Τέλος στις δωρεάν πλαστικές σακούλες λένε 4 αλυσίδες σούπερ μάρκετ – «Νοιαζόμαστε σήμερα, ζούμε καλύτερα αύριο»

Στη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στοχεύει πρωτοβουλία από 4 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

Με το σύνθημα «Νοιαζόμαστε σήμερα, ζούμε καλύτερα αύριο» οι αλυσίδες Βασιλόπουλος, Μασούτης, Σκλαβενίτης και My Market εγκαινιάζουν σειρά προωθητικών ενεργειών ώστε να σταματήσει η χρήση της πλαστικής σακούλας και προς όφελος των επαναχρησιμοποιουμένων.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ συνολικά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 4.3 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως με μόλις το 1 τοις εκατό να ανακυκλώνεται.

Ανά έτος, 363 χρησιμοποιούνται ανά άτομο κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη καθώς η κατά κεφαλήν χρήση της πλαστικής σακούλας ξεπερνά κατα πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που φθάνει τις 175.

Στόχος είναι μέσα επόμενα 2 χρόνια η χρήση να μειωθεί στις 90 ετησίως ανά άτομο.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε κάθε επίσκεψη ο Έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μεσο όρο 4 σακούλες γεμίζοντας τις με 50% της αντοχής και χωρητικότητας.

Το 81% χρησιμοποιείται στην συνέχεια για τα απορρίμματά τους.

Σε περίπτωση χρέωσης 1 στους 10 δηλώνει πως θα πληρώνει για πλαστική σακούλα ενώ το 57% ότι θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα.

Στην Ουγκάντα και την Αφρική γενικώς έχει καταργηθεί η χρήση πλαστικής σακούλας ενώ στην Ευρώπη με στόχο την μείωση χρήσης φορολογείται.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ η χώρα μας εμφανίζεται εκπρόθεσμη στην συμμόρφωση στην κοινοτική οδηγία για τις πλαστικές σακούλες λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 1 στα 2 απορρίμματα στο βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες με 1 στα 4 ψάρια ανοιχτής θαλάσσης να περιέχει μικροαστικά.

Πάντως όπως σημειώθηκε κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας κατά την εναρμόνιση της χώρας μας με την Κοινοτική οδηγία και την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανόνων στο ελληνικό δίκαιο, οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένες να χρεώνουν στους καταναλωτές τη χρήση της πλαστικής σακούλας με το κόστος να κυμαίνεται από 5 έως 10 λεπτά ανά σακούλα.

πηγή:NEWSITAMEA