Τα 70 ημερομίσθια ανά 12μηνο, ανώτατο όριο για διατήρηση του επιδόματος ανεργίας

Τα 70 ημερομίσθια ανά 12μηνο είναι, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, το ανώτατο όριο περιστασιακής απασχόλησης που επιτρέπεται για να διατηρήσει ένας άνεργος το επίδομα ανεργίας. Η εγκύκλιος εκδόθηκε προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις ως προς τη δυνατότητα διακοπής και επανέκδοσης του επιδόματος ανεργίας, καθώς η ψήφιση του πρόσφατου νόμου 4461/2017 δημιούργησε έντονη ανησυχία σε χιλιάδες ανέργους. Και επισημαίνει ότι το επίδομα διακόπτεται όταν ο άνεργος εργαστεί περιστασιακά έστω και μία ημέρα, επαναχορηγείται όμως με τη λύση της εργασιακής σχέσης, εφόσον πραγματοποίησε έως και 70 ημερομίσθια ανά 12μηνο. Η διάταξη ισχύει από τις 28 Μαρτίου 2017 και μετά και αφορά όλους τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, είτε είναι επιδοτούμενοι είτε όχι.

Στην πράξη, η διάταξη εισάγει υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα αναγνώρισης συνεχόμενου χρόνου ανεργίας, παρά την παρεμβολή εντός αυτού «περιστασιακής» απασχόλησης.

Η διαδικασία αναγνώρισης συνεχόμενου χρόνου ανεργίας, άρα και υπολογισμού του 12μηνου, ξεκινά από τον ασφαλισμένο με την υποβολή σχετικής αιτήσεώς του στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ.
Καταληκτική ημερομηνία του εξατομικευμένου 12μήνου αποτελεί η ημερομηνία υποβολής της εκάστοτε νέας αίτησης του συγκεκριμένου ανέργου, η δε ημερομηνία έναρξης αυτού είναι η ίδια ημέρα του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ και κατά τις δύο ημερομηνίες ο ασφαλισμένος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος άνεργος για να μπορεί να εφαρμοσθεί η διάταξη.

Αν, για παράδειγμα, άνεργος εγγραφεί στο Μητρώο Ανέργων την 01.04.2017 υποβάλλοντας σχετική αίτηση, το 12μηνο αναφοράς αρχίζει την 01.04.2016, κατά την οποία ο ασφαλισμένος πρέπει, επίσης, να είναι εγγεγραμμένος άνεργος, και λήγει την 01.04.2017.

Ο ακριβής αριθμός των ημερών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν εντός του 12μηνου και το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης στο οποίο αυτές αντιστοιχούν αποδεικνύονται είτε με αυτεπάγγελτη αναζήτηση (μέσω των υφιστάμενων εφαρμογών διαλειτουργικότητας) είτε/και από τα σχετικά δικαιολογητικά που οι υπηρεσίες ζητούν από τους αιτούντες να προσκομίσουν, όταν η αναζήτηση με ηλεκτρονικό τρόπο δεν είναι εφικτή (δικαιολογητικά που ζητούνται και για την τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας).

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ