Εντυπωσιακή και Γιορτινή η κοπή πίτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ»

Μια ξεχωριστή βραδιά έζησαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017. Μέσα σε μια ζεστή και γιορταστική ατμόσφαιρα, μέλη και φίλοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Συλλόγου και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

Η κ.Σοφία Σαββίδου, Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους , τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο σύλλογος και φέτος έγινε πυξίδα και φάρος φωτεινός στο μεγάλο ταξίδι της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού . Οι δραστηριότητες ήταν πάρα πολλές. Διοργάνωσε σημαντικές και αξιόλογες Εκδηλώσεις, Ημερίδες, Εκδρομές, Αφιερώματα. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Αθήνας και εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά κανάλια.

Πιστοί λοιπόν στην Παράδοση ξεκίνησαν με τη Χορωδία του Συλλόγου, όπου έψαλλε τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του Πόντου και τραγούδησε το «Φώταξον Φάρε», αφιερωμένο στον Σύλλογο. Κατά την διάρκεια των τραγουδιών τα μικρά παιδιά έδιναν ευχές και έστελναν μηνύματα με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο για τη Νέα Χρονιά στην ποντιακή διάλεκτο σε κείμενα του κ. Κυρ. Σαχανίδη και κυρίες της δεύτερης γενιάς Ποντίων τόνισαν ότι όσο υπάρχουν αυτά τα παιδιά που συνεχίζουν την Παράδοση ….. ο Πόντος ζεί και θα ζεί για πάντα!!

Ακολούθησε Τιμητική Διάκριση στον Πόντιο Παραολυμπιονίκη στο αγώνισμα του <μπότσια> και Σημαιοφόρο της Ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 στη Βραζιλία , μα πάνω από όλα Νικητή στο «στίβο» της ζωής κ.Γρηγόρη Πολυχρονίδη. Ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της Βραδιάς. Μετά την παρουσίαση του βιογραφικού και την βιντεοπροβολή της απονομής του χρυσού μεταλλίου στον παραολυμπιονίκη, όρθιοι οι καλεσμένοι των επιβράβευσαν με το δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα τους. Οι ζουπουνοφόρες του πρόσφεραν Ενθύμια που μαρτυρούσαν την ιστορία του Πόντου. Ο 35χρονος Γρηγόρης ενθουσιασμένος από τη φιλοξενία, την αγάπη και καμαρώνοντας τα βλαστάρια της Παράδοσης, ευχαρίστησε θερμά για όλη αυτή την τιμή και την όμορφη βραδιά που του αφιέρωσαν.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος, με χαρά βράβευσε δύο κοπέλες μέλη του χορευτικού , που πέρασαν σε Πανεπιστημιακές Σχολές:
Αθανασιάδου Δέσποινα του Σάββα και της Ελένης – Φιλολογία,
Σαλωμίδου Άννα του Χριστόφορου και της Μαρίας – Διεθνών Σπουδών

Ο πάτερ –Γεράσιμος ευλόγησε την πίτα και οι προσκεκλημένοι έδωσαν τις ανάλογες ευχές.

Το δοξάρι «της κεμετζές» του Δημήτρη Τσούλφα, το τραγούδι του Σταύρου Σαββίδη, το νταούλι του Σάββα Ηλιάδη, συνόδεψαν τα πολυάριθμα χορευτικά, που χόρεψαν με έντονη διάθεση τους λεβέντικους χορούς του Πόντου και παρουσίασαν έθιμα της Πρωτοχρονιάς.

Κατά την είσοδό τους κέρασαν τσίπουρο και ποντιακές λιχουδιές τους καλεσμένους.

Χορευτές μικροί και μεγάλοι ευχαρίστησαν την Χοροδιδάσκαλό τους κ. Σοφία Σαββίδου και της προσέφεραν δώρο και λουλούδια.

Το μέλος του Συλλόγου κ.Μουστοπούλου Δέσποινα δώρισε στο Σύλλογο μια ανδρική φορεσιά που δημιούργησε η ίδια.

Ακολούθησε γλέντι μέχρι αργά με κέφι, κρασί και μεζέδες, Κανείς δεν έμεινε στην καρέκλα του, Γνώστες και Μη των Χορών, Όλοι στον Κύκλο της Ζωής, Όλοι μαζί Ενωμένοι.

Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Δήμαρχος κ.Γ.Καπλάνης, ο Αντιδήμαρχος κ.Σ.Σαββίδης, ο κ.Γ. Βαρυθυμιάδης Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν.Ελλάδος & Νήσων, η κ.Α.Σωτηριάδου Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η Δ/ντρια του Δήμου κ.Σερμέα, η Δ/ντρια Δημ.Παιδ.Σταθμών κ.Πετράκου, ο κ.Κ.Καράμπελας Περιφερειακός Σύμβουλος, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ασσυρίων Ελλάδας κ.Μπατσάρας, οι Ηθοποιοί Τάκης Βαμβακίδης, Στ. Τζελέπης, Δ.Νικολαϊδης, ο κ.Κ.Σαχανίδης Συγγραφέας και Ποιητής της ποντιακής διαλέκτου, ο κ.Ν.Γεωργιάδης Ποιητής Ποιντιακών Ποιημάτων, ο κ.Χ.Ευφραιμίδης Δημοσιογράφος, ο κ.Λ.Αθανασιάδης πρ.Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, οι Εκπαιδευτικοί της πόλης μας κ.κ Κ.Σταυροπούλου, Φ.Μουρδουκούτα, Α.Λόντος, ο κ.Η.Ορφανίδης από το Pontos Radio, o κ.Μ.Ζερβάκης Πρόεδρος Τοπ.Οργάνωσης Ν.Δ, ο κ.Γ.Παπαδόπουλος Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Δήμου Φυλής, ο κ.Μ.Γιάγκας Επικέφ.Συνδυασμού «Δυνατή Πόλη» και Δημ.Σύμβουλος, ο κ.Γ.Κώττης Πρόεδρος Νομαρχιακής Β5, ο κ.Γ.Σωπηλιάδης Υπ.Συνδυασμού Γ.Σγουρού, ο κ.Ρ.Καραφυλλάκης Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αγ.Βαρβάρας, ο κ.Γ.Πουλάκης Εκδότης Εφημερίδας «Δικαιοσύνη Σήμερα», ο κ.Θ.Ξανθόπουλος Ιατρός, Εκπρόσωποι από ποντιακά αδελφά σωματεία Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Επιστημόνων, Πετρούπολης, Νίκαιας, Ασπροπύργου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Ελευσίνας, Μεταμόρφωσης, Περιστερίου, Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω, Σαλαμίνας, Συλλόγου Ποντίων εκ Αιτωλοακαρνανίας ‘Αξέχαστες Πατρίδες», Αιγάλεω «ο Καύκασος», Λαυρίου, Ε.ΠΟ.Ν.Α, Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας, Ν.Σινώπης Πρέβεζας.