Νέο στέμμα στο Ιερό Σκήνωμα της Αγίας Ελένης

Με την τοποθέτηση νέου στέμματος στο  Ιερό Σκήνωμα της Αγίας Ελένης, το οποίο φιλοξενείται στον Ι. Ν.  της Αγίας Βαρβάρας, ολοκληρώθηκε η ενδυματολογική προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία επιμελήθηκε το σχεδιασμό και κάλυψε τη δαπάνη του επιβλητικού πορφυρού βυζαντινού ενδύματος με το οποίο ντύθηκε το σκήνωμα, ειδικά για τη μεταφορά του στην Αθήνα.

Το νέο στέμμα είναι χρυσό, στολισμένο με ημιπολίτιμους λίθους και καλλιτεχνικά συμβολικά σχέδια χαραγμένα σε αυτό.

Η αλλαγή στέμματος έγινε σε ειδική εκδήλωση με τελετουργικό τρόπο, εντός του Ναού της πόλης μας.

Σημειώνεται ότι το αρχικό ένδυμα της Αγίας Ελένης είναι στα χρώματα της ώχρας και είναι βενετσιάνικο, ενώ το στέμμα είναι ασημένιο.

Με αμείωτο ενδιαφέρον πάντως συνεχίζεται η προσέλευση των πιστών στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, προκείμενου να προσκυνήσουν το σκήνωμα της Αγίας Ελένης της Ισαπόστολου.

Το ενδιαφέρον του κόσμου μάλιστα έχει κορυφωθεί την τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία παρατηρείται μαζική προσέλευση των πιστών, που ξεπερνάει τις 10.000 επισκέψεις την ημέρα.

Η μαζικότητα αυτή των πιστών μόνο ικανοποίηση φέρνει στα μάτια των  υπευθύνων, οι οποίοι δηλώνουν πως βλέπουν ανθρώπους κάθε ηλικίας να προσέρχονται με χαρά και αγάπη, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προκειμένου να προσκυνήσουν τη χάρη της Αγίας Ελένης, της μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στην πόλη μας, επισκέπτες οργανωμένα από την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Μυτιλήνη, τα Χανία, το Άργος, τη Λάρισα, τη Λαμία, την Πάτρα, την Άνδρο, αλλά και την Κύπρο. Πολλοί από αυτούς μάλιστα προγραμματίζουν το ταξίδι τους έτσι ώστε να είναι στον Ιερό Ναό από νωρίς το πρωί, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, η οποία διεξάγεται καθημερινά και στο τέλος της  να κοινωνήσουν.

Υπενθυμίζουμε πως το τμήμα του Τίμιου Σταυρού και το Ιερό Σκήνωμα της Αγίας, θα παραμείνουν στο Δήμο μας έως την Πέμπτη 15 Ιουνίου, πριν μεταφερθεί ξανά στη Βενετία, όπου φυλλάσεται τα τελευταία 1700 χρόνια.

Σημειώνουμε επίσης, πως το Ιερό Σκήνωμα της Αγίας, για πρώτη φόρα βγήκε από την Βενετία, για να έρθει στην πόλη μας.