Οι καταιγίδες που πάλι δεν προβλέφθηκαν

%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b7

Για μια ακόμη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων, πολλές περιοχές της Ελλάδας, και βεβαίως η Αθήνα και η Αττική βρέθηκαν στο μάτι του καιρικού κυκλώνα. Ήταν μάλιστα σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, όταν φονικές πλημμύρες χτύπησαν περιοχές της Αττικής από το ρεύμα του Ποδονίφτη που υπερχείλισε.

Το Σάββατο το πρωί, σύννεφα πύκνωσαν πάνω από τον ουρανό και άρχισαν να εκδηλώνονται βροχές με μεγάλη ραγδαιότητα αλλά και καταιγίδες. Επρόκειτο για φαινόμενα που δεν προβλέφθηκαν -έστω μερικές ώρες πριν – από την συντριπτική πλειοψηφία των μετεωρολόγων και βεβαίως από πολλά προγνωστικά μοντέλα.

Για το Σάββατο, οι προγνώσεις του καιρού σε ό,τι αφορά την Αθήνα, αναφέρονται σε ήπιες σχετικά βροχοπτώσεις, περιμετρικά του νομού και καθόλου σε καταιγίδες. Από το πρωί της ίδιας μέρας, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική, με κεραυνούς, αστραπές και ύψη βροχής σε περιοχές του νομού κοντά η πάνω από 50 χιλιοστά.

Η αποτυχία των προβλέψεων για το Σάββατο – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αυτές που εκδόθηκαν το βράδυ της προηγούμενης μέρας – οφείλονται σε μια αστάθεια που σημειώθηκε σε ύψος περίπου τριών χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα και η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων ανοδικές κινήσεις αερίων μαζών, στροφή ανέμων και η οποία, όπως εξήγησε στα ΝΕΑ έμπειρος μετεωρολόγος, δεν μπορούσε να εκτιμηθεί από κανένα προγνωστικό μοντέλο.

Επί της ουσίας, η αστάθεια αυτή, «εμφανής πάνω από την Αττική, την δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, εκμηδένισε παραμέτρους των προγνωστικών μοντέλων, όπως ότι η η επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων δεν δίνει αξιόλογα φαινόμενα», προσθέτει ο ίδιος ειδικός.

Ωστόσο βέβαια, επισημαίνει ο ίδιος, τα δεδομένα που συλλέγονται από τα μετεωρολογικά όργανα και αποτυπώνονται καθημερινά σε χάρτες, προιδέαζαν για τον «κατακλυσμό» στην Αττική όμως έπρεπε να είχαν διαβαστεί από έμπειρο μάτι»