Σκόπια: Ξηλώνουν τον Μέγα Αλέξανδρο! Αποσύρουν τα αγάλματα του!

Το κοινοβούλιο των Σκοπίων εξέλεξε αργά το βράδυ της Τετάρτης (31.05.2017) πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, ως πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια.

Ο 42χρονος οικονομολόγος, πολιτικός αντίπαλος του Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του και των δύο κυριότερων παρατάξεων που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα της χώρας. Ο Ζόραν Ζάεφ είχε την υποστήριξη 62 βουλευτών του 120μελούς κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση διορίστηκε περίπου έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και είναι έτοιμη να κάνει μεγάλες αλλαγές. Νέος Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ορίστηκε ο Νικολά Διμιτρόφ, ο οποίος δήλωσε πως το πρώτο του ταξίδι θέλει να είναι στην Ελλάδα.

«Ξηλώνουν» τον Μεγάλο Αλέξανδρο

Τα δεκάδες αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στον Βουκεφάλα σε δρόμους, γέφυρες και πλατείες, τα συντριβάνια με τους Αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, τα άλογα που καλπάζουν και τα λιοντάρια, το τρελό, ανιστόρητο και κιτς όνειρο του Γκρούεφσκι θέλει να κατεδαφίσει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων. Ο υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι έκανε λόγο για: «Απολύμανση του «μακεδονικού» πνεύματος, από την ψευδοιδεολογία που εκπέμπει το σχέδιο Γκρουέφσκι και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κατάρα κάποιου κακού μάγου».

Μάλιστα, η νέα κυβέρνηση λέει πως θέλει λύση και για το όνομα, καθώς επιδιώκει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για την τελευταία κυβέρνηση που ορκίστηκε χρησιμοποιώντας το όνομα της Μακεδονίας. Ωστόσο, οι διεθνολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Αλβανικά στην Βουλή

Τα αλβανικά κόμματα, που κατέχουν 8 από τις 25 υπουργικές θέσεις, ζητούν η αλβανική να γίνει εκ των επισήμων γλωσσών της χώρας στο σύνολο του εθνικού εδάφους και όχι μόνο στις ζώνες που κατοικούνται από Αλβανούς. Για να τονίσει την σημασία της διεκδίκησης αυτής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι άνοιξε στα αλβανικά την συνεδρίαση για την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ εν αναμονή της υιοθέτησης νέου νόμου περί γλωσσών. Κάποιοι από τους βουλευτές τον χειροκρότησαν και άλλοι τον… γιούχαραν. Για ακόμη μία φορά η ισορροπία κρεμόταν από ένα σχοινί.

Σημ. “Π”: Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστήριζε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ότι “σε δέκα χρόνια θα έχει ξεχαστεί το θέμα της ονομασίας”. Σε αυτό το θέμα έπεσε έξω…