Εκτός Αθήνας τα ντίζελ αυτοκίνητα…

Συνεχίζεται ο… Παγκόσμιος πόλεμος κατά των παλαιών ντίζελ αυτοκινήτων EURO3, EURO4 και EURO5 (σε πολλές περιπτώσεις). Πρόσφατα και ο Δήμαρχος της Αθήνας ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την «έξωσή» τους από την πρωτεύουσα έως το 2025.

Προ ημερών στο Μεξικό διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων C40, από όπου προέκυψε ότι 4 μεγάλες πόλεις θα δείξουν κόκκινη κάρτα στα ντίζελ αυτοκίνητα. Έτσι, μαζί με το Παρίσι, τη Μαδρίτη και τη πόλη του Μεξικό, ο Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι στις προθέσεις του είναι να σταματήσουν να κυκλοφορούν ντίζελ οχήματα στην πρωτεύουσα μέχρι το 2025.

Οι τοπικοί άρχοντες αναφέρθηκαν στις βλαβερές συνέπειες που πηγάζουν από τη χρήση πετρελαιοκίνητων οχημάτων, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι στα σχέδιά του είναι να αλλάξει εντελώς το πρόσωπο της πόλης, διώχνοντας κάθε τροχοφόρο όχημα από το κέντρο.

Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πως η παραπάνω απόφαση θα πάρει σάρκα και οστά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά κράτη ανά την Ευρώπη θα λάβουν σύντομα αποφάσεις, με στόχο να περιορίσουν τη χρήση ντίζελ αυτοκινήτων. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εστιάζουν, πλέον, στην εξέλιξη των κινητήρων βενζίνης και όχι στην περαιτέρω βελτίωση του ντίζελ που είναι αρκετά δαπανηρή.

Επιμέλεια: Κώστας Φούζας

πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ