλλοντος και Ενέργειας  επισκεύτηκε την πόλη μας και έκανε μεταξύ άλλων δύο βασικές εξαγγελίες παρουσία του Λαού της πόλης μας, αλλά και σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Δημαρχία της Αγίας Βαρβάρας.

Οι δύο αυτές εξαγγελίες αφορούσαν την επανεκκίνηση του προγράμματος “ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ” και την ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ από την πόλη μας.

Δώδεκα μήνες μετά κανένα  από τα δύο έργα προχώρησε.

Ο Δήμος και οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης που ένθερμα χειροκρότησαν τις εξαγγελίες αυτές, μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούν σε ποιο σημείο βρίσκονται οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν και να ζητήσουν εξηγήσεις για την μη έναρξη των εργασιών;

Φανταζόμαστε πως πρέπει να πληροφορηθούμε τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί αυτή η καθυστέρηση

Παρακάτω δημοσιεύουμε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Υπουργείου για την τότε επίσκεψη:

 Αθήνα,  6 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Επανεκκίνηση του έργου «Πράσινη Γειτονιά»

Σύντομα και η υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης

 Η «Πράσινη Γειτονιά», ένα έργο που εγκαταλείφθηκε  μετά από τις πρώτες ιδιωτικές παρεμβάσεις, αναγεννιέται και επανεκκινείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την τεχνική συμβολή του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, συνοδευόμενος από τον  Πρόεδρο του ΚΑΠΕ, Β. Τσολακίδη και στελέχη του Κέντρου,  επισκέφθηκε την «Πράσινη Γειτονιά» μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας, Γιώργου Καπλάνη, μίλησε με κατοίκους που περιμένουν  εδώ και χρόνια την ολοκλήρωση του έργου και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δημαρχείο Αγίας Βαρβάρας, όπου μαζί με τη δημοτική αρχή  ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα  από τον  Γενικό Διευθυντή του ΚΑΠΕ Βασίλη Κίλια.

Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε ότι σύντομα ο ΑΔΜΗΕ, που βρίσκεται  σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, θα ξεκινήσει το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος που διέρχεται μέσα από την πόλη της Αγίας Βαρβάρας και τους όμορους Δήμους (Κορυδαλλό, Αιγάλεω), ώστε να απομακρυνθούν οι υφιστάμενοι μεταλλικοί πυλώνες.

 Το έργο της «Πράσινης Πιλοτικής Αστικής Γειτονιάς», που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, μπορεί να δώσει απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, σε μια περίοδο που ο συγκεκριμένος στόχος έχει και περιβαλλοντική αξία και μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα, καθώς  μπορεί να μειώσει τα κόστη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 Στόχος είναι ένα συγκρότημα πολυκατοικιών στην Αγία Βαρβάρα να αποτελέσει ολοκληρωμένο πιλοτικό εγχείρημα για «σχεδόν μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας». Με παρεμβάσεις εσωτερικά, εξωτερικά και στον περιβάλλων χώρο, με καινοτόμες λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοικιών, το έργο μπορεί να δώσει λύσεις για ευρύτερες εφαρμογές σε παλιά και νέα κτίρια σε όλη τη χώρα.

 Ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος επιπρόσθετα και στις κοινωνικές προεκτάσεις του έργου, επεσήμανε, μιλώντας στο Δημαρχείο Αγίας Βαρβάρας, ότι «το έργο επιλέχθηκε να γίνει σε αυτές τις πολυκατοικίες με τα συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Και νομίζω ότι αποτυπώνει και τη δική μας ευαισθησία, διότι σε αυτούς τους ανθρώπους χρωστάμε και πρέπει να είναι πρώτοι στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας».